Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Kivi në diabet: përfitime dhe rekomandime për përdorim


Edhe pse frutat përmbajnë sheqerna natyrale, ato janë gjithashtu të pasura me lëndë ushqyese – fibra, vitamina dhe minerale – për të cilat trupi ynë ka nevojë. Frutat me pak sheqer si manaferrat, agrumet dhe kivi mund të jenë të shëndetshme dhe të sigurta për njerëzit me diabet kur hahen në moderim.

Këto fruta "me gëzof" me mish të gjelbër të ndezur (ose të verdhë) konsiderohen teknikisht një lloj kokrra të kuqe. Kivit janë të pasur me vitaminë C dhe kanë një përmbajtje të ulët sheqeri - vetëm 6.7 g sheqer për çdo frut . Mund t'i gjeni në dyqane ushqimore gjatë gjithë vitit!

Vlera ushqyese e kivit: 100 gram kivi përmbajnë lëndët ushqyese të mëposhtme: 64 kcal Proteina - 1,06 g Karbohidratet - 14 g Fibra - 3 g Sheqeri - 8,99 mg Kalcium - 35 mg Vitamina C - 74,7 mg Beta-karoten - 52 μg Luteinë + zeaksantinë - 122 mcg 

Kivi është një shtesë e shkëlqyer për çdo dietë të shëndetshme, sepse është e pasur me vitamina, minerale dhe antioksidantë. Hulumtimet tregojnë se një frut kivi siguron më shumë se 100% të vlerës së rekomanduar ditore të vitaminës C, si dhe sasi të konsiderueshme të vitaminës K dhe kaliumit.  Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA) rekomandon që njerëzit me diabet të përfshijnë një shumëllojshmëri frutash në dietën e tyre. 

Përfitimet për diabetin:

Sipas të dhënave , kivi ka një vlerë të moderuar GI prej 50. Ushqimet me GI të ulët dhe të mesëm përthithen më ngadalë, zbërthehen në glukozë më ngadalë dhe përthithen më gjatë, domethënë japin një rritje graduale të nivelit të glukozës në gjak, pa luhatje të mprehta (që është ajo që na nevojitet !). 

Celuloza Ushqimet që përmbajnë fibra mund të përmirësojnë kontrollin e sheqerit në gjak. Fibrat ngadalësojnë rritjen e sheqerit në gjak pas një vakti, duke vonuar zbrazjen e stomakut dhe duke reduktuar kohën që i duhet ushqimit për të lëvizur nëpër traktin tretës. Një frut kivi (afërsisht 100 g) krenohet me 3 g fibra. Antioksidantë Kivi përmban flavonoide, antioksidantë të fuqishëm që mbrojnë qelizat nga dëmtimi i radikalëve të lirë.  Antioksidantët flavonoide kanë disa përfitime për njerëzit me diabet, duke përfshirë luftimin e inflamacionit, stresit oksidativ dhe rezistencës ndaj insulinës. 

Vitaminë C 

Kivi është një nga burimet më të mira të vitaminës C midis të gjitha perimeve dhe frutave të tjera. Ushqimet e pasura me vitaminë C besohet se ndihmojnë në rritjen e imunitetit. Presioni i lartë i gjakut është një problem shoqërues që shfaqet më së shumti me diabetin. Studimet tregojnë se vitamina C ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe ndihmon në ruajtjen e shëndetit të zemrës. Me pak kalori Njerëzit me diabet, veçanërisht diabeti i tipit 2, zakonisht këshillohen të kontrollojnë peshën e tyre për të mbajtur nën kontroll nivelet e sheqerit. 

Kivi është i mirë për kontrollin e peshës sepse përmban shumë fibra dhe ka pak kalori. Për shkak të përmbajtjes së tij ushqyese, kivi është një katalizator i rëndësishëm për metabolizmin e yndyrës dhe në këtë mënyrë nxit humbjen e yndyrës. Rekomandime për të ngrënë kivi me diabet: Njerëzit me diabet mund të përfshijnë kivi në dietën e tyre si pjesë e një plani ushqimor të shëndetshëm. Kivi ka një indeks të moderuar glicemik (50), është i lartë në fibra dhe i ulët në kalori, duke e bërë atë një rostiçeri ushqyese dhe të shëndetshme.  Me diabet, rekomandohet të hani jo më shumë se 1 ose 2 fruta kivi (të shpërndara në mënyrë të barabartë) në ditë. Në të njëjtën kohë, mos harroni të monitoroni me kujdes nivelin e sheqerit në gjak. 

Kivi mund të hahet i papërpunuar (madje edhe me lëkurë) ose në kombinim me ushqime të tjera (Shih më poshtë). Megjithatë, është e rëndësishme të merret parasysh se si përbërësit e tjerë të ngrënë me kivi mund të ndikojnë në nivelet e sheqerit në gjak. Si të shtoni kivi në dietën tuaj? Kivi është i shijshëm si në vetvete ashtu edhe në kombinim me produkte të tjera. 

Këtu janë disa mënyra të ndryshme për të shtuar kivi në dietën tuaj: 

Pudingu Kivi dhe Chia është një mëngjes i shëndetshëm i mbushur me lëndë ushqyese. Sallatë me kivi të freskët  - përzieni kivi të prerë në kubikë, kastravec dhe nenexhik të copëtuar. Patate të skuqura natyrale kivi - një rostiçeri e tillë do t'ju ndihmojë të ndiheni të ngopur më gjatë. Chutney kivi (salcë) - Thërrmoni kivi, xhenxhefil, hudhër, speca djegës jeshil dhe cilantro për të bërë një chutney pikante që mund të shërbehet me pulë ose peshk të pjekur në skarë. Smoothies me kivi  mund të përgatiten duke përzier kivi, qumësht me pak yndyrë dhe një lugë pluhur proteinash. Ky është një mëngjes apo meze e lehtë ushqyese.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM