Boronicat e thata: dëm dhe përfitim
Në natyrë, boronicat përfaqësohen si një shkurre me lastarë të vegjël. Konsumi i ushqimit ndryshon në varësi të gjendjes së konservimit dhe llojit të përgatitjes. Ngrihet, thahet dhe shtohet në lakër turshi në formë të njomur. Opsionet e gatimit janë të shumta. Pije dhe lëngje frutash, reçel dhe pelte, kvass dhe puthje. Përdoret si një shtesë për mbushjet në produktet e pjekura dhe sallatat.
Përmban një kompleks vitaminash:
- grupi B (tiaminë, riboflavinë, niacinë, kolinë, acid pantotenik, adermin, folate, kobalaminë);
- Përmbajtja e vitaminës C është e krahasueshme me agrumet;
-vitamina PP dhe K.
Pigmente bimore anthocyanins, të cilat parandalojnë plakjen e trupit, në strukturën e betainës, leukoantocianidinës, acideve fenol, katekinave.
Shumë minerale:
- kalium;
- kalcium;
-fosfor;
-gjëndra;
-bakër;
-molibden;
-mangan;
-bora;
-kallaj;
- nikel;
-kobalt;
-krom;
-jod;
-zink;
-selena.
Me përmbajtje të ulët kalori prej 28 kcal/100g, boronicat kanë një efekt të dobishëm në të gjithë traktin tretës dhe lehtësojnë inflamacionin, duke shkatërruar mjedisin bakteriologjik. Parandalon zhvillimin e tumoreve dhe mbështet funksionimin e sistemit endokrin.
❗Kundërindikimet për përdorim
Karakteristikat e dobishme nuk përjashtojnë një ndalim të përdorimit në raste specifike, të cilat përfshijnë:
Skuqje alergjike dhe reaksione individuale të trupit;
Përkeqësimi i sëmundjeve të organeve të tretjes;
Probleme me mëlçinë.
Si të thahen boronicat e
kuqe Kokrrat e thata janë një produkt i ruajtjes afatgjatë. Por kjo është e mundur vetëm me përgatitjen e duhur. Procesi i tharjes përfshin heqjen e plotë të lagështirës, e cila kontribuon në një ngadalësim të mprehtë të proceseve biokimike.
Një metodë e thjeshtë dhe e zakonshme në shtëpi përfshin klasifikimin, larjen dhe tharjen e manave. Frutat duhet t'i shpërndani në mënyrë të barabartë në sipërfaqe dhe t'i vendosni në një vend me diell. Periudha e tharjes varet nga temperatura e ambientit - sa më të nxehta të jenë ditët, aq më shpejt thahen boronicat.
Tharja në furrë do të zgjasë rreth 6-8 orë. Manaferrat vendosen në një fletë pjekjeje dhe temperatura vendoset në 40-45 gradë. Duhet ta trazoni periodikisht.
Nëse disponohet një tharëse elektrike, produkti i përgatitur thahet në temperaturën 55 gradë për 45 orë derisa të merret rezultati.
Është më mirë t'i ruani manaferrat në një enë qelqi hermetike dhe të mbyllur për të parandaluar depërtimin e lagështirës. Rrezet e diellit janë të përjashtuara. Temperaturat deri në +25 gradë do të sigurojnë një jetëgjatësi prej rreth 1 viti. Në frigorifer, produkti ruan vetitë e tij deri në dy vjet.
bubullimalana@gmail.com