Ideale për sallata. Është i pasur me fibra. Para gatimit, duhet të lahet mirë, të pritet imët dhe të derdhet me ujë të valë. Gjethet do të bëhen të buta dhe të buta. Majat e panxharit kombinohen me rrepkë, selino, kastravec, marule, spinaq, barishte dhe arra.Viseni sallatën me vajra vegjetale të shtypura të ftohtë me lëng limoni ose molle, salcë kosi.
Pjesa e sipërme mund të shtohet në pjatat kryesore - zierje me perime, qofte, tavë, omëletë. Majat e panxharit mund të jenë mbushje për byrekët. Majat mblidhen - thahen, fermentohen, kriposen, konservohen me perime të tjera dhe më pas përdoren në gatim në dimër.
Përfitimet e gjetheve të panxharit
- E dobishme për sëmundjet kardiovaskulare, diabetin, aneminë, sëmundjet e tiroides.
- Me një dhimbje koke në kohët e vjetra, ata fërkonin një gjethe panxhari në grurë, e aplikonin në ballë për 15 minuta.
- Një gjethe e grimcuar panxhari aplikohet në qepallat me konjuktivit.
- Një zierje e gjetheve të panxharit ndihmon në luftën kundër kapsllëkut: një lugë gjelle gjethe hidhet me ujë të vluar dhe injektohet derisa të ftohet, pihet e gjithë gota në katër doza në ditë.
- Ndihmon me shërimin afatgjatë të plagëve, lëkurën e plasaritur - përdorni lëngun e gjetheve, llaçin prej tyre dhe një zierje për larjen e plagëve dhe kompresave.
- Në rast sëmundjesh dhe çarjesh në këmbë, bëhet banja e këmbëve me zierje të gjetheve.
– Aktivizon metabolizmin dhe hematopoezën, ndihmon në trajtimin e ulçerës peptike, gastritit dhe sëmundjeve të mëlçisë.
bubullimalana@gmail.com