Dieta për diabetin mellitus: ushqyerja si ilaçKa shumë medikamente që ulin sheqerin në gjak, por megjithatë dieta për diabetin mellitus zë pozitën kryesore një vend të ri në trajtim. Parimi kryesor i të ushqyerit terapeutik për diabetin është produktet e zgjedhura me kujdes dhe... ndjenja e masës.
Diabeti ka dy lloje sëmundjesh: lloji i parë quheti varur nga insulina, dhe diabeti i tipit 2 nuk është i varur nga insulina. Për çdo formë të sëmundjes, kërkohet një dietë e zgjedhur rreptësisht për diabetin, e cila mund të normalizojë procesin metabolik në trup. Mjekët besojnë se ushqimi terapeutik mund të jetë një masë parandaluese për diabetin. Dhe për ata që tashmë vuajnë nga sëmundja, dieta ndihmon në minimizimin e marrjes së medikamenteve.
Ushqimi terapeutik për diabetin (shpesh i quajtur dieta "Tabela 9"), si rregull, përshkruhet nga mjeku që merr pjesë dhe merr parasysh të gjitha tiparet e sëmundjes, siç janë lloji dhe ashpërsia e diabetit ose diabetit.
Sigurisht, vetë diagnoza e "diabetit" nuk do të thotë që tani e tutje menyja do të përbëhet nga ushqime të mërzitshme dhe monotone, sepse në fakt, ushqimi për diabetin mellitus mund të përfshijë ushqime interesante.
Gjëja kryesore është të ndiqni disa parime themelore: është e nevojshme të hiqni nga dieta ushqimet e skuqura, pikante, të kripura dhe të tymosura. Harrojeni ushqimin e konservuar, mustardën dhe pijet alkoolike.
Ndoshta nuk do të jetë një zbulim për askënd që ushqimi për diabetin minimizon marrjen e sheqerit. Në format e rënda të diabetit, rekomandohet përjashtimi i plotë i sheqerit nga dieta. Megjithatë, me diabet të butë ose të moderuar, një sasi e vogël e produkteve që përmbajnë sheqer lejohet në kushtet e kontrollit të vazhdueshëm të niveleve të glukozës në trup.
Studimet e fundit kanë treguar se rritja e përmbajtjes së yndyrës ka një ndikim të madh në përparimin e diabetit. Prandaj, një dietë për diabetin duhet të kontrollojë dhe kufizojë marrjen e ushqimeve yndyrore jo më pak rreptësisht sesa konsumimi i ëmbëlsirave të ndryshme. Ushqimi për diabetin duhet të jetë i pjesshëm. Ju duhet 5 herë në ditë. Është kjo mënyrë që ju lejon të ndikoni në nivelin e insulinës dhe glukozës në gjak. Vaktet kryesore (mëngjesi, dreka, darka) duhet të jenë afërsisht të barabarta në sasinë e kalorive dhe karbohidrateve.
Dieta për diabetin mellitus tip 1
Baza për trajtimin e diabetit mellitus tip 1 - e varur nga insulina - është terapia me insulinë e zgjedhur me kompetencë. Qëllimi kryesor i mjekut është të zgjedhë kombinimin e duhur të barnave të nevojshme farmaceutike dhe dietës terapeutike për diabetin.
Kjo është e nevojshme për të minimizuar luhatjet e glukozës në gjak dhe rrezikun e komplikimeve të mundshme. Megjithatë, dieta për diabetin e tipit 1 nuk luan një rol dytësor. Duhet të hartohet vetëm nga një mjek, sepse ky lloj diabeti është më i rrezikshmi, dhe trajtimi kryesisht zbret në mjekim - injeksion insulinë.
Për një llogaritje jashtëzakonisht të saktë të dozës së insulinës dhe sasisë së ushqimit të ngrënë, është zhvilluar një sistem i veçantë i "njësive mjekësore" (MU). Sipas këtij sistemi, një ΧΕ është e barabartë me 10-12 gram karbohidrate. Për të kuptuar: një ΧΕ do të jetë e barabartë me një copë bukë ose një portokall të mesëm. Në përgjithësi, ekzistojnë tabela për llogaritjen e ΧΕ për produktet ushqimore.
Kështu, dieta për diabetin e tipit 1 zbret kryesisht në llogaritjen e saktë të përmbajtjes së njësive të grurit ose karbohidrateve në produkte.
Me fjalë të tjera, një dietë për diabetin e këtij lloji për një person me peshë normale dhe terapi të duhur me insulinë nuk ka të bëjë me atë që duhet të hajë, por në çfarë sasie.
Dieta për diabetin e tipit 1 përshkruan disa rregulla të rëndësishme, me ndihmën e të cilave një person që vuan nga diabeti mund të hajë normalisht dhe të jetë pothuajse i padallueshëm nga një person i shëndetshëm. Para së gjithash, një vakt i vetëm nuk duhet të kalojë më shumë se 7-8 njësi bukë, nëse llogaritni në karbohidrate, atëherë kjo është 70-90 gram për vakt. Çdo herë para ngrënies duhet të llogaritni dozën e insulinës dhe numrin e njësive të bukës. Dhe së dyti, dieta për diabetin, përkatësisht dieta për diabetin e tipit 1, përjashton kategorikisht pijet e ëmbla, si çaji me sheqer, limonada, sode dhe lëngje të ëmbla.
