PIPER PËR SHENDET: VETITË TË DOBISHME
Ashtu si shumica e produkteve bimore, speci zile konsiderohet një ushqim i shëndetshëm. Përdorimi i rregullt i tij shoqërohet me ulje të rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve dhe patologjive të ndryshme kronike.
Përfitimet për sytëLlojet më të zakonshme të problemeve të shikimit përfshijnë
degjenerimin makular dhe kataraktet, shkaqet kryesore të të cilave konsiderohen të jenë plakja dhe infeksionet. Por shtimi i specave zile, të pasura me karotenoidë (luteinë dhe zeaksantinë), në dietën tuaj mund të përmirësojë shëndetin e syve (nëse frutat konsumohen në sasi të mjaftueshme). Në fakt, karotenoidet mbrojnë retinën - murin e brendshëm të syrit të ndjeshëm ndaj dritës - nga dëmtimi oksidativ, duke parandaluar formimin e kataraktave dhe degjenerimit makular.
Parandalimi i anemisë
Një nga shkaqet më të shpeshta të anemisë është mungesa e hekurit, simptomat e dukshme të së cilës janë dobësia dhe lodhja. Në parandalimin e anemisë, piperi i kuq nuk është vetëm
një burim hekuri (përmban rreth 4-5% të marrjes së rekomanduar ditore), por si një produkt jashtëzakonisht i pasur me acid askorbik, i cili përmirëson përthithjen e hekurit nga zorrët. . Në një studim që vlerësonte efektin anti-inflamator të një ekstrakti ujor të gjetheve të specit zile në qelizat e shpretkës së miut, studiuesit zbuluan se ekstrakti ndrydhte ndjeshëm prodhimin e citokinave inflamatore dhe përhapjen e qelizave pa shkaktuar citotoksicitet proteina, potencialin e tij për përdorim të mundshëm terapeutik.
Shëndeti mendor Përqendrimi i lartë i vitaminës B6 në speca rrit nivelet e hormoneve të serotoninës dhe norepinefrinës (këto komponime nganjëherë quhen "hormonet e lumturisë"). Rritja e niveleve të këtyre hormoneve shoqërohet me përmirësim të humorit, përqendrimit dhe energjisë, ndërsa uljet shoqërohen me një sërë çrregullimesh mendore. Përveç kësaj, mungesa e vitaminës B6 kontribuon në dëmtimin e kujtesës, zvogëlon performancën e trurit dhe mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit dhe demencës.
Kontrolli i shtatzënisë Specat zile përmbajnë rreth 15% të marrjes së rekomanduar ditore të acidit folik që kanë nevojë për gratë shtatzëna. Në fakt, marrja e rekomanduar ditore e acidit folik rritet me rreth 50% për gratë shtatzëna për shkak të rolit të tij në parandalimin e defekteve të lindjes dhe mbajtjen e fëmijëve të palindur të shëndetshëm.
Gjendja e lëkurës Furnizimi i mjaftueshëm i trupit me acid askorbik dhe karotenoidë nxit prodhimin e kolagjenit dhe është i dobishëm për lëkurën. Njerëzit që marrin mjaftueshëm acid askorbik kanë më pak lëkurë të thatë dhe të rrudhosur. Zvogëlon rrezikun e kancerit dhe sëmundjeve të zemrës Karotenoidet në specat zile, si antioksidantë efektivë të bimëve, reduktojnë dëmin që oksidimi dëmton qelizat e trupit. Në veçanti, varietetet e kuqe përmbajnë sasi shumë të larta të beta dhe alfa karotenit, luteinës dhe zeaksantinës. Një mënyrë për të rritur më tej antioksidantët në specat zile është zierja e tyre në avull. Hulumtimet kanë treguar se kjo metodë e gatimit përmirëson
aftësinë për të lidhur acidet biliare. Kjo do të thotë se në procesin e tretjes së ushqimit, kolesteroli përdoret në mënyrë më efikase dhe zvogëlohet përthithja e yndyrës dhe, si rezultat, zvogëlohet mundësia e problemeve me enët e gjakut.
Në mjekësinë popullore, ilaçet e bazuara në spec djegës janë shumë më të përhapura, por njerëzit kanë gjetur përdorim edhe për specin e ëmbël zile;
Frutat.
Në mjekësinë popullore, speci i ëmbël përdoret për trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare, anemisë, skorbutit, diabetit dhe osteoporozës, radikulitit, artritit dhe astmës.
Me ndihmën e tij, ata përmirësojnë tretjen, normalizojnë gjumin, lehtësojnë depresionin dhe rivendosin forcën dhe funksionet njohëse.
Lëng.
Rekomandohet të pini lëng speci të ëmbël çdo ditë për të ulur presionin e gjakut. Njerëzit zakonisht fillojnë ta pinë me doza të vogla (30-50 ml në ditë), duke rritur gradualisht vëllimin në 100 ml.
Farat.
Disa autorë i quajnë farat e specave të ëmbël dhe tulin e bardhë pranë kërcellit si pjesën më të dobishme të frutave për shkak të përqendrimit të lartë të vitaminave. Këto fara përdoren për të trajtuar astmën, sëmundjet e zemrës, enëve të gjakut dhe mëlçisë, ato përdoren gjithashtu për parandalimin e kancerit si një produkt me përmbajtje të lartë të vitaminave C dhe A. Për ta bërë këtë, farat fillimisht thahen dhe bluhen në pluhur; i cili më pas i shtohet ushqimit si erëz vitaminash.
Në mjekësinë popullore, ekziston një ndarje sipas shkallës së dobisë së frutave me ngjyra të ndryshme.
