Tani njihen një shumëllojshmëri e madhe e llojeve të lakrës - lulelakra, guri, savoja, kohlrabi, lakra brukseli, kineze, gjethe, lakra...
Lakra e bardhë
Përmban një sasi të madhe të vitaminës C. Shumë më tepër se në limon dhe mandarina. Nuk shkatërrohet gjatë fermentimit dhe ruajtjes, duke ruajtur një përqendrim të lartë për 7-8 muaj. Vetëm agrumet kanë veti të ngjashme. Kujdes me kërcellin. Në fund të fundit, nitratet grumbullohen në të.
Për shkak të vitaminës U, kjo perime aktivizon mëlçinë, shëron letargjinë e zorrëve, gastritin, kolitin dhe ulcerat peptike. Vitamina K është e nevojshme për formimin e dhëmbëve dhe kockave, mpiksjen e gjakut dhe metabolizmin normal. Lakra përmban gjithashtu provitamina D, karotinë, vitamina H, PP, P. Dhe praktikisht nuk ka saharozë dhe niseshte. Prandaj, kjo lakër ndihmon me kapsllëkun, ka pak kalori dhe ndihmon në largimin e toksinave nga trupi. Është i pasur me acid laktik dhe karbohidrate.
Lulelakra
Është e pasur me fosfor, magnez, kalcium dhe kripëra të vitaminës A. Përmban shumë fibra. Lulelakra ka një sasi të madhe të vitaminës C, grupet K, PP, E, B. Karoteni ndihmon në ruajtjen e shikimit të mirë, vitaminë K - koagulim normal të gjakut, vitaminë PP - metabolizëm.
Jodi, magnezi, kobalti dhe hekuri që janë pjesë e kësaj perime janë të nevojshme për proceset metabolike.
Kaliumi përmirëson aktivitetin e muskujve.
Brokoli
Brokoli është shumë më superior në ushqim se lulelakra. Edhe pse është i afërmi i saj më i afërt. Ky është një burim i shkëlqyer i kalciumit dhe vitaminave B. Këshillohet që një lakër e tillë të zihet në ujë.
Lakër savoje
Ka gjethe "të valëzuara" dhe jeshile. Shija është më aromatik dhe e butë. Lakra savoja mund të përdoret si sallatë e freskët ose pure.
Fatkeqësisht, nuk mund të ruhet për një kohë të gjatë. Me shumë mundësi, në këtë drejtim, nuk përdoret gjerësisht në Rusi. Sidoqoftë, kjo perime ka një rezistencë të lartë ndaj ngricave. Lakra e Savojës është e pasur me minerale, proteina dhe vitaminë C. E
Rritur në Belgjikë
Tani le të flasim pak për lakrat e Brukselit. Ajo u edukua në kryeqytetin belg në shekullin e 17-të. Më kujton një Savoje në miniaturë. Nuk konsumohet i freskët. Në fund të fundit, është shumë e vështirë dhe plotësisht pa shije. Megjithatë, kur zihet, përdoret edhe si pjatë e pavarur dhe si pjatë anësore.
Lakrat e Brukselit përmbajnë proteina lehtësisht të tretshme, vitamina B, kalium, hekur, vitaminë C. Ajo mban rekordin mes perimeve për sa i përket përmbajtjes së hekurit, kaliumit dhe fosforit.
Limon siberian
Dhe tani do të flasim për limonin siberian (kolbari). Bërthama e saj përbëhet nga pulpë delikate e ëmbël dhe e bardhë. Kjo perime ka formën e një rrepe.
Kolbari është i pasur me proteina, sheqer, kalcium. Është i mbushur, i zier, i pjekur, i skuqur. Në formën e tij të papërpunuar, përdoret për të krijuar sallata.
bubullimalana@gmail.com