Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Vendos pjeshkë në tryezën tuaj. E dobishme për dietë dhe me shumë përfitime shëndetësore.

Pjeshka është fruti i pemës së pjeshkës, ka një formë sferike ose ovale, një shtresë në shpinë dhe lëkurë me gëzof ose të lëmuar në varësi të shumëllojshmërisë së saj. Në varësi të formës, ngjyrës dhe shijes së tyre, pjeshkët vijnë në varietete të ndryshme.


Një frut ekskluzivisht veror, i freskët, i lëngshëm dhe plot aromë, pjeshka konsiderohet si fryt i pastërtisë dhe pavdekësisë, sipas disa traditave orientale.
Nga vendet lindore, dhe më konkretisht nga Kina, arriti në Evropë rreth vitit 100 pas Krishtit.

Sot kultivohet kryesisht në Itali, Amerikë, Francë, Kinë dhe Spanjë.
Edhe Greqia ka një prodhim shumë të madh. Prodhimi i pjeshkës u shfaq në Greqi gjatë viteve 1960.

Llojet e pjeshkës

Në varësi të formës, ngjyrës dhe shijes së tyre, pjeshkët vijnë në varietete të ndryshme. Pra, kemi nektarinat me mish të fortë, pjeshkët me fruta të kuqe, të njohura si fruta sanguine, dhe jarmas, pjeshkët me mish të bardhë me "lëkurë" të bardhë që kanë një shije më të hidhur se pjeshkët normale dhe kanë një shije të butë dhe të butë. mish veçanërisht aromatik.

Përqindjet e përmbajtjes së lëndëve ushqyese të pjeshkës

Pjeshka përmban proteina, sheqer, mjaftueshëm vitaminë C dhe E, shumë antioksidantë, fibra, fosfor, biotinë, hekur dhe kalcium. Përfitimet shëndetësore

Vitaminat:
Falë kompleksit të vitaminave, kryesisht C dhe E, që përmban 
  • mbron nga çrregullimet gastrointestinale, 
  • ndihmon në parandalimin e shumë llojeve të kancerit, 
  • ndihmon në rezistencën e organizmit ndaj sëmundjeve, duke forcuar sistemin imunitar, ndërkohë që është i mirë 
  • diuretik dhe 
  • i nënshtruar.

Pjeshkët përmbajnë disa vitamina, ku mbizotëron vitamina C. Një filxhan copa pjeshke të freskëta përmban 10.2 mg vitaminë C, pra 17% të marrjes së nevojshme ditore. Përmban gjithashtu 502 IU (njësi ndërkombëtare) të vitaminës A, 1.1 mg vitaminë E dhe 4 mg vitaminë K. Vitaminat e kompleksit B paraqiten në formën e niacinës 1.2 mg, acidit folik 6.2 mg dhe gjurmëve të tiaminës. riboflavin, acid pantotenik dhe vitaminë B6. Nëse duam të marrim sasi të mjaftueshme të vitaminave dhe mineraleve çdo ditë, gjëja më e mirë që duhet të bëjmë është të përfshijmë një shumëllojshmëri ushqimesh në dietën tonë, duke përfshirë edhe pjeshkën. Vitaminat dhe mineralet e ushqimeve natyrale metabolizohen nga trupi më mirë se çdo suplement ushqimor.


Fibra:
Pjeshka është një burim i mirë i fibrave të tretshme, duke kontribuar kështu në uljen e kolesterolit LDL, prandaj rekomandohet konsumimi i shpeshtë i saj, ndërsa për shkak të vëllimit të madh të perimeve të ndryshme dhe energjisë së ulët që ato ofrojnë, ato konsumohen nga ata. që kërkojnë të humbin peshë . Fibra luan një rol kyç në shëndetin tonë dhe për këtë arsye duhet të jetë një faktor i rëndësishëm në zgjedhjet tona ushqimore. Një filxhan pjeshkë të papërpunuar përmban 2.3 g fibra ose 9% të RDI. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit që hanë fibra kanë më pak gjasa të zhvillojnë obezitet, kancer dhe probleme kardiovaskulare.

Prandaj, është ideale për ata që i kushtojnë vëmendje dietës pasi ofron pak kalori dhe një sasi të madhe vitaminash.

Metalet:
Mineralet janë po aq të nevojshme për shëndetin optimal sa edhe vitaminat. Prandaj, 1 filxhan pjeshkë përmban disa prej tyre. Megjithëse marrja e rekomanduar ditore (RDI) për mineralet nuk është aq e lartë sa për vitaminat, një mungesë në çdo metal shkakton probleme serioze shëndetësore. Mineralet që përmbahen në pjeshkë janë kaliumi, fosfori dhe magnezi . Zinkut, hekurit, kalciumit, selenit dhe fluorit i shtohen listës së mineraleve.
Nuk duhet të harrojmë, megjithatë, se pjeshka është një nga frutat më të pasur në ujë, pasi përbëhet nga 89% ujë. Prandaj hidraton trupin, lëkurën, ka veti kundër plakjes dhe është i vlefshëm për shëndetin dhe bukurinë e lëkurës. Por përveç përbërësve të vyer që ofron për organizmin, përdoret edhe si kozmetikë.

