Pse është e rëndësishme të kontrolloni sheqerin në gjak? 
Nëse hani 100-150 g sheqer në të njëjtën kohë, atëherë sasia e tij në gjak do të rritet në mënyrë dramatike dhe do të shfaqet hiperglicemia, e cila shkakton një reaksion patologjik nga disa organe:pankreasi, veshkat.
Një rol të rëndësishëm në rregullimin e sheqerit në gjak i takon hormonit të pankreasit - insulinës.
Prodhimi i pamjaftueshëm i insulinës shkakton një sëmundje serioze - diabeti mellitus.
Në diabet, aftësia e trupit për të përdorur karbohidratet është ndërprerë rëndë.
Shpejtësia me të cilën digjet glukoza zvogëlohet, kështu që nivelet e glukozës në gjak rriten dhe sasi të konsiderueshme sheqeri ekskretohen në urinë.
Gjatë llogaritjes së nivelit të konsumit të sheqerit, merret parasysh jo vetëm sheqeri që shtoni në çaj ose kafe, por edhe glukoza dhe fruktoza që përmbajnë frutat, mjalti, shurupet dhe reçelrat.
Sheqeri gjendet edhe në ushqime që nuk i klasifikojmë si të ëmbla. Për shembull, një lugë gjelle ketchup përmban rreth 4 gram (një lugë çaji) sheqer, ndërsa një kanaçe me sodë përmban deri në 40 gram (rreth 10 lugë çaji) sheqer.
Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe qëndroni të shëndetshëm!
bubullimalana@gmail.com