Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Cilat janë përfitimet e gjetheve të qershisë?



Cilat janë përfitimet e gjetheve të qershisë? 

Përgatitja e çajit të fermentuar nga gjethet e qershisë në shtëpi.

Jo vetëm kokrrat e qershisë janë jashtëzakonisht të dobishme për trupin, por edhe gjethet e kësaj peme nuk janë më pak të dobishme. Që nga kohërat e lashta, gjethet e qershisë janë përdorur në mënyrë aktive në mjekësinë popullore dhe gjithashtu janë shtuar në ushqim.

Këtu janë vetëm disa nga efektet që kanë gjethet e qershisë:

antibakterial, anti-inflamator, antipiretik;
antioksidant;
hematopoietik (sasi të mëdha hekuri përmirësojnë gjendjen në rastet e anemisë);
ndihmon trupin të heqë qafe lëngun e tepërt dhe substancat toksike, dhe veshkat të heqin qafe gurët dhe rërën;
normalizon gjumin dhe funksionin e sistemit nervor qendror;
ka një efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular, përkatësisht në murin vaskular, duke normalizuar presionin e gjakut; zvogëlon rrezikun e mpiksjes së gjakut;
rivendos ekuilibrin ujë-kripë.
Sot do të bëjmë çaj të fermentuar nga këto gjethe shumë të dobishme. Gjethet e qershisë mund të mblidhen gjatë gjithë verës. Sa më të reja të jenë gjethet, aq më të buta dhe më të lehta fermentohen, por çaji i mirë fitohet edhe me mbledhjen e gjetheve pas vjeljes së qershisë, madje edhe gjethet e vjeshtës janë të përshtatshme nëse në pemë ka gjethe të padëmtuara. Është më mirë t'i hiqni gjethet menjëherë pa bisht.

Gjethet e mbledhura i shtrojmë në një leckë ose letër dhe i lëmë të thahen (jo në rrezet e diellit direkte). Ky proces zgjat nga 5 deri në 24 orë (në varësi të temperaturës së ambientit).

Si të kontrolloni nëse gjethet janë gati për përpunim të mëtejshëm? Ne e shtrydhim gjethen në grusht; nëse nuk rregullohet menjëherë, kjo është ajo që na duhet. Gjëja kryesore është të parandaloni tharjen e tepërt. Është gjithashtu e rëndësishme t'i trazoni ato në mënyrë periodike.

Këtë herë gjethet e mia u thanë për 24 orë dhe, për fat të keq, kësaj radhe i thava tepër. Më duhej të zgjidhja dhe të hiqja gjethet vërtet krokante. Do të përpiqem të korrigjoj situatën.

I paketojmë gjethet në një qese plastike dhe i vendosim në frigorifer për 5 orë.

Ngrirja është një shpëtim kur nuk keni kohë për të bërë çaj. Ju thjesht mund t'i ngrini gjethet dhe t'i lini ato deri në momente më të mira. Thuhet gjithashtu se ndihmon me fermentimin, por në përvojën time, nëse është e mundur, është më mirë të anashkaloni ngrirjen dhe të kaloni direkt në hapin tjetër.

Më pas i kalojmë gjethet nga ngrirja në frigorifer dhe i mbajmë aty për rreth një orë që të fillojë sa më saktë procesi i fermentimit.

Pasi gjethet të jenë shkrirë, fillojmë t'i përziejmë gjethet si brumë. Ne e bëjmë këtë për një kohë mjaft të gjatë, të paktën 10 minuta.

Përsëri zgjodha gjethet që mbetën të thata dhe nuk lëshonin lëng (për shkak të një gabimi në fazën 1).

Shumë njerëz mbështjellin çdo gjethe. Unë u përpoqa - është një proces shumë i gjatë. Më duket se është më efikase që gjethet e përziera si brumë në kavanoz t'i rrahim me diçka prej druri. Nga rruga, ju mund ta hapni atë me një kunj rrotullues. Gjithashtu shumë efektive. Ziejeni, shtypni, rrotulloni me një okllai derisa gjethet të bëhen ngjitëse. Gjethet duhet të bëhen shumë të errëta.

Mund ta bëni më lehtë: vendoseni në një mulli mishi ose përpunues ushqimi, më pas do të merrni çaj të grimcuar. Por unë disi preferoj çajin me gjethe të mëdha dhe kontakti i gjetheve me metalin nuk ka efektin më të mirë në cilësinë e çajit.

I paketojmë fort gjethet në një kavanoz qelqi, i mbulojmë me një peshqir të lagur dhe i vendosim në një vend të ngrohtë për 6 deri në 24 orë.

Shkalla e fermentimit varet nga koha, më pëlqen më e fortë, zakonisht e lë 24 orë. Mund të përqendroheni në erën; kur të forcohet, duhet të ndaloni fermentimin dhe të filloni tharjen e gjetheve.

Për shkak të të njëjtit gabim në fazën 1, vendosa edhe një peshë sipër, pasi më dukej se gjethet lëshonin pak lëng. Nuk ka nevojë ta bëni këtë nëse gjithçka është bërë siç duhet. Thjesht paketoni gjethet fort në kavanoz dhe mbulojini me një peshqir të lagur.

Gjethet i derdhim në një tharëse elektrike ose në një tepsi, i trazojmë mirë që të mos ketë gunga të ngulura dhe thahen në temperaturë 35-40 gradë. derisa të thahet plotësisht.

Pavarësisht gabimit që në fillim, metodat e mia të korrigjimit funksionuan dhe çaji doli i shkëlqyeshëm.

Unë nuk rekomandoj pirjen e çajit menjëherë; duhet të ulet për ca kohë (mundësisht një muaj, por të paktën 3 ditë) në një kuti letre ose qese pëlhure. Më pas mund ta derdhni në një kavanoz qelqi ose kallaji.

Ziejeni si çaj të zakonshëm, mundësisht jo me ujë të vluar, por me 80-90 gradë dhe lëreni të piqet për 10 minuta. Gati!

Unë bëj shumë çajra të ndryshëm të fermentuar nga gjethet e mjedrës, rrush pa fara, dardha, amaranti, farat e zjarrit, por ndoshta shija e çajit të gjetheve të qershisë është e preferuara ime. Më pëlqen shumë edhe çaji i përzier i bërë nga gjethet e qershisë dhe dardhës.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM