Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Përfitimet mbresëlënëse shëndetësore të kungullit


 Përfitimet mbresëlënëse shëndetësore të kungullit

Kungulli është fruti që i përket familjes Cucurbitaceae .
Eshtë vendas në Amerikën e Veriut dhe veçanërisht i njohur për
festen qe njihet si Dita e Falënderimeve dhe Halloween ....
Ndërsa shihet zakonisht si një perime, kungulli është shkencërisht një frut, pasi përmban fara. Thënë kjo, është nga ana ushqimore më e ngjashme me perimet sesa frutat.
Përtej shijes së tij të shijshme, kungulli është ushqyes dhe i lidhur me shumë përfitime shëndetësore.
Me poshte keni 9 përfitime mbresëlënëse të ushqimit dhe shëndetit nga kungulli..
1. Shumë ushqyes dhe veçanërisht i pasur me vitaminë A
Kungulli ka një profil ushqyes mbresëlënës.
Një filxhan kungull i gatuar (245 gram) përmban ..
Kaloritë: 49
Yndyrë: 0.2 gram
Proteina: 2 gram
Karbohidratet: 12 gram
Fibër: 3 gram
Vitamina A: 245% e Referencës së Marrjes së Përditshme (RDI)
Vitamina C: 19% e RDI
Kaliumi: 16% e RDI
Bakri: 11% e RDI
Mangani: 11% e RDI
Vitamina B2: 11% e RDI
Vitamina E: 10% e RDI
Hekuri: 8% e RDI
Sasi të vogla të magnezit, fosforit, zinkut, folatit dhe disa vitaminave B ....
Përveç që është e mbushur me vitamina dhe minerale, kungulli është gjithashtu relativisht i ulët në kalori, pasi është 94% ujë
Eshtë gjithashtu shumë e lartë në beta-karotinë, një karotenoid që trupi juaj shndërrohet në vitaminë A.
Për më tepër, farat e kungullit janë të ngrënshme, ushqyese dhe të lidhura me përfitime të shumta shëndetësore.
Përmbajtja e lartë e antioksidantëve mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike
Radikalet e lira janë molekula të prodhuara nga procesi metabolik i trupit tuaj. Megjithëse janë shumë të paqëndrueshme, ato kanë role të dobishme, të tilla si shkatërrimi i baktereve të dëmshme.
Sidoqoftë, radikalet e lira të tepërta në trupin tuaj krijojnë një gjendje të quajtur stres oksidativ, i cili ka qenë i lidhur me sëmundje kronike, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe kancerin
Kungujt përmbajnë antioksidantë, të tillë si alfa-karotina, beta-karotina dhe beta-kriptoksantina. Këto mund të neutralizojnë radikalet e lira, duke i ndaluar ata të dëmtojnë qelizat tuaja ( 4 ).
Studimet e provëzave dhe kafshëve kanë treguar se këto antioksidantë mbrojnë lëkurën nga dëmtimi i diellit dhe ulin rrezikun e kancerit, sëmundjeve të syve dhe kushteve të tjera
Sidoqoftë, mbani në mend se më shumë kërkime të bazuara në njerëz janë të nevojshme për të bërë rekomandime shëndetësore.
3. Paketon Vitamina që Mund të Rrisin Imunitetin
Kungulli është i mbushur me lëndë ushqyese që mund të rrisin sistemin tuaj imunitar.
Për një, kjo është e lartë në beta-carotene, e cila kthehet trupin tuaj në vitaminë A .
Studimet tregojnë se vitamina A mund të forcojë sistemin tuaj imunitar dhe të ndihmojë në luftën kundër infeksioneve. Në të kundërt, njerëzit me një mungesë të vitaminës A mund të kenë një sistem imunitar më të dobët
Kungulli është gjithashtu i lartë në vitaminë C , e cila është treguar se rrit prodhimin e qelizave të bardha të gjakut, ndihmon qelizat imune të punojnë në mënyrë më efektive dhe të bëjnë që plagët të shërohen më shpejt...
Përveç dy vitaminave të përmendura më lart, kungulli është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës E, hekurit dhe folatit - të gjitha këto janë treguar për të ndihmuar sistemin imunitar gjithashtu
.
4-Vitamina A, Lutein dhe Zeaxanthin mund të mbrojnë shikimin tuaj
Quiteshtë mjaft e zakonshme që shikimi të zvogëlohet me moshën.
Për fat të mirë, ngrënia e ushqyesve të duhur mund të ulë rrezikun e humbjes së shikimit. Kungulli është i bollshëm në lëndë ushqyese që janë lidhur me shikimin e fortë ndërsa trupi juaj plaket.
Për shembull, përmbajtja e tij beta-carotene i siguron trupit tuaj vitaminën e nevojshme. Kërkimet tregojnë se mungesa e vitaminës A është një shkak shumë i zakonshëm i verbërisë
Në një analizë të 22 studimeve, shkencëtarët zbuluan se njerëzit me marrje më të lartë të beta-karotenit kishin një rrezik dukshëm më të ulët të kataraktit, një shkak i zakonshëm i verbërisë..
Kungulli është gjithashtu një nga burimet më të mira të luteinës dhe zeaksantinës , dy përbërës të lidhur me rreziqe më të ulëta të degjenerimit makular të lidhur me moshën (AMD) dhe kataraktit
Për më tepër, ai përmban sasi të mira të vitaminave C dhe E, të cilat funksionojnë si antioksidantë dhe mund të parandalojnë radikalet e lira të dëmtojnë qelizat e syve tuaj.
