Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Kungujt e njomë, një aleat i mirë për t'u dobësuar


Kungull i njomë është një perime që i përket familjes Curcubitaceae nga Amerika Qendrore. 

Kungull i njomë është një bimë vjetore, me një kërcell fleksibël rrëshqanor ose ngjitës që prodhon një frut "të papjekur": shumë, në të vërtetë, nuk e dinë që kungujt e njomë janë korrur të papjekur, kur ato janë rreth 20 centimetra të gjatë, duke i parandaluar kështu ato të piqen deri sa të bëhet kungull.

Lulet e bimës janë të verdha, pothuajse me tendencë në portokall dhe janë formuar nga një petal i vetëm.

Është mirë të theksohet se prania e qimeve të lehta në sipërfaqen e lëkurës është një indeks i qartë i freskisë së produktit dhe nuk duhet të interpretohet keq.

Kungujt e njomë janë të përhapur në të gjithë botën dhe janë të disponueshëm në lloje dhe lloje të ndryshme: për shembull, kemi kunguj të gjatë (ato janë më të zakonshmet në tregjet evropiane), kunguj të rrumbullakët (ato me forma klasike sferike).

Kungujt janë të përshtatshëm për shumë lloje konsumi dhe përdorime në kuzhinë, në sektorin e shëndetit, ashtu edhe në atë të bukurisë personale.

Kungujt e njomë janë veçanërisht të përshtatshëm për ata që janë në dietë për të humbur peshë dhe për t'u rikthyer në formë. Këto perime janë, në të vërtetë, shumë të ulëta në kalori: ne po flasim për vetëm 17 kalori për 100 gramë produkt. Kungulleshkat janë gjithashtu veçanërisht të pasura me ujë dhe karbohidrate ndërsa proteinat dhe lipidet (të tipit të pangopur) janë të pranishme në përqindje më të ulëta.

Kjo perime fantastike nuk përmban yndyrna të ngopura dhe kolesterol dhe sugjerohet në trajtimin e kapsllëkut, si dhe në parandalimin e kancerit të zorrës së trashë: lëkura e saj, në fakt, është shumë e pasur me fibra dietike, të cilat, siç dihet, janë të shkëlqyera për luftimin e kapsllëkut.

Kungujt e njomë gjithashtu kanë veti antioksiduese dhe rekomandohen për një dietë të saktë dhe të ekuilibruar falë përmbajtjes së tyre të flavonoideve, siç janë karotenet, luteina dhe zeaxanthin. 

Nga pikëpamja e vitaminës, courgettes përmbajnë vitaminë C, retinol ekuivalent (vitaminë A) dhe acid folik. Më në fund, ato janë shumë të pasura me kripëra minerale si mangan dhe kalium, dy kripëra që janë shumë të dobishme për mirëqenien dhe shëndetin tonë. 

Në veçanti, kaliumi ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe rrahjeve të zemrës duke kundërshtuar efektet e natriumit ndërsa mangani rregullon disa mekanizma biologjikë siç janë, për shembull, aktiviteti i tiroides, sheqeri në gjak dhe kolesteroli.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM