Vitet e fundit qumështi i dhisë është bërë shumë i popullarizuar në popullatën tonë. Përfitimi kryesor i qumështit të dhisë qëndron në përbërjen e tij vitaminash dhe minerale. -Qumështi është i pasur me vitamina D, A, K, B2, B3 dhe B9, të cilat janë thelbësore për formimin e rruazave të kuqe të gjakut, mpiksjen e gjakut dhe mirëmbajtjen e kockave. -Sasi të larta të vitaminës A ndihmojnë në luftimin e akneve, ndërsa qumështi i lopës shpesh i shkakton ato. – Qumështi i dhisë siguron oligosakaride – një prebiotik që ndihmon në zhvillimin e mikroflorës së vet për të rritur imunitetin dhe për të përmirësuar tretjen. -Acidet yndyrore që përmban qumështi i dhisë: të lehta për t'u tretur;- parandalon akumulimin e yndyrës;
- përshpejton metabolizmin;
- shërbejnë si parandalim i sëmundjeve kardiovaskulare;
-ul nivelin e kolesterolit;
- kanë veprim antibakterial, antiviral, antifungal dhe antiinflamator.
Një numër i tillë elementësh të dobishëm e bën qumështin e dhisë një vakt të plotë. E cila, megjithatë, rekomandohet nga nutricionistët.
Përveç vitaminave dhe mineraleve, qumështi i dhisë ka një efekt të përgjithshëm shërues në trupin e njeriut.
Është i pasur me yndyrna të shëndetshme të ngopura, të cilat mbrojnë qelizat e mëlçisë, zvogëlojnë rrezikun e aterosklerozës, rrisin tonin e muskujve dhe rrisin efikasitetin.
Qumështi i dhisë përmban më pak laktozë - sheqer qumështi, i cili lejon që ai të konsumohet në mënyrë të sigurt nga njerëzit me mungesë laktoze;
Konsumimi i qumështit të dhisë nxit përthithjen më të mirë të hekurit, magnezit, bakrit, zinkut, selenit, kalciumit dhe fosforit nga ushqimi. Ajo që është veçanërisht e rëndësishme në prani të sëmundjeve të traktit gastrointestinal.
Produktet e qumështit të dhisë konsiderohen hipoalergjike, që do të thotë se mund të hahen nga fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit e prirur ndaj reaksioneve alergjike. Me përjashtim të rasteve të izoluara të alergjisë direkt në përbërësit e qumështit.
Pavarësisht vlerave të ngjashme ushqyese me produktet e qumështit të lopës, produktet e qumështit të dhisë krijojnë një ndjenjë të ngopjes në trup më gjatë.
bubullimalana@gmail.com