Janari , shkurti dhe marsi janë kohë të vështira për mëlçinë.
Dhe për shkak të kushteve dhe ne hamë më pak perime dhe fruta , ne konsumojmë më shumë mish, produkte mielli, pije alkoolike . Këtu, natyrisht, nuk mund të bëjmë pa ndihmësit tanë të gjelbër - bimët që u korrën gjatë verës.
Përvoja popullore tregon se barishtet kanë efektin më të mirë kur merren jo individualisht, por në përzierje medicinale - koleksione.Baza e koleksionit duhet të jenë barërat me një efekt të përgjithshëm, gjithëpërfshirës shëndetësor në trup. Këto janë, më shpesh, gjethet: gjethet e hithrës, thuprës, delli, mantelit, rowanit, lajthisë, rrush pa fara, mjedrës, luleshtrydhes etj. Është mirë t'u shtohet barishtja e çantës së bariut, manushaqe e fushës, gjilpëra, Çernobili etj. Të gjithë këta përbërës zgjidhen si për arsye mjekësore, ashtu edhe për shije (d.m.th., përgatitet një përzierje e veçantë për çdo takim). Kjo bazë, në total, duhet të përbëjë afërsisht 50-60% të masës totale të të gjithë koleksionit.
Më tej, 40-30% e koleksionit janë barëra medicinale me një efekt medicinal të synuar posaçërisht. Për shembull, për sëmundjet e mëlçisë mund të jetë: pavdekësi, kalendula, kamomil, gjethe barberi, rigon, kantariona, luleradhiqe, agrimoni, etj. Kujdes me celandinen - duhet shtuar fjalë për fjalë në majë. Mos e teproni me kantarionin – kërkon jo më shumë se një të tretën e masës totale. Gjithashtu kini kujdes se çfarë lloj kamomili merrni - llojet jo medicinale.
Dhe pjesa tjetër, pjesa e fundit e koleksionit, janë barishte aromatike dhe aromatizuese që shtohen në mënyrë që ilaçi që keni bërë të pihet jo vetëm i shëndetshëm, por edhe i këndshëm: nenexhik, trumzë, balsam limoni, rigon, etj rruga, një nga bimët medicinale më të konsumuara është... çaji i zakonshëm - me të gjitha vetitë dhe përfitimet e tij.
bubullimalana@gmail.com