Patëllxhani në Lindje quhet perime jetëgjatësi, pjatat prej tij rekomandohen veçanërisht për të moshuarit.Kaliumi dhe substanca të tjera që përmban patëllxhani,ndikojnë në mënyrë të favorshme në zemër, prishin pllakat e kolesterolit në enët e gjakut. Patëllxhanët janë të dobishëm edhe për çrregullimet metabolike, sëmundjet e mëlçisë, veshkave dhe sistemit tretës.
Patëllxhanët janë të pasur me fibra, proteina, vitamina C dhe B6, minerale (kalcium, hekur, fosfor).
* Pielonefriti, cistiti, urolithiasis.
- Hani sa më shpesh patëllxhan.
- Shtrydhni lëngun nga patëllxhani i freskët. Merrni 1/4 filxhan 2 herë në ditë.
* Anemia.
Hani 1 patëllxhan në ditë. Bakri, i përfshirë në sasi të mëdha në patëllxhan, nxit hematopoiezën.
* Dhimbje kyçesh, reumatizma, përdhes.
Fshijeni vendin e lënduar me një zgjidhje sode (1 lugë çaji për 0,5 l ujë të vluar), aplikoni patëllxhan të tharë dhe të zier në avull ose të pjekur të papërpunuar, mbulojeni me një shall leshi sipër. Pas 3 orësh, hiqni patëllxhanin, lani nyjen me ujë të ftohtë, lyejeni me vaj vegjetal.
* Pllakë e verdhë në dhëmbë, sëmundje periodontale.
- Digjni patëllxhanin derisa të formohet hi. Pastroni dhëmbët (gishti) me hi 2 herë në ditë.
- E pjekim patëllxhanin me lëkurë, e bluajmë dhe e përziejmë me një sasi të barabartë kripe. Pastroni dhëmbët dhe mishrat me një përzierje - pastroni me gishta.
bubullimalana@gmail.com