Vetitë e dobishme të mjaltit1. Siguron organizmin me antioksidantë natyralë
Një produkt cilësor është i ngopur me komponime të fuqishme antioksidante, ndër të cilat veçohen flavonoidet dhe acidet organike. Vetitë antioksiduese të mjaltit janë objekt studimi nga shumë shkencëtarë. Studimet kanë konfirmuar se mjalti i hikërrorit mund të rrisë vetitë antioksiduese të gjakut.
Është vërtetuar se antioksidantët e mjaltit reduktojnë ndjeshëm gjasat e goditjeve në tru, sulmeve të dështimit akut të zemrës dhe disa formave të kancerit. Një nga studimet më të fundit ka treguar se mjalti përmirëson shëndetin e syve dhe përmirëson cilësinë e shikimit.2. Mjalti rekomandohet për diabetikët si një zëvendësues më i shëndetshëm i sheqerit
Ekspertët janë të ndarë për përfitimet e mjaltit për diabetikët. Një grup shkencëtarësh konfirmon se mjalti natyral minimizon faktorët e rrezikut karakteristik për diabetin e tipit II, siç është zhvillimi i sëmundjeve kardiovaskulare.
Konsumimi i rregullt i mjaltit është vërtetuar se ndihmon në normalizimin e profilit të lipideve të gjakut. Rezultatet e një studimi të krijuar posaçërisht tregojnë se të gjithë pjesëmarrësit kishin nivele të reduktuara të kolesterolit "të keq" (LDL), triglicerideve dhe shënuesve pro-inflamator. Në të njëjtën kohë, u vërejt një rritje e kolesterolit "të mirë" (HDL).
Natyrisht, mjalti nuk duhet të konsumohet pa kontroll, veçanërisht nga personat me diabet të vendosur. Është e rëndësishme që ata të minimizojnë konsumin e ushqimeve të pasura me karbohidrate.Shitësit e paskrupullt mund t'i shtojnë mjaltit shurup të rregullt sheqeri. Kjo rrit volumin e produktit, por cilësia vuan. Produkti që rezulton është një falsifikim, i cili shitet me një çmim të lartë si natyral. Falsifikimi i mjaltit është i ndaluar me ligj në shumicën e vendeve të botës.3. Falë aminoacideve, mjalti ul presionin e gjakut
Hipertensioni është një problem me të cilin përballet pothuajse çdo i dyti. Rreth 4% e fëmijëve dhe adoleshentëve vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut. Presioni i lartë kronik i gjakut është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet e zemrës. Mjalti ndihmon në uljen e tonit vaskular, gjë që rezulton në një ulje të butë të presionit të gjakut. Efekti hipotonik arrihet për shkak të përqendrimit të lartë të antioksidantëve.4. Ndihmon në përmirësimin e niveleve të kolesterolit “të mirë”
Rreziku i zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare lidhet drejtpërdrejt me nivelet e lipoproteinave me densitet të ulët – kolesterolin “i keq”. Është LDL që është shkaktari kryesor i aterosklerozës. Pllakat e kolesterolit ngjiten në muret e arterieve, duke shkaktuar ngushtimin e lumenit, i cili herët a vonë çon në goditje në tru ose sulme të dështimit të zemrës.
Disa studime kanë treguar se konsumimi i mjaltit përmirëson ekuilibrin e kolesterolit në gjak. Në sfondin e një ulje të niveleve të kolesterolit total dhe LDL, vërehet një rritje e dukshme e lipoproteinave me densitet të lartë, kolesteroli "i mirë".5. Ul nivelin e triglicerideve
Trigliceridet e ngritura nuk janë vetëm një faktor rreziku kryesor për sëmundjet e zemrës. Komponimet yndyrore të triglicerideve ndikojnë drejtpërdrejt në zhvillimin e rezistencës ndaj insulinës, e cila konsiderohet shkaku kryesor i diabetit të tipit II. Rritja e nivelit të triglicerideve provokohet nga një dietë që përmban sheqer dhe karbohidrate të rafinuara.6. Antioksidantët e mjaltit përmirësojnë shëndetin e zemrës
Mjalti i siguron njeriut antioksidantë të vlefshëm, ndër të cilët flavonoidet meritojnë përmendje të veçantë. Komponimet natyrale zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Komponentët aktivë janë në gjendje të zgjerojnë lumenin e enëve të zemrës, duke stimuluar rrjedhën e gjakut. Falë efektit të tij të theksuar antioksidues, frenohet formimi i trombit, i cili është një nga shkaqet kryesore të goditjeve në tru.7. Mjalti stimulon rigjenerimin e lëkurës pas djegieve dhe lëndimeve mekanike
Egjiptianët e lashtë ishin të parët që përdorën mjaltin si një ilaç të jashtëm për rigjenerimin e lëkurës pas plagëve dhe djegieve. Recetat medicinale kanë mbijetuar deri më sot dhe përdoren në mjekësinë tradicionale.
Studimet e organizuara kanë treguar se kur aplikohet nga jashtë, mjalti përshpejton shërimin e plagëve të infektuara postoperative dhe djegieve të cekëta termike.
