PJEPRIN SHËRON
Pjepri rekomandohet për njerëzit me anemi, sëmundje të mëlçisë, arteriosklerozë, dështim të zemrës, si dhe për të normalizuar funksionin e veshkave dhe të zemrës dhe thjesht për të rritur tonin e përgjithshëm të trupit. Personave të rraskapitur nga sëmundjet dhe të moshuarve u rekomandohet të hanë pjepër, pasi ky produkt i vlefshëm dietik absorbohet nga trupi. Është më mirë të mos hani asgjë dy orë para ngrënies dhe në dy orët në vijim - atëherë pjepri është më efektiv për trupin e një personi të sëmurë.
Për sëmundjet e veshkave, mjekësia tradicionale rekomandon pirjen e një zierjeje nga farat e pjeprit.Pjepri qetëson sistemin nervor dhe rregullon proceset e formimit të gjakut, për këtë duhet të hani të paktën 300 g pjepër në ditë.
Pjepri ka më shumë vitaminë C se pjeprat e tjerë. Ai ka një efekt të dobishëm në mikroflorën e zorrëve, ndihmon në largimin e kolesterolit nga trupi, përmirëson procesin e tretjes dhe ndihmon me kapsllëkun.
Pjepri jo vetëm që do t'ju ndihmojë të ruani shëndetin tuaj, por edhe të dukeni më mirë, pasi është një kozmetolog i shkëlqyer. Ai zbardh lëkurën dhe përdoret për djegie.
Më shpesh, pjepri hahet i gjallë, i shtohet sallatave të frutave dhe ëmbëlsirave. Por mund të thahet edhe, të bëhet reçel, reçel dhe madje edhe komposto.
Nëse vuani nga diabeti ose diarreja, pjepri është i kundërindikuar për ju.
Si të zgjidhni një pjepër
- Pjeprat duhet të jenë të pastër, pa njolla të zeza dhe çarje. Nuk duhet të rrezikoni të prekeni nga salmoneloza ose botulizmi.
- Sigurisht, mos blini kurrë pjepër të prerë dhe mos i kërkoni shitësit t'i presë. A mendoni se shitësi i ka larë duart kohët e fundit?
- Nëse pjepri nuk mban erë, pavarësisht sa shumë e fusni hundën në të, është i papjekur. Kërkoni një pjepër që nxjerr një aromë të fortë. Do të jeni të kënaqur me një blerje të tillë.
- Mund ta godisni pjeprin. Siç thonë ata që e dinë, një tingull i zbehtë do të thotë që pjepri është i pjekur.
- Bishti i një pjepri të pjekur duhet të jetë i thatë dhe shenja e lules në anën e pasme duhet të jetë pak e butë; nëse është shumë e butë, atëherë pjepri është i pjekur.
bubullimalana@gmail.com