Viktima e padukshme e diabetit: Çfarë i ndodh kolagjenit?
Kolagjeni është struktura kryesore strukturore e trupit tonë. Kjo proteinë përbën lëkurën, tendinat, kockat, kërcin dhe muret vaskulare. Është përgjegjës për elasticitetin, forcën dhe aftësinë e tyre për t'u shëruar.
Efekti i diabetit mellitus në formimin e kolagjenit
Hulumtimet shkencore konfirmojnë se nivelet e larta kronike të sheqerit shkaktojnë një proces që dëmton kolagjenin . Glukoza e tepërt e privon kolagjenin nga elasticiteti dhe forca . Si rezultat, trupi është më pak i aftë të riparojë indet e dëmtuara dhe strukturat ekzistuese konsumohen me shpejtësi .
Ndikimi i mosfunksionimit të kolagjenit në trup
Çrregullimet e formimit të kolagjenit në diabet kanë manifestimet klinike të mëposhtme :
- lëkurë - shërim i ngadaltë i plagëve, tendencë për të formuar ulçera;
- enët e gjakut – humbje e fleksibilitetit, trashje e mureve, rreziku i angiopatisë që çon në dëmtim të veshkave ;
- kockat - brishtësia e shtuar dhe rreziku i frakturave;
- nyje - lëvizshmëri e kufizuar për shkak të dëmtimit të kërcit.
Këto simptoma mund të ndikojnë drejtpërdrejt në cilësinë e jetës dhe të rrisin rrezikun e paaftësisë.
Si të ruani nivelet normale të kolagjenit
Për të ruajtur nivelet normale të kolagjenit në diabet, çelësi është të shmangen nivelet e larta të glukozës në gjak sa herë që të jetë e mundur , pasi hiperglicemia kronike është një faktor i madh dëmtues. Po aq të rëndësishme janë mbrojtja antioksiduese , një dietë e ekuilibruar dhe parandalimi i dëmtimit të lëkurës .
A duhet të marr suplemente kolagjeni?
Lidhur me përdorimin e peptideve të kolagjenit në formë suplementi, provat shkencore mbi efektivitetin e tyre në diabet mbeten të kufizuara dhe kontradiktore . Ndërsa disa studime demonstrojnë përfitimet e mundshme të suplementeve të tilla për përmirësimin e shëndetit të lëkurës dhe kyçeve tek individë të shëndetshëm, efektet e tyre tek pacientët me diabet kërkojnë studime të mëtejshme. Një qasje më fiziologjike është marrja e proteinave dhe lëndëve ushqyese të nevojshme për sintezën e kolagjenit nga burimet dietike . Ushqime të tilla përfshijnë lëngje kockash, peshk të yndyrshëm, vezë, mish viçi, pulë, si dhe ushqime të pasura me vitaminë C (fruta agrume, speca zile, kivi) dhe zink (fara kungulli, bishtajore) . Megjithatë, për të zhvilluar një dietë optimale, këshillohet të konsultoheni me një endokrinolog ose nutricionist.
Kështu, vetëm një proteinë - kolagjeni - ka një ndikim të madh në të gjithë trupin në diabet, duke përcaktuar shëndetin e enëve të gjakut, lëkurën rinore dhe lëvizshmërinë e kyçeve .
bubullimalana@gmail.com