Piper i kuq.
Besohet se ka gamën më të gjerë të efekteve terapeutike. Rekomandohet të përfshihet në dietën e përditshme për të mbrojtur qelizat nga stresi oksidativ dhe për të parandaluar problemet me zemrën, pankreasin, prostatën dhe vezoret. Si një burim i pasur i vitaminave P, C dhe karotenit, specat e kuq mund të zvogëlojnë rrezikun e goditjes në tru dhe të kapërcejnë pasojat e aksidenteve cerebrovaskulare. Përdoret gjithashtu për të lehtësuar simptomat e sëmundjeve bronkopulmonare. Me ndihmën e tij ata luftojnë stresin dhe normalizojnë gjumin.
Piper i verdhë.
Me ndihmën e tij në mjekësinë shtëpiake, ato rregullojnë funksionimin e gjëndrës tiroide, rivendosin funksionimin e sistemit nervor dhe trajtojnë zemrën dhe sistemin muskuloskeletor. Gjithashtu klasifikohet si një produkt që mund të largojë acidin urik dhe në këtë mënyrë të lehtësojë gjendjen e pacientëve me artrit dhe përdhes.
Piper jeshil.
Klorofili i frutave jeshile ndihmon në ngopjen e gjakut me oksigjen dhe, duke përmirësuar metabolizmin e azotit, largon toksinat nga trupi, dhe prania e acideve kumarik dhe klorogjenike në to jep arsye për të përdorur një produkt të tillë në parandalimin e kancerit.
Përveç kësaj, mjekët tradicionalë rekomandojnë të hani rregullisht piper zile për të përmirësuar gjendjen e lëkurës, flokëve, kockave, dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Besohet se shpëlarja e gojës me lëng speci zile të shtrydhur fllad do të ndihmojë në heqjen e inflamacionit të mukozës.
aftësinë për të lidhur acidet biliare. Kjo do të thotë se në procesin e tretjes së ushqimit, kolesteroli përdoret në mënyrë më efikase dhe zvogëlohet përthithja e yndyrës dhe, si rezultat, zvogëlohet mundësia e problemeve me enët e gjakut.
Në mjekësinë popullore, ilaçet e bazuara në spec djegës janë shumë më të përhapura, por njerëzit kanë gjetur përdorim edhe për specin e ëmbël zile;
Frutat.
Në mjekësinë popullore, speci i ëmbël përdoret për trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare, anemisë, skorbutit, diabetit dhe osteoporozës, radikulitit, artritit dhe astmës.
Me ndihmën e tij, ata përmirësojnë tretjen, normalizojnë gjumin, lehtësojnë depresionin dhe rivendosin forcën dhe funksionet njohëse.
Lëng.
Rekomandohet të pini lëng speci të ëmbël çdo ditë për të ulur presionin e gjakut. Njerëzit zakonisht fillojnë ta pinë me doza të vogla (30-50 ml në ditë), duke rritur gradualisht vëllimin në 100 ml.
Farat.
Disa autorë i quajnë farat e specave të ëmbël dhe tulin e bardhë pranë kërcellit si pjesën më të dobishme të frutave për shkak të përqendrimit të lartë të vitaminave. Këto fara përdoren për të trajtuar astmën, sëmundjet e zemrës, enëve të gjakut dhe mëlçisë, ato përdoren gjithashtu për parandalimin e kancerit si një produkt me përmbajtje të lartë të vitaminave C dhe A. Për ta bërë këtë, farat fillimisht thahen dhe bluhen në pluhur; i cili më pas i shtohet ushqimit si erëz vitaminash.
Në mjekësinë popullore, ekziston një ndarje sipas shkallës së dobisë së frutave me ngjyra të ndryshme.
Piper i kuq.
Besohet se ka gamën më të gjerë të efekteve terapeutike. Rekomandohet të përfshihet në dietën e përditshme për të mbrojtur qelizat nga stresi oksidativ dhe për të parandaluar problemet me zemrën, pankreasin, prostatën dhe vezoret. Si një burim i pasur i vitaminave P, C dhe karotenit, specat e kuq mund të zvogëlojnë rrezikun e goditjes në tru dhe të kapërcejnë pasojat e aksidenteve cerebrovaskulare. Përdoret gjithashtu për të lehtësuar simptomat e sëmundjeve bronkopulmonare. Me ndihmën e tij ata luftojnë stresin dhe normalizojnë gjumin.
Piper i verdhë.
Me ndihmën e tij në mjekësinë shtëpiake, ato rregullojnë funksionimin e gjëndrës tiroide, rivendosin funksionimin e sistemit nervor dhe trajtojnë zemrën dhe sistemin muskuloskeletor. Gjithashtu klasifikohet si një produkt që mund të largojë acidin urik dhe në këtë mënyrë të lehtësojë gjendjen e pacientëve me artrit dhe përdhes.
Piper jeshil.
Klorofili i frutave jeshile ndihmon në ngopjen e gjakut me oksigjen dhe, duke përmirësuar metabolizmin e azotit, largon toksinat nga trupi, dhe prania e acideve kumarik dhe klorogjenike në to jep arsye për të përdorur një produkt të tillë në parandalimin e kancerit.
Përveç kësaj, mjekët tradicionalë rekomandojnë të hani rregullisht piper zile për të përmirësuar gjendjen e lëkurës, flokëve, kockave, dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Besohet se shpëlarja e gojës me lëng speci zile të shtrydhur fllad do të ndihmojë në heqjen e inflamacionit të mukozës.
bubullimalana@gmail.com