Kajsia - shumë aromatik, e ëmbël, e shijshme dhe konsiderohet shumë e dobishme. Kajsia përmban: beta-karoten, kolinë, vitamina A, B3, B2, B5, B6, B9, C, E, H dhe PP. Dhe gjithashtu minerale: kalium, magnez, hekur, jod, fosfor dhe natrium, pektina, e njëjta inulinë, fibra dietike, sheqerna, niseshte, tanina dhe acide: malik, citrik dhe tartarik.Pse kajsitë janë të dobishme: ato kontribuojnë në një rritje të nivelit të hemoglobinës në gjak, parandalojnë formimin e pllakave të kolesterolit në muret e enëve të gjakut dhe marrin pjesë në proceset metabolike.
Me kujdes, kajsitë duhet të futen në dietë për njerëzit e prirur ndaj reaksioneve alergjike. Konsumimi i tepërt i kajsive mund të çojë në një efekt laksativ.
Dhe si ta llogaritni atë për ushqimin e një personi me diabet?
Të dhënat për përbërjen e kajsive ndryshojnë pak në burime të ndryshme, karbohidratet nga 9 në 12.
Mesatarisht, për 100 gram (tregohet % e vlerës ditore):
Kalori, kcal: 44; Proteinat, g: 0,9; Yndyrna, g: 0,1; Karbohidratet, g: 9.0 ..
Kajsia nuk do të dëmtojë kur konsumohet deri në 100 gram në ditë nën kontrollin e një glukometër ose një sistemi monitorimi.
Një frut me madhësi mesatare peshon rreth 35 g dhe përmban rreth 17 kcal. Kur zgjidhni një kajsi, duhet t'u jepni përparësi atyre frutave që kanë një ngjyrë uniforme, lëkurë të plotë dhe një aromë të lehtë të këndshme.
Rreth të ushqyerit për një person me diabet.
Mesatarisht, për 100 gram (tregohet % e vlerës ditore):
Kalori, kcal: 44; Proteinat, g: 0,9; Yndyrna, g: 0,1; Karbohidratet, g: 9.0 ..
Kajsia nuk do të dëmtojë kur konsumohet deri në 100 gram në ditë nën kontrollin e një glukometër ose një sistemi monitorimi.
Një frut me madhësi mesatare peshon rreth 35 g dhe përmban rreth 17 kcal. Kur zgjidhni një kajsi, duhet t'u jepni përparësi atyre frutave që kanë një ngjyrë uniforme, lëkurë të plotë dhe një aromë të lehtë të këndshme.
Rreth të ushqyerit për një person me diabet.
bubullimalana@gmail.com