Gjithashtu falë përmbajtjes së saj të mikroelementeve, mineraleve dhe vitaminave, pjeshka është e përshtatshme për ata që kanë 
  • ankth, 
  • mbitensioni dhe 
  • ata ndjehen të lodhur . 
Vepron si qetësues dhe anksiolitik.
Prandaj, ne e kuptojmë se natyra përmes ushqimit të saj, veçanërisht frutave, nuk na siguron vetëm lëndët ushqyese të nevojshme për mbijetesën tonë. Ai na jep bujarisht substanca aktive të vlefshme që na mbrojnë dhe na mbrojnë nga sëmundjet degjenerative, duke rritur kështu jetëgjatësinë tonë.

Përfitimet shëndetësore:
  • Ai përmban një përqindje të vogël të kalorive, ndaj konsumimi i tij ndihmon në kontrollin e peshës trupore.
  • Ai përmban ujë të mjaftueshëm, kështu që ndihmon në hidratimin e trupit
  • Ai përmban një sasi të mjaftueshme të fibrave bimore të cilat ndihmojnë në funksionimin e duhur të zorrëve.
  • Përmban kalium që ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut.
  • Substancat karotenoide kanë një efekt antioksidues. Ato mbrojnë qelizat tona nga radikalet e lira të oksigjenit të prodhuara dhe parandalojnë kancerin. Me fjalë të tjera, pjeshka ka veti kundër kancerit dhe kundër plakjes.
  • Flavonoidet (përmban kryesisht pro-antocianina dhe leuko-anthocyanine) mbrojnë nga rrezatimi diellor duke favorizuar rrezitje.

Vlera ushqyese e pjeshkës së konservuar

Trajtimi termik-konservimi shkakton vetëm humbje të vogla në lëndë ushqyese, të krahasueshme me ato të shkaktuara nga gatimi. Përparësive të zgjedhjes së frutave të konservuara duhet shtuar se nga momenti i konservimit ato ruajnë lëndët ushqyese deri në dy vjet. Kjo është shumë e rëndësishme sepse këto produkte korren në kulmin e pjekurisë së tyre dhe konservohen disa orë më vonë, duke ruajtur lëndët ushqyese të tyre.
Përqindjet e këtyre vitaminave zvogëlohen pak gjatë konservimit, duke e bërë pjeshkën e konservuar të krahasueshme me produktin e freskët . Energjia e ofruar është pothuajse dyfishuar, por ekziston mundësia për të prodhuar një produkt me më pak kalori duke përdorur lëng frutash ose ujë të pastër në vend të shurupit.

Lëndët ushqyese
Vlera ushqyese për 100 g pjeshkë
Të freskëta
E konservuar në shurup të lehtë
Energjia, Kcal
37
68
Yndyrë, g
0.08
0.04
kolesterol, mg
0
0
Karbohidratet, g
9.4
15
Fibra dietike, g
1.7
1.6
Natriumi, mg
0
6.3
Kalium, mg
167
122
Proteinat, g
0.6
0.55
Vitamina A, %RDI
9.1
8,9
Vitamina C, %RDI
9.3
8
Kalcium, mg
4.3
3.8
Hekuri, %RDI
0.5
2.5
Acidi folik, mg
0.73
1
%RDI: përqindja e dozës së kërkuar ditore.

Mënyra e rekomanduar e përzgjedhjes
Një mënyrë për të dalluar pjeshkët e freskëta është aroma e tyre. Me fjalë të tjera, shmangim ato që nuk mbajnë erë karakteristike. Gjithashtu nuk duhen rrahur dhe është mirë t’i hamë të qëruara. Por nëse ju pëlqen lëkura, sigurohuni që t'i lani shumë mirë.


Mënyra e rekomanduar e mirëmbajtjes
Faza ideale për konsumimin e tyre është kur ato janë pjekur plotësisht, e cila ndodh nga mesi i qershorit deri në fund të shtatorit. Vëmendje e veçantë, megjithatë, sepse kalbja ndodh shpejt më pas. Ndaj do të ishte mirë t'i hani të freskëta, sepse mund të ruhen vetëm rreth 15 ditë. Në përgjithësi, pjeshka është mjaft e ndjeshme ndaj nxehtësisë dhe nëse lihet jashtë frigoriferit kalbet shpejt.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM