Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Ushqyerja për osteoporozën tek gratë


Gratë pas moshës 40-45 vjeç shpesh përjetojnë brishtësi të shtuar të kockave, kur edhe një shtytje e lehtë shkakton një frakturë. 
Ky problem shoqërohet me rënien e niveleve të estrogjenit, si rezultat i të cilit kalciumi absorbohet shumë më pak nga trupi. Për këtë arsye, ushqimi i duhur, përdorimi i produkteve të duhura, është i rëndësishëm.


Osteoporoza është një nga sëmundjet më të zakonshme tek gratë që kalojnë menopauzë. Kjo për faktin se gjatë menopauzës ata kanë një sfond hormonal të çrregulluar, i cili ndikon në funksionimin e të gjitha sistemeve të trupit. Përveç kësaj, më afër moshës madhore, metabolizmi dhe proceset e tjera fillojnë të ngadalësohen. Si rezultat, kockat gradualisht humbasin kalciumin që kanë grumbulluar gjatë gjithë jetës. Ata gjithashtu nuk mund të marrin një të re për shkak të përthithjes së pamjaftueshme aktive të këtij mikroelementi.

Ushqimi i duhur do të forcojë kockat dhe do të përmirësojë përthithjen e kalciumit.
Një zgjidhje për këtë problem është marrja e preparateve speciale që përmbajnë kalcium dhe vitamina dhe minerale të tjera të dobishme. Megjithatë, vetëm terapia me ilaçe nuk do të jetë e mjaftueshme, pasi trupi duhet të përgatitet dhe stimulohet për përthithjen normale të kalciumit të marrë nga barnat dhe ushqimet. Për këtë është një dietë e veçantë.

Rregullat e përgjithshme të të ushqyerit për osteoporozën
Dieta për osteoporozën, veçanërisht mbi moshën 50-60 vjeç, duhet bërë individualisht. Është e rëndësishme të merren parasysh të gjitha tiparet e rrjedhës së sëmundjes, shkaqet e shfaqjes së saj, si dhe intoleranca e mundshme individuale ndaj produkteve të caktuara. Osteoporoza është shpesh rezultat i dështimit të veshkave. Në raste të tilla, është e pamundur të drejtoheni në një dietë standarde në çdo rast, pasi mund të përkeqësojë gjendjen.

Përveç kësaj, është e rëndësishme të merret parasysh niveli i hormoneve, pasi ndikon shumë në mirëqenien gjatë menopauzës dhe zhvillimin e osteoporozës. Para së gjithash, ju duhet të përcaktoni aktivitetin e hormoneve tiroide dhe estrogjeneve. Ndoshta, për të normalizuar funksionimin e trupit dhe për të përmirësuar thithjen e kalciumit, është e nevojshme që shtesë t'i nënshtrohet terapisë hormonale.

Parimet bazë
Përkundër faktit se çdo rast është individual, ekzistojnë një sërë rregullash bazë që udhëzojnë mjekët kur përshkruajnë një dietë për pacientët me osteoporozë. Kjo përfshin parimet e mëposhtme:

Qëllimi kryesor është rritja e sasisë së kalciumit të konsumuar me ushqime.
Shtesa më e rëndësishme e tyre është vitamina D, e cila përmirëson përthithjen e këtij mikroelementi dhe për këtë arsye duhet të përmbahet edhe në produktet e konsumuara në sasi të mjaftueshme.
Çelësi i përthithjes së mirë të kalciumit është një trakt gastrointestinal i shëndetshëm. Kjo është arsyeja pse menyja e dietës duhet të jetë e kursyer edhe për organet e tretjes dhe, nëse është e nevojshme, për mirëqenien.

Është e rëndësishme jo vetëm të zgjidhni ushqime që përmbajnë kalcium, por edhe ato që përmirësojnë përthithjen e tij.

Kur zgjidhni ushqime që përmbajnë kalcium, është e rëndësishme të mos e tejkaloni marrjen ditore të këtij elementi. Përndryshe, organet e sistemit kardiovaskular, veshkat mund të vuajnë, mund të shfaqen aritmi, gulçim dhe dobësi e përgjithshme.

Deri në 60 vjeç, marrja optimale ditore e kalciumit është 1000 mg. Në një moshë të mëvonshme, kjo sasi mund të rritet me 200 mg. Nëse ka një mungesë kritike të kalciumit në trup, norma mund të rritet në nivelin e 2500 mg. Sidoqoftë, nuk duhet të drejtoheni në një dietë të tillë vetë - ajo duhet të përshkruhet nga një mjek.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM