E vërteta për kalciumin
Kalciumi është një nga mineralet më të rëndësishme për njerëzit. Numri i studimeve që synojnë të mësojnë se si të rregullojnë nivelet e kalciumit në trup po rritet çdo vit. Dhe ajo që konsiderohej e vërtetë dje, tani po bëhet një mit.
Kalciumi është i përfshirë në formimin e kockave dhe indeve dentare.
Kjo është e vërtetë, por vetëm për 95% të kalciumit, dhe pjesa e vogël e mbetur kryen shumë funksione të tjera të rëndësishme në trup:
1) merr pjesë në tkurrjen dhe relaksimin e muskujve,
2) rregullon ritmin e kontraktimeve të zemrës, zvogëlon ritmin e pulsit. ,
3) normalizon presionin e gjakut,
4) merr pjesë në mpiksjen e gjakut,
5) zvogëlon ngacmueshmërinë e sistemit nervor, kundërvepron me stresin,
6) merr pjesë në spermatogjenezën,
7) normalizon punën traktit gastrointestinal.
A gjendet më së shumti kalcium në qumësht, kosi dhe gjizë?
Ka ushqime që kanë përmbajtje shumë më të lartë të kalciumit se qumështi, si farat e susamit dhe bajamet.
Kalcium ka po aq kalcium në kosi sa në qumësht, por këtu ai kombinohet me yndyrna të ngopura dhe formon një kompleks të patretshëm (thjesht sapun), i cili përthithet dobët nga trupi e njëjta gjë vlen edhe për gjalpin dhe mishin e yndyrshëm.
Sa i përket gjizës, gjatë prodhimit të saj një pjesë e kalciumit shkon në hirrë.
Ka shumë kalcium në perimet me gjethe jeshile të errët, veçanërisht lakra. Ka mjaftueshëm në peshq.
bubullimalana@gmail.com