Vezët e pulës janë një produkt i mahnitshëm në formë dhe përmbajtje. Ai përmban të gjitha substancat e nevojshme për zhvillimin e një jete të re. Dhe vezët janë gjithashtu shumë të shijshme. Por është e rëndësishme se si përgatiten. Sa më gjatë të zihet ose skuqet një vezë pule, aq më ngadalë tretet nga trupi. Nutricionistët e konsiderojnë një vezë të zier të butë si ideale në këtë drejtim. Duhen 1-2 orë për ta tretur. Por një veze e zier ka nevojë për të paktën 3 orë.
- përshkrim i produktit
- Llojet dhe varietetet
- Vlera ushqyese, përmbajtja kalorike e vezëve të pulës, BJU dhe shkalla e konsumit
- Si të zgjidhni
- Si të ruani
- Si të gatuaj
- Me cilat ushqime është më mirë të mos i kombinoni vezët?
- Produkt në kuzhinat botërore
- Përfitimet dhe dëmet e vezëve të pulës
- 5 fakte interesante rreth produktit
- Mendimi i ekspertëve për përfitimet e vezëve
Përbërja, vlera ushqyese
- 157 kcal
- 12.7 g proteina
- 11.5 g yndyrë
- 0.7 g karbohidrate
- Papastërtia dhe jashtja e tharë në lëvozhgë nuk janë shenjë e një veze “organike”, ato tregojnë për higjienën e pamjaftueshme në fermën e shpendëve.
- Vezët me lëvozhgë të dëmtuar nuk mund të hahen (të paktën në formë të papërpunuar dhe gjysmë të gatuar).
- Para përdorimit, veza duhet të lahet me ujë të rrjedhshëm dhe sapun. Mos harroni të lani duart, edhe nëse sapo keni prekur vezën.
Si të gatuaj
Kombinimi me produkte të tjera
- Veza dhe proshuta është një kombinim që shumë njerëz e duan. Megjithatë, jo të gjithë e dinë se ky kombinim mund t'ju bëjë të plogësht pasi ky çift i fuqishëm përmban shumë proteina dhe yndyra, të cilat të dyja janë të vështira për t'u tretur.
- Ngrënia e vezëve me qumësht soje mund të pengojë përthithjen e proteinave.
- Edhe pse vezët përzihen në mënyrë aktive me mishin, disa nutricionistë pohojnë se ngrënia e vezëve me mish lepuri mund të shkaktojë diarre.
- Nëse hani hurmë pas vezëve, mund të keni edhe probleme me tretjen.
- Ushqime të tjera që nuk duhet të kombinohen me vezë përfshijnë pjepër dhe fasule.
Përfitimet dhe dëmet e vezëve të pulës
5 fakte interesante rreth produktit
- Një pulë nënë e kthen vezën e saj rreth 50 herë në ditë që të mos ngjitet e verdha në lëvozhgë.
- Madhësia e vezës varet nga mosha e pulës. Sa më e vjetër të jetë pula, aq më të mëdha do të jenë vezët ajo. Edhe me kalimin e moshës, pulat që bëjnë vezë kafe ndryshojnë hijen e lëvozhgave të tyre. Bëhet më e lehtë. Sigurisht, ju duhet të krahasoni vezët nga e njëjta pulë.
- Ekziston një legjendë që kapela e një kuzhinieri të lartë ka aq palosje sa ka mënyra për të gatuar vezë.
- Veza luan një rol simbolik në shumë kultura dhe fe. Forma e saj ovale është një simbol i pjellorisë, përjetësisë dhe ciklit të jetës. Në mitin egjiptian të krijimit, vezët shoqëroheshin me krijimin e universit: vetë Toka lindi nga një vezë. Jeta e re e fjetur në vezë u lidh me energjinë vitale.
- Kina prodhon rreth 160 miliardë vezë pule në vit, duke e bërë atë prodhuesin më të madh të vezëve në botë.
Vezët e pulës si produkt ushqimor supozohet se u shfaqën për herë të parë në Indi 2500 vjet më parë. Aty u zbutën pulat. Në Evropë, romakët filluan të hanin vezë pule, ata filluan mëngjesin e tyre me to.
Shtë interesante që në kohët e lashta një pulë bënte jo më shumë se 30 vezë në vit, por një pulë moderne bën më shumë se dyqind vezë në vit! Ky është rezultat i punës seleksionuese shekullore, sepse për një kohë të gjatë njerëzit filluan të vlerësojnë vezët e pulës si një nga produktet kryesore ushqimore.
