Le të flasim për kefirin. Sa shpesh e pini këtë pije me qumësht të fermentuar? Mjekët rekomandojnë përdorimin e tij sa më shpesh që të jetë e mundur, duke filluar nga viti i parë i jetës, kur fëmijës i futen ushqimet plotësuese. Ky produkt është veçanërisht i dobishëm për fëmijët, gratë shtatzëna, adoleshentët, të moshuarit dhe të gjithë ata që kujdesen për shëndetin e traktit gastrointestinal, figurën dhe mirëqenien. Pra, cilat janë veçoritë dhe përfitimet e kefirit?Arsyet për të pirë rregullisht kefir:
1. Kefiri është më i përballueshëm nga të gjitha produktet e qumështit të fermentuar. Përftohet duke futur në qumësht kultura fillestare speciale që përmbajnë baktere të acidit laktik. Fermentimi zhvillohet në dy forma - alkool dhe acid laktik, dhe kjo e dallon kefirin nga "vëllezërit" e tij të qumështit të fermentuar.
2. Pija vepron si burim proteinash me origjinë qumështore dhe shtazore, dhe kjo proteinë tretet lehtësisht dhe plotësisht. Përmban gjithashtu shumë kalcium, riboflavinë (vitaminë B2), laktozë dhe yndyrë qumështi.
3. Vlera e lartë ushqyese e pijes, e kombinuar me tretshmërinë e lehtë, e bën atë një produkt të domosdoshëm në ushqyerjen e fëmijëve dhe të moshuarve. Mjekët e përfshijnë kefirin në dietën e njerëzve që i janë nënshtruar një operacioni ose një sëmundjeje të rëndë.
4. Për shkak të pranisë së baktereve në përbërjen e kefirit, ai ka një efekt terapeutik dhe profilaktik në florën e zorrëve. Ndihmon njerëzit me çrregullime gastroenterologjike: eliminon aciditetin e ulët, normalizon prodhimin e lëngut pankreatik në stomak dhe zorrë.
5. Përbërjet organike që kefiri i furnizon trupit stimulojnë formimin e mikroflorës së dobishme në stomak dhe zorrë. Produkti është i shkëlqyer për kapsllëkun, dhimbje barku të zorrëve, përmirëson oreksin dhe metabolizmin.
6. Pija gjithashtu ka veti të larta imuno-forcuese. Produkti është në gjendje të lehtësojë inflamacionin dhe të ulë ethet, gjithashtu ka një efekt pozitiv në gjendjen e enëve të gjakut, ndihmon zemrën dhe forcon sistemin nervor.
7. Nëse zorrët janë të bllokuara me mbeturina dhe të skoruara, kefiri do të jetë shpëtim. Rekomandohet të hidhni 5 tavolina për një muaj para se të shkoni në shtrat. lugë krunde gruri me kefir dhe pije gjatë natës. Për të rritur efektivitetin e pastrimit, e njëjta gjë mund të përsëritet në mëngjes me stomakun bosh.
8. Një pije qumështi e fermentuar, që ndikon në metabolizmin e azotit, shkakton diurezë (urinim) të moderuar. Dhe kjo kontribuon në ekskretimin e oksalateve, fosfateve, klorureve, kripërave të tepërta dhe produkteve të tjera metabolike nga trupi.
9. Së bashku me kefirin e zakonshëm, prodhohen varietete të ndryshme të këtij produkti. Kefiri me bifidobaktere njihet si më i dobishëm. Indikohet për çrregullime në zorrë, obezitet, diabeti, i mirë për rikthimin e organizmit pas marrjes së antibiotikëve. Gjithashtu, një pije e tillë ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe onkologjike.
bubullimalana@gmail.com