Shqema - ky është emri i një arrë të shijshme dhe vetë pemës, fruti i së cilës është një produkt ushqimor i zakonshëm. Frutat janë në formë arre, thelbi është i ngrënshëm; vaj-kazh nxirret nga guaska, përdoret në mjekësi dhe teknologji.
Kërcelli i cili është rritur në formë dardhe hahet.
Arra i ngjan dorezave të boksit në miniaturë. Është i veshur dyfish. Pjesa e jashtme është e gjelbër dhe e lëmuar, që përmban një rrëshirë fenolike gërryese. E brendshme duket si një guaskë e dendur, e mbuluar me qeliza që ngjajnë me huall mjalti, nën të cilën fshihet bërthama e arrës së ngrënshme, e ngjashme në formë si veshka e njeriut.
Pesha mesatare e një arrë është 1.5 g. Krahasuar me arrat e tjera, shqema shkakton dukshëm më pak raste alergjish.
Ushqyes, vitamina, elementë gjurmë për 100 g:
Kalori: 630.5 kcal
Ujë: 5.3 g Proteina: 25.2 g Yndyrna: 53.6 g
KARBOHIDRATE: 12.6 g Mono- dhe disakaride: 7.5 g
Niseshte: 5.1 g magnez 470 gr. : 270,0 mg
Fosfor: 206,0 mg
Një vaj me cilësi të lartë i ngjashëm me vajin e kikirikut përftohet nga arrat. Vlera energjetike e 1 g shqeme është më e vogël se ajo e bajameve, kikirikëve ose arrave. Para përdorimit, arra pastrohet nga lëvozhga dhe lëvozhga, pasi substancat e tyre kaustike shkaktojnë acarim kur bie në kontakt me lëkurën. Prandaj, shqemet nuk shiten kurrë në guaskë.
Në Afrikë, shqema përdoret si një dehës, një mjet për aplikimin e tatuazheve, në Brazil, shqema konsiderohet një afrodiziak, një ilaç për astmën, bronkitin, gripin, dispepsi, në Haiti - një ilaç për dhimbjen e dhëmbëve dhe lythat, në Meksikë ato zbardhen. njollat, në Panama trajtohen për hipertension, në Peru përdoren si antiseptik, në Venezuelë trajtojnë dhimbjet e fytit etj.
Në raftet e dyqaneve tona mund të gjeni shqeme të papërpunuara ose të pjekura. Mund të shitet në tërësi, ose të ndahet në 2 gjysma (nën standard).
bubullimalana@gmail.com