Një pule i duhen 24 deri në 26 orë për të zhvilluar një vezë . Pasi ajo lëshon një vezë, zhvillimi i vezës së ardhshme zakonisht fillon brenda 30 minutave. Thënë kjo, shumica e vezëve të prodhuara sot do të jenë në dyqan ushqimor brenda 72 orëve.
Tani në lidhje me ngjyrën e lëvozhgës së vezëve të pulës. Lëvozhgat e vezëve ndryshojnë në ngjyrë nga e bardha në kafe të errët. Megjithatë, vetëm tre pigmente përcaktojnë ngjyrën përfundimtare të një veze pule. Racat e ndryshme të pulave kanë nivele të ndryshme pigmentimi, gjë që rezulton në ngjyra të ndryshme të vezëve. Megjithatë, çdo vezë fillon e bardhë, me pigmentim që shfaqet më vonë.
Besohet se ngjyra e llapave të veshit të pulës - po, edhe pulat kanë llapë veshësh - është një tregues i mirë i ngjyrës së lëvozhgave të vezëve të tyre. Si rregull i përgjithshëm, pulat me lobe të bardha kanë tendencë të bëjnë vezë të bardha, ndërsa pulat me lobe të kuqe ose kafe priren të bëjnë vezë kafe.
Pra, cilat vezë janë më të mira për të blerë: të bardha apo kafe? Ekspertët pajtohen se ngjyra e guaskës varet vetëm nga raca e pulës. T'i japësh përparësi vezëve të caktuara në bazë të ngjyrës së lëvozhgave është thjesht një zgjedhje estetike.
Një tjetër keqkuptim i zakonshëm është se vezët kafe kanë lëvozhgë më të trashë se vezët e bardha. Në fakt, trashësia e lëvozhgës varet vetëm nga mosha e pulës: pulat e reja bëjnë vezë me lëvozhgë më të fortë, ndërsa pulat e vjetra i bëjnë vezët me lëvozhgë më të hollë. Kjo trashësi e lëvozhgës nuk varet nga raca e pulave ose nga ngjyra e vezëve.
Vezët kafe janë përgjithësisht më të shtrenjta se vezët e bardha, por çmimi i tyre më i lartë nuk ka të bëjë fare me cilësinë e tyre. Vezët kafe mund të kenë një çmim më të lartë sepse pulat që i bëjnë ato janë fizikisht më të mëdha se pulat që bëjnë vezë të bardha. Meqenëse pulat më të mëdha kërkojnë më shumë ushqim, fermerët duhet të ulin kostot e tyre të mirëmbajtjes në kurriz të blerësit.
Dieta e pulës përcakton ngjyrën e të verdhës së verdhë. Disa prodhues përzihen me aditivë natyralë, si misri, për të prodhuar vezë me të verdha më të verdha. Pigmentet natyrale të karotenoideve i bëjnë të verdhat më të ndritshme. Sigurisht, në shumë ferma shpendësh, pulave u jepet ushqim i veçantë për të ngrënë në mënyrë që të marrin efektin e një të verdhë të verdhë të ndezur.
Çfarë i shkakton vezët me dy të verdha? Vezë të tilla shfaqen për shkak të lëshimit të njëkohshëm të dy të verdhave nga vezoret e zogut. Kjo ndodh më shpesh tek pulat e reja me një sistem riprodhues më aktiv. Vezët me dy të verdha janë të rralla, por ato janë të ngrënshme dhe natyrale.
Dhe pyetja e përjetshme: cila erdhi e para, pula apo veza ? Askush nuk e di përgjigjen, por ndoshta ishte kështu. Kur ndodh një mutacion ose krijohet një specie e re, nevojiten dy prindër. Mos harroni se si edukohen qentë dhe macet. Me shumë mundësi, dy zogj që dukeshin si pula (por jo pula siç i njohim sot) e gjetën njëri-tjetrin dhe u formua një vezë nga e cila doli një pulë. Pra, me shumë mundësi veza doli e para!
Sipas standardeve aktuale ruse, çdo vezë e prodhuar në një fermë shpendësh duhet të etiketohet. Shenja e parë në etiketim nënkupton afatin e ruajtjes, lexo - mosha e vezës; e dyta është kategoria, pra madhësia e saj. Fillimi i kodit mund të jetë shkronja "d" ose "s", që do të thotë përkatësisht "dietike" ose "tavolinë".
