Ju mund të përmirësoni shëndetin tuaj kardiovaskular përmes dietës suaj. Disa ushqime janë thelbësore për funksionin normal të kardio. Nëse hani sistematikisht domate, hudhër, manaferra dhe disa ushqime të tjera, kjo do të mbështesë sistemin tuaj kardiovaskular.
Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku numër 1 i vdekjeve në botë. Dieta mund të ndikojë në shëndetin e zemrës. Për shembull, është e rëndësishme të shmangni karbohidratet e rafinuara, sheqerin, ëmbëlsuesit me fruktozë. Cilat ushqime janë të mira për punën e zemrës?
7 ushqime për shëndetin e zemrës
Është e dobishme t'i përfshini këto 7 ushqime në protokollin tuaj dietik.
1. Hudhra
Futja e hudhrës në dietë është një mundësi e shkëlqyer për parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Hudhra është treguar se zvogëlon rrezikun e problemeve të mëposhtme kardio: presionin e gjakut, lipidet dhe glukozën në gjak. Ngrënia e hudhrës është e dobishme në reduktimin e oksidimit të lipoproteinave me densitet të ulët (LDL), një shkaktar kryesor i sëmundjeve të zemrës.
2. Produkte detare
Peshku (salmoni, sardelet, skumbri) përmbajnë acide yndyrore anti-inflamatore omega-3 që kanë një efekt pozitiv në funksionin e zemrës. Acidi eicosapentaenoic (EPA) dhe acidi docosahexaenoic (DHA), të pranishëm në ushqimet e detit, mund të zvogëlojnë inflamacionin dhe të ulin trigliceridet.
Është e dobishme të konsumoni të paktën 2 porcione me ushqime të pasura me omega-3 në javë.
3. Farat
e lirit Çamçakëzi i tretshëm në farat e lirit vepron në rregullimin e niveleve të kolesterolit. Përveç kësaj, farat janë të pasura me fibra, omega-3 dhe acid alfa-linolenik (ALA), të cilat mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit arterial. Këto centrale të vogla janë të ngarkuara me fitoestrogjene, të cilat mund të zvogëlojnë shanset për sëmundje kardio.
4. Vaj ulliri
Vaji ekstra i virgjër i ullirit është i mirë për shëndetin e zemrës. Efekti i tij kardioprotektiv është për shkak të substancave bioaktive dhe karotenoideve (beta-karoten) të pranishme në këtë vaj. Këta antioksidantë reduktojnë inflamacionin, i cili kërcënon zhvillimin e patologjive kardiake.
Një përqendrim i lartë i acideve yndyrore të pangopura në kombinim me tokoferolet dhe polifenolet është ajo që është e nevojshme për shëndetin e enëve të gjakut dhe arterieve. Acidet yndyrore mono të pangopura reduktojnë trigliceridet, dhe antioksidantët zvogëlojnë ngarkesën në arterie, duke u siguruar atyre komponimet e nevojshme.
5. Manaferrat
Manaferrat përmbajnë një përqindje të lartë të polifenoleve, komponimeve ushqyese dhe fibrave, të cilat mund të zvogëlojnë gjasat e patologjive kardiake. Futja e manave në dietë do të reduktojë oksidimin e LDL dhe do të forcojë vetitë antioksiduese të plazmës - dy faktorë në uljen e rrezikut të sëmundjeve kardio.
Boronicat përmbajnë një përqendrim të lartë të polifenolit, i cili ka një efekt antioksidant. Kjo përmirëson gjendjen e zemrës dhe enëve të gjakut. Polifenolet dhe acidet yndyrore esenciale në farat e mjedrës gjithashtu kanë veti mbrojtëse.
6.
Nitratet e spinaqit në spinaq përmirësojnë funksionin e endotelit dhe ulin presionin e gjakut.
7. Domatet
Domatet përmirësojnë shënuesit e sëmundjeve kardiake (kjo ka të bëjë me funksionin endotelial, lipidet e gjakut dhe presionin e gjakut).
Likopeni, i cili është pjesë e domateve, ul rrezikun e goditjes në tru deri në 26%.
bubullimalana@gmail.com