Kush nuk duhet të hajë kungull i njomë? Dhe gjithashtu dëm dhe përfitim!Kungull i njomë konsiderohet të jetë një produkt dietik, sepse ka një përmbajtje jashtëzakonisht të ulët kalori dhe në të njëjtën kohë një gamë të tërë mikroelementesh të dobishme. Por ka dyshime se përfitimet e kësaj perime janë deri diku të ekzagjeruara.
Kungulleshkat e dëmshme
- Përdorimi i këtij produkti është kundërindikuar në rast të dështimit të veshkave për shkak të përmbajtjes së tepërt të kaliumit në to.
– Duhet të përjashtoni nga dieta juaj kungull i njomë nëse keni predispozicion për gastrit dhe ulçerë peptike. Megjithatë, në këtë rast nënkuptojmë të hani një perime të freskët ose lëngun e saj. Fakti është se në formën e tij të papërpunuar, ky produkt irriton mukozën.
- Nëse keni predispozicion gjenetik ndaj alergjive, është më mirë të përmbaheni nga ngrënia e kësaj perime dhe përpara se të përgatisni një zierje me të, sigurohuni që fëmija juaj të mos ketë një predispozicion të tillë. Tek fëmijët, ndryshe nga të rriturit, një reaksion alergjik ndodh pothuajse menjëherë dhe është shumë më i prirur ndaj komplikimeve.
PËRFITIMET E kungullit të njomë për TRUPIN
– Lëngu i kungullit të njomë ka një efekt të dobishëm në sistemin nervor dhe një zierje e luleve të kësaj bime mund të shërojë disa sëmundje të lëkurës.
- Ky është një produkt i domosdoshëm për të moshuarit. Kungull i njomë ndihmon në përmirësimin e funksioneve të stomakut dhe zorrëve, rinovon gjakun dhe ndihmon në luftimin e zhvillimit të aterosklerozës.
– Duke qenë se kungulli i njomë përmban një sasi të madhe antioksidantësh, konsumimi i tyre ul ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kancerit.
bubullimalana@gmail.com