Produktet më të dobishmeKajsia - përmban sasinë më të madhe të beta-karotinës, e cila kontrollon shikimin, bllokon formimin e tumoreve malinje, stimulon sistemin imunitar dhe shtyp proceset e plakjes së parakohshme.
Avokado – rregullon ekuilibrin acido-bazik. Lehtë për t'u tretur, i mirë për gjakun, parandalon aneminë.
Banania – është kampione në përmbajtjen e kaliumit, një mikroelement që është i nevojshëm për forcimin e muskujve të zemrës dhe normalizimin e presionit të gjakut.
Arra – braziliane është kampione në përmbajtjen e selenit, e cila mbështet sistemin imunitar, zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe kancerit, ndihmon në parandalimin e alergjive, sëmundjeve të lëkurës, infertilitetit, sëmundjeve të traktit gastrointestinal dhe mëlçisë dhe largon substancat e dëmshme nga trupi.
Rrushi – është lider në përmbajtjen e polifenoleve – pigmenteve bimore, të cilat janë antioksidantë të fuqishëm.
Shega është një kampion absolut në përmbajtjen e acidit ellagic, i cili ul presionin e gjakut dhe ka veti hemostatike dhe kuruese.
Grejpfrut - përmban acid salicilik, i dobishëm për trajtimin e artritit. Ka një efekt të dobishëm në sistemin kardiovaskular. Pastron gjakun. I dobishëm për alergjitë, sëmundjet e fytit dhe zgavrës me gojë.
Maja e birrës - përmban të gjitha vitaminat B, të cilat mbështesin funksionimin e sistemit nervor qendror, shëndetin mendor, aktivitetin e trurit dhe nxisin prodhimin e hormonit të lumturisë - serotoninës.
Manaferra janë përpara produkteve të tjera për sa i përket përmbajtjes së acidit nikotinik, i cili është i nevojshëm për funksionimin normal të trurit dhe sistemit kardiovaskular, metabolizmin e karbohidrateve dhe proceset redoks. Ka veti vazodiluese.
Vaji i peshkut përmban acide yndyrore të pangopura omega-3, të cilat normalizojnë gjendjen e lëkurës dhe kyçeve, ndihmojnë me depresionin dhe çrregullimet mendore dhe ndikojnë në formimin e trurit të fetusit në mitër.
Çaji jeshil është një burim i fuqishëm i vitaminës P, e cila kontribuon në rezistencën e trupit ndaj sëmundjeve infektive.
Havjar i zi është një burim i vlefshëm i vitaminës D dhe hekurit.
Xhenxhefili është një antispazmatik, parandalon të përzierat, përmirëson qarkullimin e gjakut. Lehtëson dhimbjet menstruale. Promovon shërimin pas sëmundjeve.
Boronica - kjo kokrra të kuqe është e pasur me antioksidantë dhe vitamina dhe ndihmon në përmirësimin e shëndetit të sistemit urinar.
Orizi kaf - qetëson nervat, lehtëson depresionin. Lëvozhga e krundeve të grurit përmban vitamina B, minerale, fibra dhe acid folik, si dhe sasi të vogla fosfori, zinku, bakri dhe jodi. I jep orizit një aromë të lehtë arrat.
Gaforret – proteina që përmban mishi i gaforres është e pasur me taurinë, një aminoacid që është i nevojshëm për të ruajtur elasticitetin e enëve të gjakut dhe muskujve, duke përfshirë edhe muskujt e syve.
Mishi i pulës – ndihmon në hollimin e mukusit gjatë ftohjes. Antibiotik i lehtë.
Peshqit salmon – janë kampionë në përmbajtjen e magnezit, mungesa e të cilit çon në stres, çrregullime të ritmit të zemrës, ngërçe të muskujve, lodhje të vazhdueshme dhe nervozizëm.
Qepa nuk është vetëm një produkt i shëndetshëm, por edhe një ilaç për të gjitha sëmundjet. Qepa ka një efekt të dobishëm në funksionimin e mëlçisë, gjëndrës tiroide dhe sistemit kardiovaskular. Përmirëson imunitetin dhe trajton ftohjet.
Alga deti – është një mbajtës rekord për përmbajtjen e jodit, që do të thotë se parandalon sëmundjet e tiroides dhe zvogëlon rrezikun e aterosklerozës dhe kancerit.
Alga deti – është një mbajtës rekord për përmbajtjen e jodit, që do të thotë se parandalon sëmundjet e tiroides dhe zvogëlon rrezikun e aterosklerozës dhe kancerit.
Mjalti – është një zëvendësues natyral i sheqerit. Ai lehtëson në mënyrë të përkryer inflamacionin me fyt të ftohtë, dhe është gjithashtu i dobishëm për funksionimin e sistemit kardiovaskular. Është e dobishme të lyeni veten me mjaltë në një banjë ose sauna, substancat e dobishme të mjaltit do të rinovojnë lëkurën tuaj.
