Produkte të dobishme për hipertensionin.
1. Gjiza me pak yndyrë forcon zemrën, nxit vazodilatimin dhe është burim i kalciumit, magnezit dhe kaliumit. Duhet të hani të paktën 100 gram gjizë çdo ditë.
2. Piperi i kuq zile përmban një sasi rekord të vitaminës C. Pacientët me hipertension duhet ta hanë atë sa herë që të jetë e mundur. Nëse hani 2 speca të freskët në ditë, kjo do të mbulojë nevojën e trupit për vitaminë C.
3. Salmoni është burim i acideve yndyrore omega-3 dhe është i shkëlqyeshëm për uljen e presionit të lartë të gjakut. Është mirë ta konsumoni 3 herë në javë, 100-150 gram.
4. Bollguri duhet të jetë në menunë e pacientëve me hipertension çdo mëngjes. Studimet kanë treguar se tërshëra është një burim i selenit për trupin dhe përmban shumë fibra.
5. Farat e kungullit do të plotësojnë mungesën e zinkut. Mjafton të hani 20 gramë në ditë në vend të një rostiçeri.
6. Kakaoja përmirëson gjendjen e enëve të gjakut. Por është një pije me kalori të lartë. Mjaftojnë 1-2 filxhanë në javë, jo më shumë.
7. Qumështi i skremuar përmban kalium, kalcium, magnez, vitamina dhe përmirëson gjendjen e pacientëve me hipertension. Mund të pini deri në 3 gota në ditë.
8. Çokollata e zezë forcon muskujt e zemrës, përmban antioksidantë dhe mund të ulë presionin e gjakut me 5-10 mm. Nuk ka nevojë të hahet në sasi të mëdha.
9. Bajamet përmbajnë monoyndyrna dhe ulin nivelet e kolesterolit. Kjo arrë përmban kalium, magnez, vitaminë E - gjithçka që është e nevojshme për të ulur presionin e gjakut.
10. Çaji jeshil, kur konsumohet rregullisht, shpërndan prizat e kolesterolit, përmban shumë antioksidantë dhe parandalon procesin e plakjes së trupit. Në Japoni, njerëzit pothuajse kurrë nuk vuajnë nga hipertensioni dhe pinë më shumë çaj jeshil se kushdo tjetër në botë
bubullimalana@gmail.com