Në Rusi, një vezë konsiderohet diete nëse nuk ruhet në temperatura nën zero dhe jetëgjatësia e saj nuk është më shumë se 7 ditë. Dita e "lindjes" së tij nuk llogaritet. Kjo do të thotë, "dietike" nuk është një lloj veze e veçantë, por thjesht një vezë pule shumë e freskët. E verdha në të është e palëvizshme, e bardha është e dendur dhe lartësia e hapësirës së zënë nga ajri nuk është më shumë se 4 mm. Shenja në një vezë diete zakonisht aplikohet me bojë të kuqe dhe zakonisht përfshin datën (ditën dhe muajin e "lindjes" së saj) si konfirmim të "përmbajtjes së saj dietike".
Megjithatë, koha kalon, e bardha në vezë humbet pak lagështi, e verdha tkurret, bëhet e lëvizshme dhe pas një jave zbrazëtia rritet në 7-9 mm. Dhe veza dietike hyn në kategorinë e vezëve të tryezës. Vezët e tryezës janë mjaft të ngrënshme, por ato jetojnë sipas rregullave të ndryshme. Duhet të dini se afati i ruajtjes së vezëve të tryezës në temperaturën e dhomës nuk kalon 25 ditë nga data e shtrimit, në frigorifer - jo më shumë se 90 ditë. Lëvozhga e një veze që fillimisht është e destinuar të bëhet vezë tavoline zakonisht shënohet me një vulë blu që tregon vetëm kategorinë.
Tani le të shohim kategoritë - pjesa e dytë e kodit tonë. Kategoria tregon masën e vezës.
• Le të fillojmë me ato më të voglat - me peshë nga 35 deri në 44,9 gram - kjo është kategoria e tretë. Më shpesh, recetat në librat e gatimit sovjetik i referohen vezëve të kësaj kategorie të veçantë.
• Kategoria e dytë janë vezët me peshë nga 45 deri në 54,9 gram.
• Vezët e mëdha me peshë nga 55 deri në 64,9 gram janë kategoria e parë.
Më të mëdhenjtë - me peshë nga 65 në 74,9 gram - bien në kategorinë "përzgjedhur", të përcaktuar me shkronjën "O". Rrallëherë gjenden vezë që peshojnë më shumë se 75 gram - gjigantë të tillë i jepet kategoria më e lartë gjigante, për të cilën ata kanë të drejtën e shkronjës nderi "B".
Ngjyra e lëvozhgës së vezës (e bardhë ose kafe) varet vetëm nga raca e pulës dhe nuk ka asnjë lidhje me vetitë dhe shijen e saj të dobishme.
Sipas Roskontrol, në shitje ka edhe vezë të pasuruara - me një përmbajtje të lartë të selenit, jodit, pigmenteve karotenoid ose acideve yndyrore. Të gjitha këto substanca të dobishme i shtohen ushqimit të pulës. Për shembull, për të pasuruar vezët me omega-3, pulat ushqehen me miell peshku dhe vaj peshku. Por vezët me acide yndyrore të pangopura prishen më shpejt, pasi omega-3 oksidohet shpejt dhe ato gjithashtu mund të zhvillojnë një erë peshku.
Vezët e pulës përmbajnë minerale dhe vitamina të dobishme, duke përfshirë kolinën, biotinën (vitaminë B7), vitaminat A dhe D, dhe antioksidantët luteinë dhe zeaksantinë (pigmente natyrale).
100 g vezë të papërpunuar përmban:
Mesatarisht, 1 vezë me peshë rreth 50 g përmban 6 g proteina; Për më tepër, përmbajtja e proteinave në një vezë varet nga madhësia e saj. Vezët më të vogla mund të përmbajnë vetëm 4,8 g proteina, ndërsa vezët e mëdha (të zgjedhura) mund të përmbajnë deri në 7,9 g proteina. Për të qenë të saktë, një vezë përmban 125 mg proteina për gram peshë.
Një vezë përmban 26% të marrjes së rekomanduar ditore të kolinës për gratë, e cila është e dobishme për kontrollin emocional.
Marrja e rekomanduar nuk është më shumë se 2-3 vezë në ditë.
