Gështenja është një bimë mjaft e zakonshme nga familja e Ahut. Ai jo vetëm që magjeps syrin me bukurinë e tij, por përdoret gjerësisht edhe në mjekësinë popullore. Përbërja dhe lëndët ushqyese të lëndëve minerale të frutave të gështenjës: magnez, hekur, kalcium, kalium, magnez, fosfor dhe natrium; fibra; sheqer; vitamina: A, C, grupi B; një sasi e madhe niseshteje;proteina; karbohidratet. Substancat e dobishme: flavonoidet; taninet; substanca biologjikisht aktive; vajra; pektina. Me ndihmën e frutave të gështenjës do të harroni: reumatizmin, prostatitin; ulçera trofike, përdhes; hemorroide; tromboflebiti; venat me variçe; gjakderdhje nga hunda etj.
Frutat e gështenjës në mjekësinë popullore
Tinkturë me përdorimin e frutave të gështenjës. Për të luftuar inflamacionin e muskujve dhe depozitat e kripës, përdorni tretësirën e recetës #1.
Për trajtimin e prostatitit dhe tromboflebitit, përgatisni një tinkturë sipas recetës nr.2. Në trajtimin e hipertensionit, hemorroideve dhe variçeve, të dyja recetat janë të përshtatshme.
Receta nr. 1
Merrni 50 g gështenja të qëruara dhe copëtoni imët. Më pas, derdhni 0,5 litra vodka në masën që rezulton dhe lëreni për 7 ditë për të injektuar.
Përdorni 6-9 pika 3 herë në ditë. Sigurohuni që të merrni gjysmë ore para gjumit. Merrni brenda 14 ditëve.
Receta numër 2
Hidhni 100 gr lëvozhgë të pjekur të gështenjës në 1 litër. vodka dhe lëreni në një vend të errët për 14 ditë. Pas 2 javësh, tendosni. Merrni 25 pika dy herë në ditë me stomak bosh. Holloni tretësirën me 50 ml. ujë. Brenda 30 minutave pas marrjes, nuk mund të hani asgjë. Kursi i trajtimit zgjat 7 javë. Përdoreni për 3 javë, merrni një javë pushim dhe përsërisni procedurën.
Tinktura duhet të ruhet në frigorifer!
Një zierje e frutave të gështenjës
Për të ndaluar gjakderdhjen e brendshme dhe për të trajtuar diarrenë, bronkitin dhe malarinë, nga absceset dhe çibanet, përdoret zierja e frutave të gështenjës.
Receta
Merrni 5 g. Frutat dhe gjethet e gështenjës së kësaj bime, i presim dhe i hedhim 0,2 l. ujë të vluar. Ziejini për 30 minuta në një tenxhere të emaluar me kapak të mbyllur mirë. Pas kësaj, tendosni me kujdes dhe holloni supën në 0,2 litra.
Merrni 1 lugë gjelle zierje 1 herë në ditë për 2 ditë. Nëse nuk vëreni reagime negative, atëherë vazhdoni të merrni të njëjtën dozë 2-3 herë në ditë pas ngrënies.
Kursi i trajtimit është individual, pasi gjithçka varet nga trupi juaj.
Mbani mend: përpara se të filloni procedurën e trajtimit, sigurohuni që të mos ju dëmtojë.
bubullimalana@gmail.com