Dieta për diabetin është një nga komponentët kryesorë të trajtimit të suksesshëm të sëmundjes. Si rezultat, diabetikët e tipit 2 duhet të heqin dorë nga shumë ushqime të shijshme dhe ndonjëherë të shëndetshme, sepse ato përmbajnë shumë karbohidrate, dhe për këtë arsye, konsumimi i tyre çon në çlirimin e një sasie të konsiderueshme të glukozës në gjak. Njerëzit me sëmundjen në formën e parë mund të mos i përmbahen dietës, pasi çdo ushqim i ngrënë mund të "kompensohet" me një injeksion insuline. Por diabetikët me sëmundjen në formën e dytë shpesh bëjnë pyetje se çfarë mund të hanë?
Përfitimet e bananes
Nutricionistët dhe mjekët pajtohen se çrregullimet metabolike dhe diabeti nuk janë kundërindikacione për të ngrënë frutat (por me disa kufizime). Nëse keni diabet të tipit 2, mund ta hani atë në sasi të pakufizuar, por është e rëndësishme të llogaritni saktë dozën e insulinës. Ka shumë veti të dobishme dhe një përbërje të pasur me vitamina dhe minerale.
Përfitimet kryesore të frutave janë në fushat e mëposhtme:
Është i pasur me serotonin, një hormon lumturie që mund të përmirësojë gjendjen shpirtërore dhe të përmirësojë mirëqenien;
Bananet janë gjithashtu të pasura me fibra, të cilat ndihmojnë në largimin e sheqerit të tepërt nga gjaku dhe normalizojnë funksionimin e traktit gastrointestinal;
Përmbajtja e lartë e vitaminës B6 (banania ka më shumë se çdo frut tjetër) shpjegon efektin pozitiv në sistemin nervor;
Vitamina C rrit funksionet mbrojtëse të trupit dhe rezistencën e tij ndaj infeksioneve, viruseve dhe kërpudhave duke aktivizuar sistemin imunitar;
Vitamina E ka veti antioksiduese dhe parandalon që produktet e prishjes së radikaleve të lira të hyjnë në qeliza, ku ato formojnë komponime të patretshme që mund të shkaktojnë kancer;
Vitamina A ka një efekt të dobishëm në shikim dhe, së bashku me vitaminën E, përshpejton shërimin e indeve dhe restaurimin e lëkurës.
Kaliumi normalizon funksionin e muskujve, lehtëson ngërçet dhe i bën më pak të theksuara shenjat e aritmisë. Hekuri reagon me oksigjenin pasi hyn në trup dhe formon hemoglobinë, e cila është e dobishme për aneminë (mungesa e hekurit me hemoglobinë të ulët). Në të njëjtën kohë, bananet praktikisht nuk kanë yndyrë. Ngrënia e frutave ka një efekt pozitiv në qarkullimin e gjakut, normalizon ekuilibrin e ujit dhe stabilizon presionin e gjakut (përfshirë hipertensionin).
Kundërindikimet
Pavarësisht përfitimeve të tyre, bananet mund të jenë të dëmshme edhe për diabetikët. Ato janë mjaft të larta në kalori, ndaj nuk duhen konsumuar nëse jeni obezë. Obeziteti mund të jetë njëkohësisht shkak dhe pasojë e diabetit, ndaj pacientët duhet të monitorojnë me kujdes peshën e tyre dhe, nëse rritet, të përjashtojnë bananet nga dieta. Edhe pse indeksi glicemik i frutit nuk është i lartë (51), ai nuk mund të konsumohet në sasi të pakufizuar. Bananet për diabetin e tipit 2 nuk janë të përshtatshme për përfshirje të rregullt në dietë, sepse karbohidratet në to përfaqësohen nga glukoza dhe saharoza, domethënë ato absorbohen shpejt dhe lehtë nga trupi. Prandaj, ato mund të rrisin nivelin e sheqerit edhe kur konsumojnë një sasi të vogël frutash.
Diabetikët duhet të përjashtojnë plotësisht bananet vetëm nëse sëmundja është e dekompensuar, si dhe në forma të rënda dhe të moderuara të rrjedhës së saj. Në këto raste, edhe një rritje e lehtë e nivelit të sheqerit mund të përkeqësojë gjendjen.
Gjithashtu, tuli i frutave është i pasur me fibra, që do të thotë se produkti tretet ngadalë. Kjo mund të shkaktojë një ndjenjë të rëndimit në stomak, veçanërisht kur kombinohet me ushqime të tjera që janë të larta në kalori.
Pyetja nëse bananet janë të mira për diabetin varet kryesisht nga mënyra se si i konsumoni ato. Është e rëndësishme të ndiqni disa rregulla, falë të cilave nuk do të ketë dëm për shëndetin tuaj.
bubullimalana@gmail.com