Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Tërshëra është ndër drithërat më të shëndetshëm në tokë

Tërshëra një drith i plotë pa gluten dhe një burim i shkëlqyeshëm i vitaminave, mineraleve, fibrave dhe antioksidantëve të rëndësishëm.
Këto përfshijnë humbje peshe, nivele më të ulëta të sheqerit në gjak dhe një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës.
Këto jane përfitimet shëndetësore të bazuara në prova të ngrënies së tërshërës
Tërshëra është nje drithë me perdorim te gjithanshem ,si ne ushqimin e perditshem dhe ne ate farmaceutik , i njohur shkencërisht si Avena sativa .
Kokrrat e tërshërës, forma më e paprekur dhe e tërë e tërshërës, kërkon shumë kohë për tu gatuar. Për këtë arsye, shumica e njerëzve preferojnë tërshërë të mbështjellë, të grimcuar ose të prerë
Tërshëra zakonisht hahet për mëngjes si bollgur, i cili bëhet nga zierja e tërshërës në ujë ose qumësht. Bollguri shpesh quhet qull.
Ata gjithashtu përfshihen shpesh në kifle, bare granola, biskota dhe mallra të tjerë të pjekur.
1. Tërshëra është jashtëzakonisht ushqyese
Përbërja ushqyese prej tërshëre është e balancuar.
Ato janë një burim i mirë i karbohidrateve dhe fibrave , duke përfshirë fibrën e fuqishme beta-glukan
Ato gjithashtu përmbajnë më shumë proteina dhe yndyrë se shumica e drithërave
Tërshëra është e ngarkuar me vitamina, minerale të rëndësishme dhe përbërës bimorë antioksidues. Gjysmë filxhani (78 gramë) tërshërë të thatë përmban
Mangani: 191% e nevojave te vleres ditore ( RDI)
Fosfori: 41% e RDI
Magnezi: 34% e RDI
Bakri: 24% e RDI
Hekuri: 20% e RDI
Zinku: 20% e RDI
Folati: 11% e RDI
Vitamina B1 (tiamin): 39% e RDI
Vitamina B5 (acid pantotenik): 10% e RDI
Sasi më të vogla të kalciumit, kaliumit, vitaminës B6 (piridoksinë) dhe vitaminës B3 (niacinë)
Ka 51 gram karbohidrate, 13 gram proteina, 5 gram yndyrë dhe 8 gram fibra, por vetëm 303 kalori.
Kjo do të thotë që tërshëra është ndër ushqimet më të pasura me lëndë ushqyese që mund të hani.
2. Tërshëra është e pasur me antioksidantë, përfshirë Avenanthramides,shumë antioksidantë dhe përbërës të dobishëm bimorë të quajtur polifenole. Më e dukshme është një grup unik i antioksidantëve të quajtur avenanthramides, të cilat gjenden pothuajse vetëm në tërshërë
Avenanthramides mund të ndihmojë në uljen e niveleve të presionit të gjakut duke rritur prodhimin e oksidit nitrik. Kjo molekulë ndihmon në zgjerimin e enëve të gjakut dhe çon në rrjedhje më të mirë të gjakut
Përveç kësaj, avenanthramides kanë efekte anti-inflamatore dhe anti-kruajtje
Acidi ferulik gjendet gjithashtu në sasi të mëdha në tërshërë. Ky është një tjetër antioksidant
3. Tërshëra përmban një fibër të tretshme të fuqishme të quajtur Beta-Glucan
Tërshëra përmban sasi të mëdha beta-glukani, një lloj i fibrave të tretshme.
Beta-glukani tretet pjesërisht në ujë dhe formon një tretësirë ​​të trashë, si xheli në zorrë.
Përfitimet shëndetësore të fibrave beta-glukan përfshijnë:
Redukton nivelet e LDL dhe kolesterolit total
Sheqeri i reduktuar në gjak dhe përgjigja e insulinës
Ndjenja e rritur e plotësisë
Rritja e rritjes së baktereve të mira në traktin tretës
4. Ata mund të ulin nivelet e kolesterolit dhe të mbrojnë kolesterolin LDL nga dëmtimi
Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në mbarë botën. Një faktor kryesor i rrezikut është kolesteroli i lartë në gjak.
Shumë studime kanë treguar se fibra beta-glukan në tërshërë është efektive në uljen e niveleve të kolesterolit total dhe LDL
Beta-glukani mund të rrisë sekretimin e tëmthit të pasur me kolesterol, duke zvogëluar kështu nivelet qarkulluese të kolesterolit në gjak.
Oksidimi i kolesterolit LDL (i "keq"), i cili ndodh kur LDL reagon me radikalet e lira, është një tjetër hap vendimtar në përparimin e sëmundjes së zemrës.
Ajo prodhon inflamacion në arterie, dëmton indet dhe mund të rrisë rrezikun e sulmeve të zemrës dhe goditjeve në tru.
5. Tërshëra mund të përmirësojë kontrollin e sheqerit në gjak
Tërshëra mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak , veçanërisht tek njerëzit që janë mbipeshë ose kanë diabet tip 2 ...
Ato gjithashtu mund të përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës
Këto efekte i atribuohen kryesisht aftësisë së beta-glukanit për të formuar një xhel të trashë që vonon zbrazjen e stomakut dhe thithjen e glukozës në gjak
6. Bollguri është shumë i mbushur dhe mund t'ju ndihmojë të humbni peshë
Jo vetëm që mielli i tërshërës (qull) është një ushqim i shijshëm për mëngjesin - por është edhe shumë i ngopur...
Ngrënia e ushqimeve mbushëse mund t’ju ​​ndihmojë të hani më pak kalori dhe të humbni peshë.
Duke vonuar kohën që i duhet stomakut tuaj të zbrazet nga ushqimi, beta-glukani në bollgur mund të rrisë ndjenjën e ngopjes
Beta-glukani gjithashtu mund të nxisë lirimin e peptidit YY (PYY), një hormon i prodhuar në zorrë si përgjigje ndaj ngrënies. Ky hormon i ngopjes është treguar të çojë në uljen e marrjes së kalorive dhe mund të zvogëlojë rrezikun e mbipeshes
7. Tërshëra e imët mund të ndihmojë në kujdesin e lëkurës
Nuk është rastësi që tërshëra mund të gjendet në produkte të shumta për kujdesin e lëkurës. Prodhuesit e këtyre produkteve shpesh rendisin tërshërën e bluar imët si "bollgur koloidal".
FDA miratoi bollgur koloidal si një substancë mbrojtëse e lëkurës përsëri në 2003. Por në fakt, tërshëra ka një histori të gjatë të përdorimit në trajtimin e kruarjes dhe acarimit në kushte të ndryshme të lëkurës
Për shembull, produktet e lëkurës me bazë tërshëre mund të përmirësojnë simptomat e pakëndshme të ekzemës
Vini re se përfitimet e kujdesit të lëkurës kanë të bëjnë vetëm me tërshëra të aplikuara në lëkurë, jo ato që hahen.
8. Ulin rrezikun e astmës në fëmijëri
Astma është sëmundja kronike më e zakonshme tek fëmijët
Eshtë një çrregullim inflamator i rrugëve të frymëmarrjes - tubat që transportojnë ajër nga dhe në mushkëritë e një personi.
Megjithëse jo të gjithë fëmijët kanë të njëjtat simptoma, shumë prej tyre përjetojnë kollitje të përsëritur, fishkëllimë dhe gulçim.
Shumë studiues besojnë se futja e hershme e ushqimeve të ngurta mund të rrisë rrezikun e fëmijës për të zhvilluar astmë dhe sëmundje të tjera alergjike
Sidoqoftë, studimet sugjerojnë që kjo nuk vlen për të gjitha ushqimet. Futja e hershme e tërshërës, për shembull, mund të jetë në të vërtetë mbrojtëse
Një studim raporton se ushqimi i tërshërës tek foshnjat para moshës 6 muajsh lidhet me një rrezik të zvogëluar të astmës në fëmijëri
9. Tërshëra mund të ndihmojë në lehtësimin e kapsllëkut
Njerëzit e moshuar shpesh përjetojnë kapsllëk, me lëvizje të rralla, të parregullta të zorrëve që janë të vështira për t’u kaluar.
Laksativët shpesh përdoren për të lehtësuar kapsllëkun tek të moshuarit. Sidoqoftë, ndërsa janë efektive, ato shoqërohen gjithashtu me humbje peshe dhe cilësi të zvogëluar të jetës
Studimet tregojnë se krundet e tërshëres, jane te pasura me fibra të grurit, mund të ndihmojë në lehtësimin e kapsllëkut tek njerëzit e moshuar
Një provë zbuloi se mirëqenia u përmirësua për 30 pacientë të moshuar që konsumuan një supë ose ëmbëlsirë që përmban krunde tërshërë çdo ditë për 12 javë
Për më tepër, 59% e atyre pacientëve ishin në gjendje të ndalonin përdorimin e laksativëve pas studimit 3-mujor, ndërsa përdorimi i përgjithshëm i laksativit u rrit me 8% në grupin e kontrollit.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM