Qumështi i kokosit është një lëng i bardhë qumështor me një shije të ëmbël dhe të këndshme. Ndryshe nga lëngu natyral që gjendet brenda kokosit, pija prodhohet artificialisht. Komponenti kryesor është tul i grimcuar, i nxjerrë nga arrat e pjekura, i përzier me ujë në përmasat e duhura.Përbërja kimike e qumështit të kokosit përfaqësohet nga një sërë përbërjesh të dobishme. Ndër to janë:
sheqeri;
aminoacidet;
kalcium;
kalium;
fosfor;
magnez;
Natriumi
U zbuluan sterole, hekur, mangan, bakër, acide yndyrore, selen, zink.
Vitaminat e pranishme: B1 (tiaminë), B3 (niacin), B4 (kolinë), B5 (acidi pantotenik), B6 (piridoksinë), B9 (acidi folik), C (acidi askorbik), E (alfa tokoferol), K (filokinoni).
Mesatarisht, përmbajtja kalorike e qumështit të kokosit për 100 gram është 181-230 kcal. Ky tregues varet nga përmasat e pulpës dhe ujit në produktin e përfunduar.
Pjesa e BJU e qumështit të kokosit:
proteina - 1,6-2,3 g;
yndyrna - 18,5-23,8 gr;
karbohidratet - 1,95-5,5 gr.
Fibrat dietike përbëjnë 2.2 gram. Uji përmban 67,62 g, hi - 0,72 g.
Përfitimet e qumështit të kokosit Përfitimet e qumështit
të kokosit për trupin manifestohen në një sërë sëmundjesh. Produkti përmirëson gjendjen e hepatitit, fruthit, herpesit. Rekomandohet për përdorim nëse diagnostikohet me HIV. Ndihmon për të përballuar stresin, për të luftuar parazitët e zorrëve, Staphylococcus aureus.
Qumështi i kokosit ju lejon të rregulloni presionin e gjakut dhe përqendrimin e sheqerit, ul kolesterolin, forcon kockat. Aktivizon proceset metabolike, parandalon zhvillimin e osteoporozës. Redukton dhimbjen në artrit, përdoret për të parandaluar zhvillimin e inflamacionit të kyçeve.
Falë hekurit, gjatë përdorimit të produktit vërehet forcimi i enëve të gjakut, një rritje e përqendrimit të qelizave të kuqe të gjakut dhe një përmirësim i funksionit të zemrës.
Qumështi i kokosit parandalon zhvillimin e anemisë, ndihmon për të përballuar ndjenjën e lodhjes kronike. Përmirëson imunitetin, ka një efekt pozitiv në aktivitetin e mëlçisë, siguron qarkullim normal të gjakut dhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit të ulçerës peptike.
Vetitë e dobishme të qumështit të kokosit:
antioksidant;
antivirale;
koleretik;
antibakterial;
hipoglikemik;
diuretik;
antimikrobik;
antimykotike.
bubullimalana@gmail.com