Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Vaji i ullirit ekstra i virgjër dhe nivelet e ulëta të glukozës pas vaktit


Kjo nuk është hera e parë që dëgjojmë për 
përfitimet shëndetësore të vajit të ullirit . Është baza e dietës mesdhetare , e cila u rekomandohet të gjithëve, diabetikëve dhe jo diabetikëve. Tani, hulumtimi i ri nga Italia zbulon rolin e tij të rëndësishëm edhe në menaxhimin e diabetit , pasi hulumton efektin e vajit të ullirit ekstra të virgjër në sistemin gastrointestinal dhe nivelet e sheqerit pas ngrënies tek diabetikët e tipit 1.

Sipas hulumtimit, kur shtojmë ullirin ekstra të virgjër vaj në një vakt me indeks të lartë glicemik, normat e glicemisë pas ngrënies janë më të ulëta.

Hulumtimi

Studiuesit u dhanë njëmbëdhjetë diabetikëve të tipit 1 vakte me vlerë të barabartë kalorike që ndryshonin vetëm në llojin e yndyrës së shtuar. Në rastin e parë u shtua vaj ulliri ekstra i virgjër , në të dytën gjalpë dhe në të tretin disa përgatitje me pak yndyrë. Para dhe pas ngrënies , u matën glukoza në gjak (përmes sistemit të monitorimit të vazhdueshëm të glukozës), shkalla e zbrazjes së stomakut (nëpërmjet ultrazërit) dhe përqendrimet e peptidit të glukagonit GLP-1, GIP, RIA dhe lipide të ndryshme.
Pra, sipas rezultateve,Glukoza pas ngrënies ishte më e ulët në grupin që konsumoi vaktin e vajit të ullirit sesa në dy grupet e tjera. Vëllimi i zgavrës së stomakut te pacientët që konsumonin vaj ulliri ishte dukshëm më i madh në fillim të tretjes, ndërsa në fazën përfundimtare të tretjes ishte shumë më i vogël në krahasim me grupin që konsumonte gjalpë. Për më tepër , përqendrimi i GLP-1 në grupin e vajit të ullirit ishte më i lartë pas vaktit sesa në grupin e gjalpit. Së fundi, trigliceridet te pacientët e grupit të vajit të ullirit ishin shumë më të larta pas vaktit sesa te pacientët e grupit të gjalpit.
Kështu, hulumtimi arrin në përfundimin se ndryshimet në zbrazjen e stomakut, përqendrimi i GLP-1 dhe përthithja e reduktuar e glukozës mund të rezultojnë në nivele më të ulëta të sheqerit në gjak kur pacientët me diabet të tipit 1 konsumojnë një vakt me indeks të lartë glicemik me vaj ulliri ekstra të virgjër.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM