Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

10 fakte interesante rreth qumështit


Qumështi është një produkt që shumë prej nesh e hamë rregullisht. 
Megjithatë, jo të gjithë njerëzit janë në gjendje ta përthithin atë normalisht. Arsyeja është e thjeshtë - natyra ka për qëllim qumështin për të ushqyer fëmijët, dhe jo për ta shijuar nga të rriturit.

Megjithatë, falë proceseve të pafundme evolucionare, shumica e të rriturve tani kanë aftësinë për të tretur siç duhet qumështin.

Fakte interesante për qumështin. 
Qumështi më i njohur është qumështi i lopës. Më shumë se 400 milionë tonë qumësht prodhohen çdo vit në botë. Çdo lopë jep nga 11 deri në 23 litra, që mesatarisht është rreth 90 filxhanë në ditë. Si rezultat, rezulton se mesatarisht një lopë jep dyqind mijë gota qumësht gjatë gjithë jetës së saj.

Vendin e dytë e zë qumështi i dhisë. Ai përmban shumë kalium, i mirë për sistemin tonë kardiovaskular. Përveç kësaj, qumështi i dhisë është jashtëzakonisht i pasur me kobalt dhe vitaminë B12, e cila është e përfshirë në qarkullimin e gjakut dhe proceset metabolike. Nga qumështi i dhisë, natyrisht, bëhet djathi Rocamadour, kaprino dhe feta.

Qumështi i fokave dhe balenave është më i dhjami (rreth 50%), ndërsa qumështi më i skremuar është nga kuajt dhe gomarët. Në të njëjtën kohë, mos harroni se qumështi i lopës përmban rreth 83-89% ujë - pjesa tjetër është përmbajtja e lëndës së thatë.

Qumështi i devesë është unik. Nuk tretet tek personat me intolerancë ndaj laktozës, përmban shumë më tepër vitaminë C se qumështi i lopës, por ka shumë më pak yndyrë dhe kolesterol. Qumështi i devesë bëhet i thartë shumë më ngadalë se qumështi i lopës

. Duke përdorur makinat e fundit të mjeljes, ju mund të mjelni deri në 100 lopë në orë, ndërsa me dorë një person me përvojë mund të mjelë vetëm 4-6 lopë në të njëjtën kohë.

Shkencëtarët besojnë se njerëzit filluan të konsumonin qumësht kafshësh rreth 10-11 mijë vjet më parë, pasi zbutën dhitë dhe delet e egra. Dhe rreth 9 mijë vjet më parë, në territorin e Turqisë moderne, ata fillimisht filluan të flasin për zbutjen e lopëve të egra.

Një fakt interesant është se aftësia jonë për të tretur qumështin është për shkak të një mutacioni gjenetik. Në atë epokë të vjetër, trupi i njerëzve të moshuar nuk prodhonte laktazë (të mos ngatërrohet me laktozën). Si rezultat, ata nuk ishin në gjendje të tresin laktozën në qumësht. Por në Evropën veriore, u shfaq një mutacion - një gjen u hodh jashtë që ishte përgjegjës për prodhimin e laktazës gjatë gjithë jetës së një personi. Kështu, ne njerëzit kemi marrë një burim të vlefshëm të substancave shumë të nevojshme si kalciumi dhe vitamina D.

Qumështi është i njohur për vetitë e tij pastruese. Me të mund të largoni njollat ​​e vajit në rroba, si dhe errësimin e objekteve prej ari.

Vitet e fundit, qumështi i sojës është bërë shumë i zakonshëm. Njerëzit e përdorin atë jo më pak se qumështi i lopës, duke besuar se qumështi i sojës nuk është pothuajse i ndryshëm nga qumështi i lopës. Por mos harroni se trupi ynë thith shumë më pak kalcium nga qumështi i sojës sesa nga ai i lopës. Përveç kësaj, qumështi i sojës nuk përmban vitamina dhe minerale, të cilat janë aq të pasura me qumësht lope.

Proteinat e qumështit të lopës priren të kombinohen me toksinat në trup. Për shkak të kësaj, rekomandohet që njerëzit që punojnë në fabrikat kimike të konsumojnë rregullisht qumësht të freskët të lopës. Përveç kësaj, pas një feste të mirë në mëngjes, rekomandohet edhe dhënia e qumështit të lopës për të pastruar trupin.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM