Drejtor i Institutit të Ushqimit, të ushqyerit dhe Shëndetit në Universitetin e Reading , thotë: "Dija e këtij grurit të lashtë tashmë ka filluar për të përhapur në mbarë botën, dhe tregon tona studimore që mel është premtuese për kontrollin dhe parandalimin e diabetit të tipit 2 në studimin dhe analizën më të madhe të miletit në krahasim me llojet e tjera të drithërave si orizi i përpunuar, misri dhe gruri, mileti kishte indeks glicemik më të ulët dhe pjesëmarrësit që e konsumuan kishin nivele më të ulëta të glukozës . "
Studiuesit studiuan 80 studime të publikuara nga 11 vende të ndryshme për të zbuluar sesi konsumimi i përditshëm i miletit ndikoi tek njerëzit. Kështu ata zbuluan se tek njerëzit me diabet, nivelet e glukozës në agjërim dhe pas ngrënies ranë me 12% në 15% , dhe arritën në nivelet para-diabetike . Për më tepër, vlera e HbA1c ra me një mesatare prej 17% për njerëzit me prediabet. Kështu ai u kthye në nivelet normale .
bubullimalana@gmail.com