Caji klasik malor që në të kaluarën nuk mungonte nga asnjë shtëpi dhe ishte zierja e parë që dikush përgatiste për të ftohtin e zakonshëm, po ngadalë po gjen vendin e vet dhe shkencërisht midis pijeve të dobishme për trupin.
Caji malor ka një efekt të dobishëm në:
- Inflamacione të traktit të sipërm respirator
- Luftimi i dispepsi dhe çrregullimet gastrointestinale
- Antispazmatik
- Analgjezik
- Antioksidant
- Angiolitik
Caji malor përmban një sërë përbërësish të tillë si: flavonoids, difteria, fenilpropani, iridescent, monoterpene. Vitet e fundit, çaji malor ka gjetur vendin e tij nën mikroskopin shkencor në mënyrë që të verifikojë efektin e tij pozitiv në trup.
Shqiperia Greqia dhe Spanja janë vendet me konsumin më të lartë të çajit malor. Shumica janë vendas në zonat shkëmbore me lartësi të mëdha, mbledhja e tyre e pamëshirshme pothuajse kërcënon zhdukjen e tyre, e cila në shumicën e zonave është e ndaluar nga grumbullimi. Në fakt, kultivimi i tij promovohet për qëllime tregtare për të mbrojtur varietetet vendase.
Studime të mëtutjeshme nga Gjermania sugjerojnë që çaji i malit mund të mbrojë kundër sëmundjes së Alzheimerit.
Caji malor, ndryshe nga pjesa tjetër, nuk ka efekt stimulues dhe mund të konsumohet lehtësisht natën para shtratit.
Për të shfrytëzuar sa më shumë nga vetitë e tij të dobishme, duhet t'i kushtoni vëmendje metodës së përgatitjes. Mënyra e duhur është që së pari të vloni ujin dhe pak para se të vlojë, hiqeni atë nga nxehtësia, më pas hidhni në çajin e malit, lëreni për 3-4 minuta, dhe pijeni.
Ju gjithashtu mund të shtoni mjaltë, kanellë, limon në çajin klasik malor.
Ju gjithashtu mund të shtoni mjaltë, kanellë, limon në çajin klasik malor.
bubullimalana@gmail.com