Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

ULJA E NIVELEVE TË KOLESTEROLIT


Për shumë njerëz, fjala "kolesterol" shkakton dridhje. 
Sigurisht, ai mund të sjellë kaq shumë telashe! 

A është gjithçka vërtet kaq e frikshme?

Pavarësisht nga rreziqet e kolesterolit, është e sigurt të thuhet sekjo substancë është e nevojshme për trupin. Atëherë ku janë thashethemet se është e rrezikshme? Është koha për të zbuluar se çfarë është e dobishme dhe çfarë jo nga pikëpamja mjekësore.

Shkencëtarët dëshmojnë se, në thelbin e tij biologjik, kolesteroli nuk është aspak një substancë e dëmshme. Por gjithçka ka të bëjë me sasinë. Një pjesë e vogël e substancës është shëruese, dhe një pjesë e madhe është helm. Për të kontrolluar nivelet e kolesterolit, duhet të bëni rregullisht një test të veçantë gjaku. Një nivel normal nuk do të jetë më shumë se 5.2 mmol/l. Për më tepër, mund të ndryshojë në varësi të gjinisë, moshës dhe karakteristikave të trupit të personit.

Kolesteroli është një lipid që nga njëra anë vjen nga ushqimi dhe nga ana tjetër prodhohet nga vetë organizmi. Ky lipid kryen shumë funksione të dobishme: bëhet një material ndërtimor për qelizat dhe merr pjesë aktive në metabolizëm. Pa të, prodhimi i hormoneve seksuale dhe acidit biliar është i pamundur. Përveç kësaj, ai furnizon trupin me antioksidantë që mbrojnë nga efektet e dëmshme.

Vetë kolesteroli nuk është në gjendje të lëvizë në të gjithë trupin, pasi nuk tretet në ujë. Lëvizja e tij është e mundur falë proteinave me të cilat formon komponime të quajtura lipoproteina. Ka disa lloje të tyre.

E para, "e mirë", është lipoproteina me densitet të lartë (HDL). Ata mbrojnë nga sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut, domethënë nga ataku në zemër dhe goditjet në tru. HDL merr kolesterolin nga qelizat dhe e dërgon atë në mëlçi, ku hiqet si biliare. Përveç kësaj, lipoproteinat pastrojnë kolesterolin nga muret e enëve të gjakut, domethënë parandalojnë formimin e pllakave. Besohet se një kolesterol i tillë zgjat jetën.

Kolesteroli i dytë, ai "i keq", është lipoproteina me densitet të ulët (LDL). Ata transportojnë kolesterolin nga mëlçia në qeliza. Dhe kjo është e nevojshme. Por gjatë transportit, lipoproteinat mund të humbasin një pjesë të substancës dhe prej saj formohen pllaka, të cilat vendosen në muret e enëve të gjakut. Ata prishin procesin e qarkullimit të gjakut, gjë që çon në infarkt miokardi, goditje në tru dhe sëmundje të tjera.

Jo vetëm teprica e kësaj substance, por edhe mungesa e saj mund të jetë e dëmshme për shëndetin. Një nivel i ulët provokon rrezikun e zhvillimit të hipertiroidizmit, dëmtimit të korteksit adrenal dhe rraskapitjes. Por më shpesh mund të hasni problemin e kolesterolit të lartë në organizëm.

Si të ulni nivelet e kolesterolit?
Ka mënyra të ndryshme për të ulur nivelin e kolesterolit në gjak.

Merrni medikamente që ju përshkruan mjeku nëse është e nevojshme. Nuk rekomandohet të eksperimentoni vetë me ilaçe.
Hani siç duhet. Një pjesë e kolesterolit hyn në trup nëpërmjet ushqimeve, ndaj duhet të reduktoni në dietën tuaj ato që përmbajnë sasi të mëdha të kësaj lënde: vezë, majonezë, gjalpë, mish derri, sallam, kaprolli i peshkut, djathërat e fortë, gjizë yndyrore.
Ushqimet e pasura me fibra dhe pektinë ulin në mënyrë aktive kolesterolin: arrat, avokado, spinaqi, çokollata e zezë, çaji, vaji i ullirit, fasulet, hudhra, farat.

Lëvizni më shumë. Për të ruajtur nivelet normale të kolesterolit në gjak, duhet të udhëheqni një mënyrë jetese aktive. Monitoroni peshën tuaj, kthejeni atë në normale, humbni peshë me mençuri.

Receta popullore për uljen e kolesterolit
Mund të përdoren edhe receta popullore për uljen e kolesterolit, por si shtesë në trajtimin kryesor.

Propolisi. Shpërndani 7 pika tretësirë ​​propolisi 4% në 30 ml ujë. Pini 3 herë në ditë gjysmë ore para ngrënies për 4 muaj.
Fasule. Në mbrëmje hidhni gjysmë gote fasule ose bizele të thata dhe lërini gjatë gjithë natës. Në mëngjes, kullojeni ujin dhe zëvendësojeni me ujë të freskët. Shtoni një lugë çaji sodë buke. Gatuani derisa të jetë gati dhe hajeni në dy pjesë. Kursi zgjat tre javë.

Blini farën e lirit në farmaci dhe shtoni në ushqimin tuaj të përditshëm. 
Farat mund të bluhen në një mulli kafeje.

Patëllxhanë dhe lëngje. Është e dobishme për të ngrënë patëllxhanë, dhe jo vetëm të pjekura, por edhe të papërpunuara. Shtoni copa të qëruara, të njomura paraprakisht në ujë me kripë, në sallata. 

Është mirë të pini edhe lëngjet e domates dhe karotave në mëngjes, duke i alternuar ato.

Selino. Prisni bishtat e selinos të qëruara dhe vendosini në ujë të vluar për disa minuta. Mund të bëni një sallatë nga selino me ananas, arra, duke e erëzuar me vaj luledielli.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.