Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Vetitë e dobishme të trëndafilit të egër.


Vetitë e dobishme të trëndafilit të egër.
🌿

Koha e korrjes së trëndafilit të egër po afron, kështu që vendosa të postoj rreth përfitimeve, mbledhjes dhe përdorimit të kësaj bime.

✅Vetitë e dobishme.

Trëndafili i egër është një agjent vitaminë, tonik, antimikrobik, kolerik, anti-inflamator, anti-aterosklerotik.
Ato përmbajnë një sasi të madhe të vitaminës C - acid askorbik, si dhe vitaminë P (rutinë), grupi B, K, karoten, vitaminë E. Përveç kësaj, frutat përmbajnë glikozide flavonol kempferol dhe kuercetinë, sheqerna - deri në 18%, tanine - deri në 4.5%, pektina - 3.7%, acide organike: citrik - deri në 2%, malik - deri në 1.8%, etj.; likopen, rubiksantinë, vaj esencial, një sasi të konsiderueshme kripërash kaliumi, hekur, mangan, fosfor, kalcium, magnez.
Trëndafili i egër ka veti fitoncidale dhe të fuqishme baktervrasëse.

Përveç vetive të mësipërme, infuzionet dhe zierjet e trëndafilit të egër rregullojnë aktivitetin e traktit gastrointestinal, dhe gjithashtu kanë veti diuretike që nuk shoqërohen me acarim të indit renal (S. A. Tomilin).

Trëndafili i egër përdoret në formën e infuzionit, shurupit, ekstraktit, pluhurit për:
- anemi
- lodhje të trupit,
- arteriosklerozë
- si mjet për të rritur rezistencën e trupit ndaj proceseve infektive dhe dehëse lokale dhe të përgjithshme (skarlatinë, difteria, pneumonia, kollë e mirë, etj.)
- me plagë që shërohen ngadalë
- për të përshpejtuar bashkimin e kockave në rast frakture
- përdoret për gjakderdhje në mitër,
- gurë në mëlçi,
- gurë në veshka,
- ulje të sekretimit gastrik
- Në mjekësinë kineze, rrënjët e trëndafilit të egër përdoren si mjet për përmirësimin e tretjes dhe si anthelmintik.
- Vaji i trëndafilit të egër përdoret për sëmundje të ndryshme të lëkurës, gërryerje, thitha të çara tek nënat që ushqejnë me gji, plagë...


✅Mbledhja dhe ruajtja.

Trëndafilat e egër përmbajnë sasinë më të madhe të substancave medicinale gjatë periudhës së pjekjes së plotë. Kjo ndodh nga gushti deri në tetor, varësisht nga lloji i trëndafilave të egër, zona gjeografike, etj.
A janë vetëm shkurret e trëndafilave të egër që rriten në "zona ekologjikisht të pastra" të përshtatshme për mbledhjen dhe konsumimin e mëvonshëm të frutave? Rekomandohet që trëndafilat të mblidhen me mbetjet e hirit dhe kërcejve. Hiqini ato pasi të thahen, kur ato ndahen lehtësisht.

Mos i lani frutat e mbledhura! Sa më shpejt të thahet, aq më pak substanca të dobishme do të humbasin trëndafilat e egër.

Tharja në furrë: ngrohni furrën në 40 ° C, mbajeni tepsinë me trëndafila të egër të shpërndarë në një shtresë për rreth një orë, pastaj rrisni temperaturën në 60 ° C. Trëndafilat e egër do të thahen për 8-10 orë.
Mundësia e dytë: së pari mbajini trëndafilat e egër për 5-10 minuta në një temperaturë prej 100 ° C, thajini ato përfundimisht në një temperaturë prej 70-75 ° C.
Për tharje me cilësi të lartë, është e nevojshme lëvizja e vazhdueshme e ajrit dhe dalja e lagështirës nga furra. Kushtet e nevojshme mund të sigurohen nga furrat me konvekcion ose me derë të hapur. Përzierja ose kthimi i rregullt i fetave gjithashtu kontribuon në tharjen uniforme.

• Nëse planifikoni të thani frutat duke përdorur një furrë ruse, mund t’i vendosni kaçet e trëndafilit të egër në të dy deri në tre orë pasi të jenë ngrohur.
• Mund t’i thani frutat në një tharëse elektrike.
Lëkura e kaçeve të trëndafilit të egër të thara mirë nuk rrudhet kur shtrydhet, por rikthehet në formë. Fruti i tharë shumë thërrmohet.

Pas tharjes, hiqni sepalet nga frutat duke i fërkuar me duar. Pastaj hidhini në një kuti druri, kuti kartoni ose qese pëlhure ose letre dhe mbajini në temperaturë ambienti për 2-3 ditë për të barazuar lagështinë. Pas kësaj, frutat mund të transferohen në kavanoza qelqi ose kallaji për ruajtje të përhershme. Por është më mirë të mos i mbyllni me kapakë, por t’i lidhni me garzë - për qarkullimin e ajrit, në mënyrë që frutat të mos myken me kalimin e kohës. Frutat e thata mund të ruhen në këtë mënyrë deri në tre vjet.

🟢Receta

Për një zierje ose infuzion, ju nevojitet raporti i mëposhtëm: 4 lugë gjelle. kaçkavall për 100 g ujë (frutat duhet të shtypen/blohen)

✅Çaj: Kaçkavall i humbin vetitë e tyre të dobishme ngadalë, kështu që duhet ta zieni për një kohë të gjatë. Është mirë të përdorni një termos për këtë procedurë - vendosni frutat e shtypura në të, shtoni ujë shumë të nxehtë (ujë të vluar që ka qëndruar për 4-5 minuta), mbyllni kapakun dhe lëreni për 6-7 orë.

✅• Çaj: ziejeni një litër ujë, lëreni të ftohet për 5-7 minuta (kjo duhet bërë sepse shumë vitamina shkatërrohen gjatë zierjes), pastaj hidhni kaçkavall dhe lëreni të ziejë ngadalë për një orë në nxehtësinë më të ulët, duke shtuar ujë nëse është e nevojshme. Pas një ore, mbulojeni çajin me kapak dhe prisni derisa të ftohet, kullojeni dhe mund ta pini.

✅• Çaj: përvëloni çajnikun, vendosni kaçka të shtypura në të në përpjesëtimin e një luge gjelle për gotë ujë dhe hidhni ujë të nxehtë (90 gradë). Ndonjëherë çajit të egër i shtohet çaj, jeshil ose i kuq (karkade, i njohur edhe si hibiscus). Lëreni të ziejë për 10 minuta dhe pijeni.

Sa infuzion/zierje/çaj duhet të pini?
Për të mirëmbajtur trupin me vitamina, një gotë gjysmë ore para vakteve.
Nëse rekomandohen kaçka për shkak të disa problemeve shëndetësore, kjo sasi mund të rritet në një litër e gjysmë në ditë.

👆️Kundërindikimet: me tendencë për trombozë, tromboflebit. Në rast të ulçerës peptike, presionit të lartë të gjakut, goditjes në tru, rekomandohet të merrni vaj trëndafili të egër ose trëndafil të egër në një koleksion me bimë të tjera.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 


 

REKLAM