Dikush i ngatërron me bizelet e dikush me fasulet jeshile, por për vlerat që mbartin ato janë të pangatërrueshme. Bathët bëjnë pjesë në familjen e leguminozeve ose bishtajoreve ashtu si fasulet, thjerrëzat, bizelet, soja, qiqrat e kikirikët.
Të pasura me proteina të çmuara, është vërtetuar gjithashtu se bathët veprojnë si rregullator për nivelet e glukozës në gjak dhe janë shumë të dobishme për personat që vuajnë nga diabeti.
Vetitë e bathëve
Bathët përbëhen nga rreth 85% ujë, 4.5% karbohidrate, 5% proteina dhe 5% fibra, ndërsa yndyrnat pothuajse mungojnë (rreth 0.4%). Batha mes perimeve, është një nga më pak kalori, vlera e saj e energjisë është rreth 350 kcal për 100 g fasule. Ndër kripërat minerale ne gjejmë shumë hekur, aq shumë sa që ato rekomandohen veçanërisht për ata që vuajnë nga anemia. Tek bathët ne gjithashtu gjejmë, kalium, fosfor, magnez, kalcium, bakër, natrium dhe zink.
Ndërmjet vitaminave gjejmë vitaminën A, por edhe vitaminat B1 dhe B2, vitaminën C dhe vitaminën E. Duke qenë shumë të pasura me fibra, bathët kanë një efekt laksativ të butë dhe ndihmojnë në rregullsinë e zorrëve. Është mirë të mbani mend se, nëse ato janë të ziera, do të ishte e këshillueshme që të mos hidhni ujin e gatimit, pasi është i pasur në kripëra minerale dhe vitamina të humbura nga fasulet gjatë valës. Nëse me të vërtetë doni ta hedhni atë, unë ju sugjeroj që ta lini të freskët dhe ta përdorni për të ujitur bimët tuaja. Në fakt, uji i gatimit të bishtajoreve dhe perimeve në përgjithësi është gjithashtu një pleh i shkëlqyer natyral për kopshtin tuaj.
Bathët dhe grupet e gjakut
Në librin e dietës së grupit të gjakut, Doktor Mozzi rekomandon konsumin e bathëve për të gjitha grupet e gjakut, pasi ato zakonisht tolerohen mirë, përveç atyre që preken nga një formë serioze e anemisë, mjaft e zakonshme në pellgun e Mesdheut.
bubullimalana@gmail.com