Ka prova që mjalti është efektiv në trajtimin e ulcerave trofike që shfaqen në këmbë në diabetin.Ekspertët kanë krijuar mendimin se efekti pozitiv i mjaltit në zonat e prekura të lëkurës është për shkak të aftësisë së tij për të shtypur përhapjen dhe riprodhimin e florës bakteriale patogjene, për të lehtësuar simptomat e inflamacionit dhe për të furnizuar indet e buta me lëndë ushqyese. Të njëjtat cilësi ndihmojnë për të përballuar skuqjet e herpesit dhe manifestimet psoriatike të lëkurës.8. Lehtëson simptomat e ftohjes
Mos i nënvlerësoni përfitimet e mjaltit gjatë një ftohjeje dhe mos e vendosni në kategorinë e recetave të gjyshes. Studimet shkencore kanë konfirmuar se çaji me mjaltë lehtëson rrjedhën e një ftohjeje dhe lehtëson sulmet e kollitjes së natës. Gjetjet e publikuara në Gazetën e Shoqatës Mjekësore Amerikane sugjerojnë se mjalti ka një efekt më të theksuar se ilaçet tradicionale të ftohjes. Bazuar në rezultatet e studimeve të shumta, OBSH ka përfshirë mjaltin në rekomandimet e saj për trajtimin e kollës dhe ftohjes.9. U jep sportistëve energji
Një lugë gjelle mjaltë përmban 17 gramë karbohidrate. Produkti rekomandohet për atletët si burim i karbohidrateve të shpejta, duke siguruar energjinë e nevojshme.
Vëzhgimet kanë treguar se përdorimi i mjaltit siguron performancë dhe aktivitet të lartë gjatë garave sportive. Konsumimi i rregullt i mjaltit të bletës garanton ruajtjen e funksioneve mbrojtëse të organizmit.10. Mbron arteriet nga lezionet aterosklerotike
Mbron arteriet nga lezionet aterosklerotike
Ateroskleroza zakonisht quhet ngurtësim i arterieve për shkak të formimit të pllakave të dendura të kolesterolit. Në vitin 2019, revista Nutrients publikoi rezultatet e një studimi të gjerë mbi mjaltin. Artikulli vëren se mjalti përmban të paktën 180 substanca të vlefshme natyrore, ndër të cilat një vend të veçantë zënë vitaminat, sheqernat, mineralet dhe përbërjet biokimike. Në kombinim, të gjithë përbërësit e listuar kanë një efekt anti-inflamator dhe mbrojnë muret arteriale nga stresi oksidativ. Vëmendje e madhe i kushtohet antioksidantëve të mjaltit, të cilët përmirësojnë cilësinë e gjakut, duke parandaluar formimin e depozitave të forta intra-arteriale.11. Ndihmon për të përballuar herpesin
Mjekët e shpjeguan efektin terapeutik me aftësinë e mjaltit për të tharë lezionet e lëkurës dhe për të shtypur rritjen e florës patogjene. Përveç kësaj, rezultoi se mjalti përmban një sasi të vogël të peroksidit të hidrogjenit, i cili pastron zonat e prekura.
Mjalti tradicionalisht përfshihet në preparatet farmaceutike kundër manifestimeve të jashtme të herpesit. Megjithatë, nuk mund të konsiderohet një ilaç për herpesin, pasi nuk ka ndonjë efekt të drejtpërdrejtë në virus.12. Ndihmon në përmirësimin e kujtesës
Antioksidantët e mjaltit, të cilët tashmë janë diskutuar gjatë, kanë një efekt mbrojtës në tru. Substancat aktive neutralizojnë efektet shkatërruese të radikalëve të lirë në neurone. Në vitin 2011, u publikua një studim që konfirmoi aftësinë e mjaltit për të përmirësuar kujtesën dhe për të rritur aktivitetin e trurit. Doli se mjalti është i përfshirë në përthithjen e kalciumit, i cili është i nevojshëm për funksionimin e duhur të trurit dhe zbatimin e aftësive analitike.
Sa më i vjetër të bëhet një person, aq më shumë ka nevojë sistemi nervor qendror për lëndë ushqyese, vitamina dhe minerale për t'u mbrojtur nga çmenduria senile. Mjalti është një produkt që i siguron trurit gjithçka që i nevojitet.13. Parandalon zhvillimin e kancerit
Vetitë antitumorale të mjaltit janë studiuar për një kohë të gjatë. Gjetjet më të fundit të shkencëtarëve tregojnë se ajo frenon zhvillimin e kancerit dhe promovon eliminimin e kancerogjenëve. Njerëzit që konsumojnë rregullisht mjaltë natyral kanë më pak gjasa të diagnostikohen me tumore malinje.14. Ndihmon për të rënë në peshë
Dhe ky nuk është një gabim! Pavarësisht se mjalti është një produkt i ëmbël, ai ndihmon për të hequr qafe kilogramët e tepërt. Komponimet aktive biokimike stimulojnë proceset metabolike, ndihmojnë në largimin e produkteve të mbeturinave dhe pastrimin e zorrëve nga toksinat. Për të humbur peshë, duhet të pini 1 lugë çaji mjaltë të holluar në një gotë me ujë në mëngjes dhe në mbrëmje. Pija e ëmbël pihet para mëngjesit me stomakun bosh dhe menjëherë para gjumit. Analiza molekulare e ujit të mjaltit zbuloi se përbërja e tij është e ngjashme me përbërjen kimike të plazmës njerëzore.
bubullimalana@gmail.com