Një konsumator i ditur gjithmonë i kushton vëmendje datës së skadencës dhe datës së prodhimit të produktit, përfshirë vezët, si dhe madhësisë së tyre, e cila shprehet në kategoritë e vezëve. Prandaj, duhet të jeni në gjendje të lexoni etiketimin e vezëve - si rusisht ashtu edhe perëndimor. Për kuptimin e shkronjave dhe numrave në shenjat, shih më lart (seksioni "Llojet dhe varietetet"); për shembull, shënimi "CO" shfaqet në vezët e zgjedhura të tryezës.
Vlen t'i kushtohet vëmendje datës së prodhimit (rendimit) të vezëve. Nëse dëshironi të blini një vezë vërtet dietike, mbani në mend: një vezë me një vulë "të kuqe" (dietë) mund të rezultojë të jetë "blu" në moshë (d.m.th., e ruajtur për më shumë se 7 ditë). Lëvozhga e një veze, e konsideruar fillimisht një vezë tavoline dhe e destinuar për ruajtje relativisht të gjatë, zakonisht shënohet me një vulë blu që tregon vetëm kategorinë.
Vetë vezët mund të mos shënohen nëse janë të paketuara në një enë me një etiketë që përmban informacionin e nevojshëm. Por etiketa duhet të vendoset në mënyrë të tillë që të duhet ta grisim kur hapim enën.
Fatkeqësisht, jo vetëm që ne i duam vezët, por edhe agjenti shkaktar i një sëmundjeje të rëndë infektive - bakteri i salmonelës. Të mbrohesh nga ky mysafir i paftuar nuk është aq e vështirë.
Tashmë në shtëpi, mund të përcaktoni freskinë e një veze duke e hedhur në ujë. Një vezë e freskët do të fundoset, por një vezë e ndenjur do të notojë. Lexoni më shumë për këtë këtu . Në dyqan, nëse keni dyshime, përdorni pajisje speciale (ovoskopë) për të kontrolluar freskinë e vezëve. Kur ekzaminoni një vezë pule në një ovoskop, do të shihni një pjesë të vogël të zbrazët në pjesën e sipërme të saj - një dhomë ajri. Për vezët e freskëta të pulës është e vogël (dhe është më e vështirë t'i qëroni pas zierjes për shkak të kësaj). E verdha duhet të jetë e vendosur në qendër; nëse zhvendoset në ndonjë anë nga qendra apo edhe zhytet në fund, kjo do të thotë se veza nuk është më e freskët.
Nëse thyeni një vezë, brenda do të ketë "fije" (fibra) të bardha që mblidhen në "tufa" përgjatë skajeve të të verdhëve. Këto quhen chalazae dhe e mbajnë të verdhën në qendër të vezës si një spirancë. Ato janë plotësisht të ngrënshme dhe prania e tyre është një shenjë e shkëlqyer: sa më e dukshme të jetë chalazae, aq më e freskët është veza.
duke mbajtur
Afati i ruajtjes së vezëve të tryezës në temperaturën e dhomës nuk kalon 25 ditë nga data e shtrimit, në frigorifer - jo më shumë se 90 ditë.
Ruani vezët në një vend të freskët, por jo shumë të thatë, larg ushqimeve me erë të fortë dhe mishit të papërpunuar; temperatura më e mirë është 0-5 °C.
A e dini se kthimi i vezëve me kokë poshtë para se t'i ruani në frigorifer do t'ua zgjasë jetëgjatësinë? Mund të duket si një përrallë e grave të vjetra, por është e vërtetë. Duke i vendosur vezët me majë poshtë, do të parandaloni që xhepat e ajrit brenda lëvozhgës të vijnë në kontakt me të verdhën, gjë që do të ndihmojë në zgjatjen e jetëgjatësisë së vezës.
E RËNDËSISHME! Kur një pulë lëshon një vezë, ajo ka një shtresë pothuajse të padukshme (lulëzim). Kjo mbron vezën nga depërtimi i ajrit dhe baktereve përmes lëvozhgës. Kjo është arsyeja pse vezët e freskëta - direkt nga pula - vendosen shpesh në tas dhe nuk futen në frigorifer për një kohë të gjatë, por ruhen në tryezën e kuzhinës. Dhe vezët e pulës nga dyqani lahen, duke hequr shtresën mbrojtëse, kështu që ato duhet të ruhen në frigorifer.