Dieta për diabetin e tipit 2
Shkaku kryesor i diabetit të tipit 2 është obeziteti dhe transmetimi. Në trajtimin e diabetit mellitus të këtij lloji, i njohur si jo insulinovartës, qëllimi kryesor është stabilizimi i metabolizmit të karbohidrateve. Dieta për diabetin e tipit 2 dhe aktiviteti fizik i përditshëm kontribuojnë në rritjen e ndjeshmërisë së qelizave ndaj insulinës.
Një dietë për diabetin e tipit 2 për një person me mbipeshë, dhe si rregull, pacientët me këtë lloj diabeti janë mbipeshë, përpilohet nga një endokrinolog në baza individuale. Gjatë përpilimit merret parasysh mosha, gjinia dhe aktiviteti fizik i personit. Dieta për diabetin e tipit 2 synon humbjen e peshës. Për çdo pacient llogaritet sasia e nevojshme ditore e kalorive. Një kilogram i peshës trupore përmban 20 kalori për gratë dhe 25 kalori për burrat. Për shembull, për një grua që peshon 70 kilogramë, marrja ditore e kalorive do të jetë 1400.
Një person i diagnostikuar me diabet ndjek një dietë vazhdimisht. Prandaj, duhet të përpilohet në mënyrë që dieta të jetë e shijshme dhe e larmishme. Në të njëjtën kohë, është e nevojshme të kufizohet konsumi i ushqimeve me kalori të lartë dhe ushqimeve që rrisin glukozën në gjak. Një dietë për diabetin duhet të përfshijë ushqime që përmbajnë shumë fibra bimore dhe ujë.
Dieta “Tabela 9” për diabetin
Dieta “Tabela 9” për diabetin është menduar për njerëzit me diabet të lehtë dhe të moderuar. Nutricionistët ofrojnë një sistem të veçantë ushqimor, i cili është bazë për të gjithë pacientët me diabet. Dieta 9 ndihmon në përcaktimin e sasisë maksimale të lejuar të karbohidrateve, e cila do të jetë optimale për çdo person me diabet. Në rastet e diabetit të tipit 2, dieta 9 mund të përdoret rregullisht ditore për një kohë të gjatë
Dieta 9 është një dietë me vlerë të ulët energjetike. Sipas parimit të dietës, rekomandohet konsumimi normal i proteinave, kufizimi i yndyrave dhe kufizimi i konsiderueshëm i karbohidrateve. Sheqeri, kripa dhe kolesteroli përjashtohen nga dieta.
Çfarë është e mundur, çfarë jo
Kjo është ndoshta pyetja e parë dhe më urgjente për të gjithë diabetikët. Ushqimet e lejuara dhe të ndaluara për diabetin të dhëna në këtë artikull janë vetëm për rekomandime. Është e rëndësishme të kuptohet se vetëm një mjek mund të përcaktojë një listë të plotë dhe më të saktë.
Ushqimet për diabetin: gjethet e gjelbra
, supat me kërpudha dhe perime, panxhari, okroshka, lëngjet e peshkut me pak yndyrë.
Viçi pa dhjamë, viçi, lepuri, mish pule.
Bukë thekre dhe gruri, bukë me krunde, bukë gruri nga mielli i klasës së dytë.
Peshku pa yndyrë mund të zihet ose piqet. Forma e skuqur lejohet në raste të rralla. Konservohet vetëm nëse peshku është në lëngun e vet.
Djathë me pak yndyrë, qumësht i skremuar, produkte qumështi të fermentuara, kos.
Vezë deri në 2 në javë, dhe vetëm pjesa e bardhë. Të verdhat - limit.
Rritur, elb, hikërror, bollgur dhe elb margaritar.
Gjethet e marules, kungulli, kastravecat, domatet, kungull i njomë, lakra dhe patëllxhani. Perimet mund të konsumohen të ziera dhe të pjekura. Nëse është e mundur, do të preferohet në formë të papërpunuar. Patate brenda kufijve të karbohidrateve në ditë.
Frutat dhe manaferrat, por jo varietetet e ëmbla, si mollët, grejpfruti. Pelte, komposto, ëmbëlsira me sheqer ose sheqer.
Çaj, lëngje dhe zierje perimesh, frutash ose kokrra të kuqe (nga pijet e tharta).
Ushqimet për diabetin: listë “e kuqe”
Lëngje mishi me yndyrë.
Mishrat me yndyrë: mish derri, rosë, qengji, patë, mishra dhe salsiçe të ndryshme të tymosur, sallo.
Pite, simite dhe biskota. Përjashtoni plotësisht produktet e bëra nga pasta të ëmbla dhe të fryra.
Peshk yndyror, çdo peshk i kripur dhe i tymosur, peshk i konservuar në vaj, havjar.
Të gjitha llojet e djathrave të kripur, gjizë dhe gjizë të ëmbël, krem me çdo përmbajtje yndyre, gjalpë.
Oriz i bardhë, bollgur dhe makarona.
Perime të kripura dhe turshi, bizele, fasule.
Luleshtrydhe, rrush, fiq, banane, hurma, sheqer, reçel, ëmbëlsira.
Lëngje rrushi, pjeshke dhe të tjera me përmbajtje të lartë glukoze, limonada me bazë sheqeri, pije të gazuara.
bubullimalana@gmail.com