Mushmolla apo dardha e egër është shumë e shijshme. Nëse frutat e mushmollës janë në degë pas ngrirjes, ato zbuten dhe bëhen të lëngshme dhe janë më të shë n det shme atëherë.
Nga mushmolla mund të përgatitet marmelatë, por pak dihet për përdorimin e saj në il aç. et popullore derisa është e pasur me shumë veti shër ue se. Pos frytit përdoren edhe gjethet.
Thahen në ajër. Mushmolla e përmirëson shikimin, e forcon mëlçinë dhe punën e veshkave, përmirëson pasqyrën e gj.’a kut, heq dh im bj.’et nga shpina dhe gjunjët.
Sugjerohet ta përdorni edhe nëse keni m arra men. dje, di arre, nëse keni pësuar inf eks ion në sipërfaqen e gojës.Në frytin e saj ka sakarozë, glukozë dhe levulozë, në përgjithësi deri 20 për qind sheqer, taninë, pektinë, ac ide organike, rrëshirë, mukozë, materie aromatike, vitamina C dhe vitamina B1, B2, B3, B6, PP, acide të mollës dhe limonit.
Mushmolla mund të parandalojë edhe gja .’kd.’erdh jen nga m ish rat e dhëmbëve si dhe p ara ndalon aftet në gojë. Po ashtu, përmirëson punën e gjëndrave të pështymës dhe lukthit. Edhe farat e kësaj bime janë të sh ënd etsh me.
bubullimalana@gmail.com