Ndër gatimet në të cilat vezët luajnë një rol të madh, vlen të përmendet omëleta , vezët e fërguara dhe shakshuka , vezët Benedikti , vezët e ziera , vezët dhe vezët , kremi mbi të verdhat , beza (meringa) . Sigurisht, ka edhe vezë të thjeshta të ziera, të cilat shumë njerëz mund t'i hanë çdo ditë. Një vezë e zier e butë (e verdhë e lëngshme, e bardhë gjysmë e lëngshme) zihet për 4 minuta pas zierjes. Vezët e pulës "në një qese" - 6 minuta, dhe të ziera fort - 9 minuta.
Nga rruga, ngjyra e gjelbër-gri rreth të verdhës së një veze pule të zier fort është një përbërës i padëmshëm i hekurit dhe squfurit (sulfidi i hekurit). Ajo formohet kur një vezë nxehet. Për të parandaluar formimin e tij, vezët mos i zieni shumë, vendosini në ujë të ftohtë dhe qëroni shpejt.
Për vezët e fërguara, ndjekja e këshillave për shtimin e kripës mund të jetë më e rëndësishme se koha e gatimit. Kur gatuani vezë të fërguara, shtoni kripë vetëm në fund të gatimit. Nëse i kriposni vezët gjatë gatimit, lagështia e tepërt do të largohet prej tyre dhe në vend të vezëve të buta dhe me gëzof, do të përfundoni me një pjatë të thatë në pjatën tuaj.
Një mënyrë tjetër e thjeshtë për të përdorur vezët për gatim është larja e produkteve të pjekura përpara se t'i vendosni në furrë. Kjo përmirëson pamjen e produktit të përfunduar dhe i jep atij një ngjyrë të bukur të artë. Ndonjëherë vezët përdoren si ngjitës për të dekoruar një petë ose byrekë me elementë dekorativë brumi. Një përzierje e të bardhëve të vezëve + ujë të pijshëm jep shumë pak nxirje, por një shkëlqim të fortë. Nëse me këtë përzierje lyeni pjesën e poshtme të bazës së brumit për byrekët e hapur, gjëra të tmerrshme nuk do të ndodhin! Përzierja do të parandalojë që mbushja e frutave ose kokrra të kuqe të depërtojë dhe të krijojë një kore "të lagësht" të byrekut.
Nëse dëshironi diçka me vezë, por të pazakontë, turshini të verdhat duke përdorur një përzierje kripe dhe sheqeri. Për rostiçeri të përsosur, jini të durueshëm: të verdhat do të duhet të qëndrojnë në frigorifer për një javë të tërë. Ekziston edhe një teknologji më e thjeshtë për përgatitjen e tyre.Të verdhat që rezultojnë duket se janë "të gatuara" me një shije të mprehtë dhe të kripur që do të jetë një shtesë e shijshme për sallatat, makaronat italiane dhe tostin me avokado.
Vezët e pulës janë një përbërës universal që shkon mirë me pothuajse të gjitha ushqimet. Në të njëjtën kohë, mjekët përmendin disa produkte me të cilat vezët (për hir të shëndetit të trupit) nuk duhet të kombinohen në një pjatë, por gjithçka është shumë individuale.
Italianët dhe francezët përdorin në mënyrë aktive vezët në salca. Vlen të kujtojmë majonezën dhe aioli , salcën e makaronave karbonara . Amerikanët i mbështesin ata në këtë përpjekje të mirë dhe përgatisin salcën e sallatës Cezar me të verdha të papërpunuara dhe mos harrojnë sallatën më të njohur me vezë . Ka qenë një përbërës i rëndësishëm në sanduiçe dhe tost për shumë vite. Bërë nga vezë të ziera dhe të copëtuara me majonezë, mustardë dhe aditivë të tjerë si qepë të njoma dhe selino .
Pavarësisht nga emri i tyre, vezët skoceze janë të njohura në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar. Pjata përbëhet nga një vezë e zier, e cila mbështillet me mish të grirë, lyhet me thërrime buke dhe më pas skuqet ose piqet.
Vezët e pulës në supën greke avgolemono mund të mos jenë një përbërës kaq i dukshëm, por ato janë thelbësore. Avgolemono është një lëng pule delikate me shtimin e të verdhave, orizit dhe lëngut të limonit. Zakonisht shërbehet me pulë të grirë.
Një version i përmirësuar i vezëve të fërguara, menemen turk është pothuajse vezë e fërguar, por e bërë me speca jeshil, trumzë, domate dhe thekon spec të kuq për goditje shtesë.
