Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Mana: përfitimet dhe dëmet


Mana: përfitimet dhe dëmet

Pema e manit është një pemë frutore dhe njihet më mirë si pema e mëndafshit. Mana përdoret jo vetëm në gatim, pjesë të ndryshme të pemës përdoren edhe për qëllime mjekësore. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë se çfarë përfshihet në manaferrat, cilat veti të dobishme ka bima, si dhe kundërindikacionet e mundshme.

Përfitimet e manit:

-Forcimi i sistemit imunitar; 

-Restaurimi i sistemit nervor; 

- Normalizimi i gjumit; 

- Rivendosja e forcës pas punës së vështirë; 

-Përmirësimi i funksionit të veshkave; 

- Lehtësim nga staza e tëmthit; 

-Heqja e mbetjeve dhe toksinave nga trupi; 

- Stabilizon nivelet e kolesterolit; 

- Përmirëson shikimin; 

- Përshpejtimi i proceseve metabolike; 

- Ruan funksionimin normal të sistemit kardiovaskular;

Përveç kësaj, ata që duan të humbin peshë duhet të hanë manaferrat e pjekur. Në fund të fundit, ato veprojnë si një diuretik natyral dhe laksativ.

Vetitë medicinale të gjetheve, rrënjëve dhe lëvores së manit 

Për qëllime mjekësore përdoren jo vetëm frutat e manit, por edhe pjesët e tjera të saj: gjethet, rrënjët, lëvorja.

Infuzionet përgatiten nga gjethet e thara, të destinuara për: 

- Larjen e plagëve të hapura; 

- Shpëlani gojën dhe dhimbjen e fytit kur keni bajame; 

- Kuron kollën, bronkitin dhe pneumoninë; 

- Ulja e nivelit të sheqerit në gjak në diabet; 

- Për të lehtësuar periudhën e menopauzës tek gratë; 

-Largoni migrenën dhe dhimbjet e kokës; 

- Përmirësimi i dëshirës seksuale; 

-Rikthimi i mprehtësisë vizuale; 

-Të arrihet një efekt pozitiv në trajtimin e ekzemës dhe sëmundjeve të tjera të lëkurës; 

-Vajrat esencialë, flavonoidet dhe vitaminat që gjenden në gjethe janë ato që ofrojnë përfitime të tilla për shëndetin e njeriut.

Rrënja e manit nuk është më pak e dobishme për trupin. Përdoret në formën e zierjes. Pas përdorimit afatgjatë, shumë kanë vërejtur përmirësimet e mëposhtme:

-Tensioni i gjakut u kthye në normalitet; 

- Forcimi i imunitetit; 

- Rreziku për t'u ftohur është ulur; 

-Përhapja e psoriazës dhe vitiligos është ulur.

Për të përgatitur zierjen, merrni 50 gram. Rrënja e grimcuar derdhet me një litër ujë të nxehtë. Më pas lëreni lëngun të qëndrojë për 1 orë dhe vendoseni enën në sobë. Pija duhet të zihet për 20 minuta. Më pas, supa ftohet dhe filtrohet për shije. Duhet të pini 100 gram. tri herë në ditë.

Lëvorja e manit përmban përbërës që mund të ndalojnë zhvillimin e proceseve inflamatore në trup. Prandaj, një pomadë e bërë nga kjo pjesë e bimës shëron shpejt prerjet dhe pickimet. Përveç kësaj, gjatë shpëlarjes së gojës, infuzioni shëron ulcerat dhe mikroçarjet e ndryshme.

Përgatitja e lëvores duhet të trajtohet me kujdes të veçantë. Pritet gjatë periudhës kur sythat fillojnë të fryhen. Në këtë kohë, lëngu lëviz intensivisht nëpër pemë. Më pas, lëvorja thahet fillimisht në diell dhe më pas në hije.

❗Dëmi dhe kundërindikacionet e manit 

Pavarësisht përbërjes së tij të pasur dhe pranisë së përbërësve ushqyes, mani ende mund të dëmtojë një person. Ngrënia e manave në sasi të mëdha është kundërindikuar për pacientët me hipertension dhe diabetikët, pasi sasi të tilla vetëm sa do ta përkeqësojnë situatën.

Në fillim të sezonit, kur manaferrat janë pjekur, ju nuk duhet të hidheni mbi to menjëherë. Është e nevojshme të prisni një ditë për t'u siguruar që nuk ndodhin reaksione alergjike në trup.

Frutat e manit nuk mund të hani me stomak bosh, e sidomos jo me ujë të ftohtë. Në këtë rast, ekziston një probabilitet i lartë për të zhvilluar diarre, jashtëqitje të lirshme dhe fryrje.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM