Ajo që hani dhe pini mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e një dhimbje koke.
Disa ushqime dhe pije mund të jenë veçanërisht të dobishme nëse keni dhimbje koke, të tilla si uji, ushqimet e pasura me antioksidantë dhe përbërës individualë si kafeina.
Ushqime të tjera mund të jenë ato që shkaktuan dhimbjen e kokës në radhë të parë.
Ushqime dhe pije që ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjeve
Ideja e përgjithshme pas përdorimit të ushqimit dhe pijeve për të lehtësuar dhimbjet e kokës është të ndihmojë në eliminimin ose reduktimin e stimujve që shkaktojnë simptomat.
Uji
Hidratimi i mirë është i rëndësishëm për të gjitha sistemet dhe qelizat e trupit dhe mund të ndihmojë në uljen ose parandalimin e dhimbjeve të kokës.
Edhe dehidrimi i lehtë mund të çojë në një sërë simptomash, duke përfshirë dhimbje koke. Një studim i vitit 2015 në Journal of Evaluation in Clinical Practice sugjeron se pirja e ujit është një mënyrë e thjeshtë për të mbajtur trupin të hidratuar dhe për të zvogëluar ose parandaluar një dhimbje koke.
Fruta dhe perime
Shumë fruta dhe perime janë të pasura me vitamina, minerale dhe antioksidantë. Antioksidantët janë përbërës që ndihmojnë në reduktimin e stresit oksidativ në qeliza dhe luftojnë dëmtimin e radikaleve të lira.
Një studim i vitit 2020 në revistën Antioxidants tregoi se stresi oksidativ duket se luan një rol në migrenë dhe se disa antioksidantë mund të luajnë një rol në trajtimin ose parandalimin e saj.
Disa shembuj të ushqimeve të përshtatshme janë:
- perime me gjethe jeshile si lakra jeshile, spinaqi dhe drithi
- perime me ngjyra të ndezura si karotat dhe specat
- erëza si xhenxhefili, shafrani i Indisë dhe hudhra
- perime me rrënjë si patatja e ëmbël dhe panxhari
- manaferrat, të tilla si boronica, mjedra dhe luleshtrydhet
- kërpudha
Një studim i vogël i vitit 2014 në Journal of Headache and Pain sugjeron se një dietë me pak yndyrë dhe me fibra të lartë që përmban vetëm ushqime bimore ndihmoi në lehtësimin e simptomave të migrenës tek pjesëmarrësit. Megjithatë, studiuesit arritën në përfundimin se studimi i mëtejshëm ishte i nevojshëm për të kuptuar marrëdhënien midis ushqimit dhe migrenës.
Çaj bimor
Çajrat bimorë mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave të dhimbjes së kokës, sepse janë hidratues dhe mund të përmbajnë përbërës që lehtësojnë dhimbjen.
Një studim i vitit 2014 me 100 njerëz me migrenë akute pa atmosferë zbuloi se një çaj i thjeshtë xhenxhefili uli ashpërsinë e migrenës tek ata që e pinin, me efekte anësore minimale.
Kamomili gjithashtu mund të ndihmojë me çështje të tilla si pagjumësia dhe ankthi. Në teori, veprimi i tij qetësues mund të ndihmojë me dhimbjet e kokës nga tensioni.
Kafeina
Sasi të vogla të kafeinës mund të ndihmojnë gjithashtu disa lloje të dhimbjeve të kokës, sepse enët e gjakut kanë tendencë të zgjerohen përpara se të shfaqet dhimbja e kokës.
Kafeina ka një veti natyrale vazokonstriktor, që do të thotë se ngushton enët e gjakut. Kjo mund të kundërshtojë efektet e dhimbjes së kokës dhe të lehtësojë simptomat.
Disa ushqime natyrale me kafeinë përfshijnë:
- kafe
- çaj i zi
- çaj jeshil
- pije te lehta
- pije energjike
- pije sportive
- cokollate
Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm për konsumimin e tepërt të kafeinës. Për disa njerëz, kafeina gjithashtu mund të jetë shkaku i dhimbjeve të kokës ose t'u shkaktojë dhimbje koke më vonë kur efekti i saj i përkohshëm të zhduket.
Dhimbje koke: Çfarë duhet shmangur
Për disa, disa ushqime shkaktojnë dhimbje koke ose i përkeqësojnë ato.
Ushqimet “fajtor” ndryshojnë nga personi në person. Por më të mundshmet janë:
- produktet e qumështit si qumështi, djathi dhe kosi
- vezët
- agrumet
- domate
- alkoolit
- produkte gruri si makarona, bukë dhe pasta
- arra
- djathë i vjetëruar
bubullimalana@gmail.com