Japonezët i marinojnë të verdhat në salcë soje për 48 orë, më pas i vendosin në një tas me oriz, perime, alga deti dhe ton dhe pasi i përziejnë, marrin një salcë të shijshme portokalli të errët. Ose gatuajini të verdhat në sos, në temperaturë 62-65°C - 1-3 orë, në varësi të konsistencës së dëshiruar. Më pas të verdhat mund të zihen me bukë dhe të skuqen për të formuar një kore të artë, brenda së cilës ka një mbushje viskoze dhe të kripur. Ata bëjnë gjithashtu Tamagoyaki, versionin japonez të një omëlete. Ka shumë variacione të tij në vend, por pothuajse gjithmonë gjella ka një shije paksa të ëmbël.
Vezët njëqindvjeçare janë një delikatesë në Kinë. Këto janë vezë që janë ruajtur në një përzierje kripe, gëlqereje, balte, lëvozhgë orizi dhe hiri për disa ditë apo edhe javë.
Në Sri Lanka, vezët gatuhen në një lloj tasi petullash të bërë me miell orizi dhe qumësht kokosi. Ky është një ushqim popullor në rrugë.
Vezët e pulës janë një kombinim i fuqishëm i proteinave dhe yndyrave, kështu që vezët jo vetëm që ju mbajnë të ngopur për një kohë të gjatë, por gjithashtu mund të ndihmojnë në humbjen e peshës. Prandaj, vezët konsiderohen si një mëngjes ideal - ato ju ngopin për një kohë të gjatë dhe ofrojnë substanca të dobishme.
Shumica e njerëzve “konsumojnë” vitaminën D përmes dritës së diellit. Këtë vitaminë mund ta merrni edhe nga ushqimi, por opsionet e tilla janë mjaft të kufizuara. Përveç peshkut, si sardelet dhe salmoni dhe qumështi, vezët e pulës janë një nga burimet më të mira dhe të pakta dietike të kësaj vitamine që forcon sistemin imunitar. Për t'u siguruar që të përfitoni sa më shumë nga vezët, skuqini ose ziejini ato. Në këtë mënyrë ju mund të ruani 82-88% të vitaminës D, e cila përmirëson imunitetin dhe disponimin.
Vezët e pulës mund të përmirësojnë shëndetin kognitiv pasi përmbajnë të gjitha lëndët ushqyese të nevojshme për funksionimin e trurit. Këto janë vitaminat B12, B6, kolina dhe acidi folik. Të tilla lëndë ushqyese rregullojnë gjendjen shpirtërore dhe kujtesën e një personi.
Seleni luan një rol në shëndetin e lëkurës dhe vezët janë një burim i besueshëm i këtij lëndë ushqyese. Një vezë e përzgjedhur përmban 28% të vlerës së rekomanduar ditore të selenit.
Çfarë është e dëmshme për vezët e pulës? Ata janë të njohur për përmbajtjen e shumë lëndëve ushqyese, por janë gjithashtu të pasura me natrium. Një vezë mund të përmbajë deri në 400 mg natrium. Kjo është një shifër tepër e lartë , veçanërisht për ata që shpesh kanë presion të lartë të gjakut.
Sipas një studimi të publikuar në British Journal of Nutrition, ngrënia e një ose më shumë vezëve në ditë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të diabetit me 60%.
Vezët e pulës janë një nga ushqimet më të nënvlerësuara të shekullit të 20-të. Më parë fajësoheshin për rritjen e kolesterolit në gjak, por tani produkti është justifikuar.
Vezët përmbajnë proteina që është ideale në përbërjen e saj aminoacide, e cila absorbohet nga trupi me 97-98%. Përveç proteinave, vezët përmbajnë edhe yndyrë të cilësisë së lartë. Besohet se kolesteroli që ato përmbajnë është "i mirë" dhe i nevojitet trupit.
Kushdo që nuk ka kundërindikacione nga mjeku mund të hajë 1 vezë në ditë. Mund të hani 3-4 proteina në të njëjtën kohë nëse nuk ka ushqim tjetër proteinik në të njëjtin vakt. Për kë janë të dëmshme vezët? Këshillohet që personat me aterosklerozë të monitorojnë sasinë e këtij produkti të konsumuar dhe për ata që janë alergjikë ndaj proteinave thjesht mos e hanë atë.
bubullimalana@gmail.com