5. Dendësia e lëndëve ushqyese dhe numri i ulët i kalorive mund të nxisë humbjen e peshës
Kungulli konsiderohet si një ushqim i pasur me lëndë ushqyese .
Kjo do të thotë se është tepër e ulët në kalori pavarësisht se është e mbushur me lëndë ushqyese.
Në fakt, kungulli merr nën 50 kalori për filxhan (245 gram) dhe përbëhet nga rreth 94% e ujit
Ta themi thjesht, kungulli është një ushqim miqësor për humbjen e peshës sepse mund të konsumoni më shumë sesa burime të tjera të karbohidrateve - të tilla si orizi dhe patatet - por gjithsesi merrni më pak kalori.
Për më tepër, kungulli është një burim i mirë i fibrave , të cilat mund të ndihmojnë në frenimin e oreksit tuaj..
6. Përmbajtja antioksiduese mund të ulë rrezikun tuaj për kancer
Kanceri është një sëmundje serioze në të cilën qelizat rriten në mënyrë jonormale.
Qelizat kancerogjene prodhojnë radikale të lira për t’i ndihmuar ata të shumohen shpejt
Kungulli ka shumë karotenoide, të cilat janë përbërje që mund të funksionojnë si antioksidantë. Kjo i lejon ata të neutralizojnë radikalet e lira, të cilat mund të mbrojnë nga kanceret e caktuara .
Për shembull, një analizë e 13 studimeve tregoi se njerëzit me marrje më të lartë të alfa-carotene dhe beta-carotene kishin rreziqe dukshëm më të ulëta të kancerit në stomak ..
Në mënyrë të ngjashme, shumë studime të tjera njerëzore kanë zbuluar se individët me marrje më të lartë të karotenoideve kanë rreziqe më të ulëta të fytit, pankreasit, gjirit dhe kancere të tjera
Sidoqoftë, shkencëtarët nuk janë të sigurt nëse vetë karotenoidet ose faktorë të tjerë - siç janë zakonet e jetesës së atyre që konsumojnë dieta të pasura me karotenoide - janë përgjegjës për këto rreziqe të ulura.
7. Kaliumi, Vitamina C dhe Fibrat Mund të Përfitojnë Shëndetin e Zemrës
Kungulli përmban një larmi ushqyesish që mund të përmirësojnë shëndetin tuaj të zemrës.
Eshtë I pasur me kalium , vitaminë C dhe fibra, të cilat kanë qenë të lidhura me përfitimet e zemrës.
Për shembull, studimet kanë treguar se njerëzit me marrje më të lartë të kaliumit duket se kanë presion të ulët të gjakut dhe një rrezik të reduktuar të goditjeve në tru - dy faktorë rreziku për sëmundjen e zemrës
Kungulli është gjithashtu i lartë në antioksidantë, të cilët mund të mbrojnë kolesterolin "e keq" LDL nga oksidimi. Kur grimcat e kolesterolit LDL oksidohen, ato mund të grumbullohen përgjatë mureve të enëve të gjakut, të cilat mund të kufizojnë enët tuaja dhe të rrisin rrezikun e sëmundjes së zemrës ..
8. Përmban përbërje që nxisin lëkurën e shëndetshme
Kungujt janë të mbushur me lëndë ushqyese që janë të shkëlqyera për lëkurën tuaj .
Për një, është e lartë në karotenoide si beta-karotina, të cilën trupi juaj shndërrohet në vitaminë A.
Në fakt, një filxhan (245 gram) kunguj të gatuar paketon 245% të RDI për vitaminën A
Studimet tregojnë se karotenoidet si beta-karotina mund të veprojnë si një krem ​​dielli natyral..
..
9. Tepër i gjithanshëm dhe i lehtë për tu shtuar në dietën tuaj
Kungulli është i shijshëm, i gjithanshëm dhe i lehtë për tu shtuar në dietën tuaj.
Aroma e tij e ëmbël e bën atë një përbërës të popullarizuar në pjata si krem ​​karamel, pite dhe petulla. Sidoqoftë, funksionon po aq mirë në pjatat e këndshme si perimet e pjekura, supat dhe makaronat.
Kungujt kanë një lëkurë shumë të forte, prandaj kërkon disa përpjekje për t’u prerë. Pasi ta keni prerë, hiqni farat dhe çdo pjesë të vargut, pastaj e prisni kungullin në forme pykë.
Farat janë gjithashtu të ngrënshme dhe të mbushura me lëndë ushqyese të cilat ofrojnë shumë përfitime të tjera. Për shembull, farat e kungullit mund të përmirësojnë shëndetin e fshikëzës dhe zemrës
Kungulli është gjithashtu në dispozicion i prerë ose i konservuar, duke ju dhënë fleksibilitet me recetat dhe përgatitjet tuaja. Kur blini të konservuar, sigurohuni që të lexoni me kujdes etiketat , pasi jo të gjitha produktet do të jenë kungull 100% dhe mund të dëshironi të shmangni përbërësit e shtuar, veçanërisht sheqerin.
Mënyra më e lehtë për të ngrënë kungull është ta marinoni me kripë dhe piper dhe ta pjekni në furrë. Shumë njerëz gjithashtu kënaqen kur e bëjnë atë në supë me kungull, veçanërisht gjatë dimrit.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM