Gështenja lulëzon në pranverë dhe gështenjat piqen nga fillimi i shtatorit deri në fund të nëntorit në varësi të kushteve dhe varietetit. Vjeshta, pra, është stina kur gështenjat prodhohen në shumë zona të Greqisë dhe ne nxitojmë t'i blejmë dhe t'i bëjmë ose të ziera ose të pjekura. Madje mund t’i piqni në syrin e kuzhinës pasi t’i keni gdhendur 2-3 herë.1 gështenjë jep rreth 68 kalori, 14.8 g. ujë, 0.9 g proteina dhe 0.6 g. yndyrë. Për shkak se disa njerëz janë alergjikë ndaj arrave, kini kujdes kur shtoni në dietën tuaj një arrë të re, siç janë gështenjat.
Gështenjat nuk janë vetëm arra, por ato kanë shumë përfitime të rëndësishme shëndetësore, përfshirë aftësinë e tyre për të përmirësuar shëndetin e tretjes, forcimin e kockave, rregullimin e diabetit, mbrojtjen e shëndetit kardiovaskular, forcimin e sistemit imunitar dhe uljen e presionit të gjakut. Ato gjithashtu rrisin funksionin njohës dhe parandalojnë disa sëmundje kronike. Gështenjat sigurojnë nivele të larta të fibrave, mineraleve, yndyrave "të mira", vitaminave, lëndëve ushqyese, antioksidantëve dhe përbërësve të tjerë të rëndësishëm që përbëjnë një dietë të shëndetshme.
Parandaloni shfaqjen e diabetit
Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për rolin e rëndësishëm që fibra mund të luajë në rregullimin, parandalimin dhe menaxhimin e diabetit. Ushqimet e pasura me fibra, të tilla si gështenja, kanë një indeks të ulët glicemik, që do të thotë se ato shkaktojnë një rritje të ngadaltë të sheqerit në gjak. Kjo ndihmon në parandalimin e rritjeve dhe rënies së sheqerit në gjak që mund të jenë të rrezikshme për diabetikët dhe shpesh janë një pararendës i zhvillimit të diabetit tek ata që nuk janë prekur deri më sot.
Lehtësoni problemet e tretjes
Gështenjat kanë një nga përmbajtjet më të larta të fibrave në krahasim me arrat e tjera, që do të thotë se ata janë aleatë të fortë në çdo problem gastrointestinal. Fibrat ndihmojnë në rritjen e lëvizjeve peristaltike të zorrëve, duke rregulluar lëvizjet e zorrëve dhe parandalimin e inflamacionit dhe shqetësimit. Fibrat gjithashtu mund të ndihmojnë në optimizimin e absorbimit të lëndëve ushqyese.
Ato rrisin dendësinë e kockave
Bakri dhe magnezi nuk janë gjërat e para për të cilat duhet menduar për shëndetin e kockave, por bakri është jashtëzakonisht i rëndësishëm në procesin me të cilin trupi absorbon hekurin, i cili është gjithashtu jetik për rritjen e kockave. Magnezi është shumë i mirë për rritjen e densitetit të kockave dhe siguron një larmi të madhe përfitimesh të tjera shëndetësore. Me këto minerale vitale që gjenden në gështenja, ju mund të parandaloni ose ngadalësoni shfaqjen e shumë çrregullimeve të lidhura me moshën, siç është osteoporoza.
Ato forcojnë sistemin imunitar
Përqendrimi i lartë i vitaminës C dhe antioksidantëve të tjerë në gështenja i bën ato ideale për forcimin e sistemit tuaj imunitar. Vitamina C jo vetëm që stimulon prodhimin e qelizave të bardha të gjakut, por gjithashtu vepron si një antioksidant, duke kërkuar radikalet e lira në trup dhe duke i neutralizuar ato para se qelizat e shëndetshme të mund të pësojnë mutacion ose të shkaktojnë stres oksidativ pranë organeve vitale. Kjo mund të ndihmojë sistemin imunitar të përqëndrojë përpjekjet e tij në patogjenët dhe të parandalojë sëmundjet.
Ato përmirësojnë funksionimin e trurit
Konsumimi i gështenjave ndihmon në mënyra të ndryshme për të përmirësuar funksionin e trurit dhe funksionin njohës. Para së gjithash, këto arra janë të pasura me vitamina të kompleksit B (p.sh. acidi folik, riboflavina, tiamina) që lidhen drejtpërdrejt me zhvillimin dhe funksionimin e duhur neurologjik. Përveç kësaj, kaliumi i gjetur në gështenja mund të rrisë rrjedhjen e gjakut në tru dhe të promovojë shëndet të mirë të sistemit nervor, duke rritur kështu përqendrimin dhe kujtesën.
Përmirësoni shëndetin e zemrës
Edhe pse shumë njerëz i konsiderojnë yndyrnat si një gjë të keqe që duhet të digjen gjatë një diete, në realitet trupi ynë ka nevojë për disa yndyrna të tjera për të funksionuar normalisht. Këto yndyrna të mira, që gjenden në përqëndrime të larta në gështenja, ndihmojnë në balancimin e kolesterolit, zvogëlojnë inflamacionin në të gjithë trupin dhe zvogëlojnë rrezikun e arteriosklerozës dhe mpiksjes së gjakut.
Ata kontrollojnë presionin e gjakut
Kur bëhet fjalë për uljen e presionit të gjakut, disa minerale janë po aq të rëndësishme sa kaliumi. Kaliumi kontrollon lëvizjen e ujit në trup dhe gjithashtu vepron si një vazodilatator, duke rritur rrjedhjen e gjakut dhe duke liruar tensionin në enët e gjakut dhe arteriet e shtrënguara. Kjo ulje e presionit të gjakut mund të rrisë shëndetin e përgjithshëm kardiovaskular dhe të zvogëlojë rrezikun e sulmeve në zemër dhe goditje në tru.
Ato parandalojnë sëmundjet kronike
Të gjitha sëmundjet kronike shkaktohen nga lirimi i radikalëve të lirë, nënprodukte natyrale të frymëmarrjes qelizore. Këto mund të shkaktojnë mutacione në qelizat e shëndetshme, duke rezultuar në kancer, stres oksidativ dhe një numër kushtesh kronike. Antioksidantët, si ata që gjenden në gështenja, ndihmojnë trupin tonë të qëndrojë i mbrojtur.
bubullimalana@gmail.com