Por a është vërtet e dobishme kafeina për ata që tashmë jetojnë me diabet? Nuk ka ende një përgjigje të qartë për këtë pyetje.
Edhe pse nuk mund të themi me 100% siguri nëse një filxhan kafe e përditshme është e dobishme apo e dëmshme për njerëzit me diabet, ne e dimë se kafeina është një stimulues që ka efekte specifike në trup. Në veçanti, kafeina stimulon lirimin e adrenalinës dhe kortizolit.Adrenalina, hormoni lufta-ose-ik, mund të shkaktojë një rritje të përkohshme të sheqerit në gjak duke nxitur ndarjen e glikogjenit (glukozës së ruajtur) në mëlçi dhe muskuj. Po kështu, nivelet e ngritura të kortizolit me kalimin e kohës mund të çojnë në rezistencë ndaj insulinës, e cila potencialisht mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak në afat të gjatë.
Megjithatë, disa kërkime sugjerojnë se kafeina mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës duke i lejuar qelizat të përdorin glukozën në mënyrë më efikase. Kjo mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak tek disa njerëz. Prandaj, megjithëse kafeina mund të shkaktojë një rritje të niveleve të sheqerit në gjak në raste të izoluara,
ajo gjithashtu mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës në terma afatgjatë.
A është e sigurt për njerëzit me diabet që të konsumojnë kafeinë? Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) rekomandon jo më shumë se 400 mg kafeinë në ditë për të rriturit e shëndetshëm – rreth 4 deri në 5 filxhanë kafeje. Megjithatë, për njerëzit me kushte të caktuara mjekësore, si diabeti, rekomandimet e FDA janë të paqarta.
Për shkak se diabeti prek të gjithë në mënyra të ndryshme, disa njerëz me diabet mund të konsumojnë kafeinë në mënyrë të sigurt. Të tjerë mund të shohin se një pije pa kafeinë është një zgjedhje më e mirë. Në përgjithësi, njerëzit me diabet mund të konsumojnë sasi të moderuar të kafeinës. Megjithatë, ata duhet të monitorojnë se si kafeina ndikon në nivelet e sheqerit në gjak.
Nëse nuk jeni të sigurt për konsumimin e kafeinës, është mirë ta diskutoni me mjekun tuaj pasi të gjithë reagojnë ndaj saj (kafeinës) ndryshe. Pije dhe ushqime të ndryshme me kafeinë për diabetin Mos harroni se llojet e ndryshme të pijeve dhe ushqimeve me kafeinë mund të ndryshojnë ndjeshëm në nivelet e kafeinës. Kafe Për ata që
pyesin nëse pirja e kafesë në mëngjes është e sigurt, përgjigja është ndoshta po. Një studim i vitit 2021 që shqyrtoi efektet e kafesë në rezistencën dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës zbuloi se "konsumimi afatgjatë i kafesë me kafeinë ose pa kafeinë nuk ka një efekt negativ në rezistencën ose ndjeshmërinë ndaj insulinës". Studiuesit vërejnë
se "nuk ka nevojë të shmanget kafeja [te njerëzit me diabet ose prediabet] nga frika e rezistencës ndaj insulinës". Edhe pse këto gjetje janë inkurajuese, çështja e konsumit të kafesë në diabetin mbetet e hapur dhe kërkon më shumë të dhëna. Në fund të ditës, nëse doni të shijoni kafen tuaj çdo ditë, pini atë të zezë të pastër (pa sheqer, krem,
qumësht, etj.) dhe monitoroni nivelet e glukozës në gjak për të parë se si reagon trupi juaj. Ju mund të zbuloni se ju duhet të administroni insulinë para kohe, edhe nëse nuk shtoni sheqer ose krem. Çaji Çaji (i zi dhe i gjelbër) është një pije e njohur në mbarë botën, e njohur për vetitë e tij të dobishme, duke përfshirë edhe njerëzit me diabet.
7 çajrat më të mirë për njerëzit me diabet Çaji jeshil përmban më pak kafeinë për filxhan sesa kafeja. Pra, nëse nivelet e glukozës në gjak rriten pas pirjes së kafesë, mund të dëshironi të provoni çajin jeshil. Rreth 2-3 filxhanë çaj pa sheqer në ditë është ndoshta i sigurt për njerëzit me diabet. Megjithatë, nëse doni të luani të sigurt,
disa lloje çaji pa kafeinë gjithashtu kanë përfitime për njerëzit me diabet, siç është kamomili. Pijet freskuese dietike Në përgjithësi, pijet freskuese dietike mund të jenë të sigurta në moderim. Për shembull, një shishe standarde prej 0,35 litrash Diet Coke përmban rreth 46 mg kafeinë. Kafeja me të njëjtën madhësi përmban tre herë më shumë kafeinë.
Sigurisht, abstinenca është thelbësore, pasi ëmbëlsuesit artificialë në disa pije dietike mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të tjera, si sëmundjet e zemrës. Çokollata Edhe pse çokollata është relativisht e sigurt për sa i përket marrjes së kafeinës, njerëzit me diabet duhet t'i kushtojnë vëmendje përmbajtjes së saj të sheqerit.
Çokollata me qumësht përmban më pak kafeinë dhe më shumë sheqer. E zezë – më shumë kafeinë dhe më pak sheqer. Çokollata e zezë me një përmbajtje kakao prej 70% ose më shumë mund të konsumohet në moderim - rreth 30-60 gram në ditë.
Nëse nuk dëshironi të konsumoni fare sheqer, zgjidhni çokollatën e zezë pa sheqer. Në një studim të vitit 2022, studiuesit zbuluan se konsumimi i çokollatës së zezë pa sheqer të ëmbëlsuar me stevia, eritritol dhe inulin "rezultoi në nivele më të ulëta të glukozës në gjak te njerëzit me diabet në krahasim me një çokollatë të zezë të zakonshme".
Pijet energjike Pijet energjike shpesh përmbajnë shumë kafeinë dhe sheqer. Prandaj, ekspertët rekomandojnë përjashtimin e tyre nga dieta nëse keni diabet. Edhe pijet energjike pa sheqer mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Një studim i vitit 2021 zbuloi
se pirja e rregullt e pijeve energjike pa sheqer mund të çojë në nivele të larta të sheqerit në gjak dhe triglicerideve, dhe rrit rrezikun e rezistencës ndaj insulinës dhe sindromës metabolike. Nëse keni nevojë për një nxitje të shpejtë të energjisë, është më mirë të zgjidhni një burim më natyral të kafeinës, si kafeja e zezë ose çaji.
Kafeina mund të ndikojë në nivelet e sheqerit në gjak, por hulumtimet janë të paqarta nëse është e dëmshme për njerëzit me diabet. Gjithashtu, të gjithë reagojnë ndaj saj (kafeinës) ndryshe. Për të kontrolluar se si pijet (ose ushqimet) me kafeinë ndikojnë në statusin tuaj glicemik,
Ndiqni një qasje sistematike: konsumoni një sasi të kontrolluar dhe monitoroni nivelet e sheqerit në gjak para dhe pas konsumimit.
bubullimalana@gmail.com