Tërshëra – është një burim i vlefshëm natyror i zinkut dhe kromit.
Ullinjtë – Nuk ka rëndësi nëse preferoni t'i hani ato jeshile (ullinj) apo të zinj (ullinj). Këto fruta përmbajnë një sasi të madhe të vitaminës E dhe janë burim hekuri dhe bakri.
Domatja - përmban likopen - një antioksidant i fuqishëm, i cili përveç parandalimit të kancerit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, parandalon osteoporozën, sëmundjet alergjike, ul presionin e gjakut dhe përmirëson funksionin riprodhues te meshkujt dhe femrat.
Rrepkë - përmban një sasi të konsiderueshme silikoni, i cili i nevojitet trupit për formimin e kolagjenit - përbërësi kryesor i indit lidhës, përgjegjës për elasticitetin e lëkurës, forcën e kockave, elasticitetin e ligamenteve, tendinave dhe funksionin normal të kyçeve.
Selino – është kampioni ushqyes në mesin e ushqimeve bimore, prandaj një dietë e bazuar në supë me selino është kaq e popullarizuar - ju ndihmon të humbni peshë pa u uritur. produktet më të dobishme
Gjiza – është kalciumi dhe fosfori, i nevojshëm për formimin e indit kockor, dhëmbëve të shëndetshëm, thonjve, zemrës, trurit dhe enëve të gjakut, si dhe një proteinë lehtësisht e tretshme që mund të zëvendësojë proteinat shtazore.
Kungulli – është një produkt shumë alkalik që eliminon acidozën e palcës së eshtrave, mëlçisë dhe gjakut. Farat kanë një efekt anthelmintik.
Kopra është një kombinim i vajrave esencialë dhe mikroelementeve, i cili jep një efekt koleretik dhe diuretik.
Fistikët – përmbajnë më shumë se fitosterole të tjera, të cilat ulin nivelin e kolesterolit duke bllokuar përthithjen e tij, si dhe kanë veti antibakteriale dhe antisklerotike.
Rrikë - falë një kombinimi unik të vajrave esencialë, rrënja e rrikës ka veti antiseptike, antibakteriale, anti-inflamatore.
Çikoria – përmban sasi të mëdha inuline, një polisaharid natyral që ndihmon në normalizimin e metabolizmit, mbështet zhvillimin e bifidobaktereve në mikroflora gastrike dhe largon mbetjet, toksinat dhe kripërat e metaleve të rënda nga trupi.
Boronicat – janë lider në përmbajtjen e manganit, pa të cilin është i pamundur funksionimi normal i sistemit riprodhues, nervor dhe qarkullues, si dhe i sistemit muskuloskeletor. Boronicat janë gjithashtu kampione të botës bimore për sa i përket përmbajtjes së antocianidinës. Këta janë më të fuqishmit nga të gjithë antioksidantët natyralë.
Hudhra – është e pasur me lëndë ushqyese dhe gjithashtu është e fortë në luftën kundër ftohjes. Përveç kësaj, hudhra normalizon florën e stomakut tuaj, duke vrarë mikroorganizmat e dëmshëm. Ky produkt është gjithashtu i dobishëm sepse ul kolesterolin në gjak.
Çokollata – e ka tejkaluar çajin për sa i përket përmbajtjes së katekinës, i cili më parë konsiderohej burimi më i fuqishëm i këtyre antioksidantëve. Ato përshpejtojnë metabolizmin, nxisin djegien e yndyrës, zvogëlojnë rrezikun e trombozës, aterosklerozës, sëmundjeve të zemrës dhe kanë veti antibakteriale.
Lëpjetë - një kombinim i acideve organike që përmbahen në gjethe, ka një efekt të dobishëm në tretje, funksionin e mëlçisë dhe zorrëve dhe ka një efekt astringent, analgjezik dhe hemostatik.
Estragon - përmban vaj esencial, i cili i jep bimës një shije dhe aromë specifike, si dhe përcakton vetitë e saj të dobishme: antiseptik, anti-inflamator, hemostatik, qetësues, tonik.
Mollët – acidet që përmbajnë mollët ndihmojnë në luftimin e baktereve kalbëzimi, ndaj mollët janë shumë të mira për stomakun. Ato janë gjithashtu të dobishme për sistemin kardiovaskular. Mollët përmbajnë një substancë (quercetin) që ngadalëson rritjen e qelizave kancerogjene. Nutricionistët rekomandojnë gjithashtu të hani një ose dy mollë për një rostiçeri pasdite.
Vezët – të verdhat e vezëve janë një burim i vlefshëm i luteinës, i cili parandalon shkatërrimin e retinës dhe ngadalëson plakjen e qelizave të syrit.
bubullimalana@gmail.com