Sipas një studimi të publikuar, ngrënia e arrave (arra, shqeme, bajame) mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve kardiovaskulare te njerëzit me diabet të tipit 2.
Rezultatet e studimit tonë mbështesin rekomandimin për përfshirjen e arrave në një dietë të shëndetshme për të parandaluar komplikimet e sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjen e parakohshme midis pacientëve me diabet të tipit 2.
Është interesante se njerëzit që hanin arra përpara diagnozës kishin një nevojë të shtuar për lëndët ushqyese që gjenden në arrat.
“ Duket se nuk është kurrë vonë për të optimizuar dietën dhe stilin e jetesës pas një diagnoze të diabetit të tipit 2 ,”
Është e rëndësishme të theksohet se arrat janë një burim i shkëlqyer i lëndëve ushqyese të dobishme si acidet yndyrore, proteinat bimore, fibrat, mineralet, vitaminat dhe fitokimikatet anti-inflamatore.
Përfundimet e shkencëtarëve
Studimet e mëparshme kanë treguar se ngrënia e arrave lidhet me reduktimin e faktorëve të rrezikut kardiovaskular si presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë, rezistenca ndaj insulinës dhe inflamacioni.
Studimi i ri përfshiu 16,217 njerëz me diabet të tipit 2. Pjesëmarrësit përdorën pyetësorë për t'iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me konsumin e arrave çdo 2-4 vjet.
Rezultatet treguan se përfshirja e 5 ose më shumë porcioneve prej 28 gramësh arra në javë rezultoi në një reduktim 17% të rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, 34% ulje të vdekjes nga sëmundjet kardiovaskulare dhe një reduktim 20% të sëmundjeve koronare të zemrës.
Është e rëndësishme të theksohet se ky vëzhgim nuk vlen për konsumin e kikirikëve, pasi ato janë pjesë e gjinisë së bishtajoreve dhe, në përputhje me rrethanat, kanë një përbërje të ndryshme.
Sipas shkencëtarëve, ky studim duhet të vazhdojë më tej dhe të përcaktojë lidhjen specifike shkak-pasojë midis ngrënies së arrave dhe uljes së rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare te pacientët me diabet të tipit 2.
bubullimalana@gmail.com