Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Vajrat vegjetale - informacione për të gjithë


Të gjithë e dinë për përfitimet e vajrave bimore. Por jo të gjithë e dinë për vetitë unike të secilit prej tyre.

VAJ SUSAME

I lehtë në konsistencë dhe i ëmbël në shije, vaji i susamit është i pasur me vitamina, zink dhe veçanërisht kalcium. Prandaj, përdoret me sukses për të parandaluar osteoporozën dhe sëmundjet kardiovaskulare. Vaji i susamit, i njohur edhe si “Sesame”, ka qenë shumë i njohur që nga kohërat e lashta dhe gjithmonë është vlerësuar për vetitë e tij shëruese, gastronomike dhe kozmetike. Në kanonet e shkencës mjekësore, Abu Ali Ibn Sino (Avicena) jep rreth njëqind receta të bazuara në vajin e susamit. Gjithashtu u përdor gjerësisht dhe përdoret ende nga mësimi i lashtë indian "Ayurveda", i cili respektohet nga mjekësia moderne, e cila, në një mënyrë apo tjetër, përdor metodat dhe recetat e këtij mësimi të lashtë. Së fundi, të gjithë e dinë për përdorimin e gjerë të këtij vaji në mjekësinë popullore.

Vaji i susamit është një ushqim i vlefshëm dhe një produkt medicinal i shkëlqyer:
- efektiv për sëmundje të ndryshme pulmonare, gulçim, astmë, kollë të thatë;
- rekomandohet për pacientët me diabet;
- rrit numrin e trombociteve dhe përmirëson koagulimin e gjakut;
- në rast obeziteti, nxit humbjen e peshës dhe forcon trupin;
- në trajtimin e aciditetit të lartë të lëngut gastrik;
- parandalon formimin e mpiksjes së gjakut, hap bllokimet;
- ndihmon me dhimbje barku gastrointestinal, nefrit dhe pielonefrit, gurë në veshka;
- përdoret për anemi, gjakderdhje të brendshme, hiperfunksionim të gjëndrës tiroide;
- përdoret si antihelmintik.

VAJI LIRI

Ky vaj vegjetal konsiderohet femëror pasi ndihmon në prodhimin e estrogjenit tuaj. Është gjithashtu një antioksidant i fortë.
Vaji i farave të lirit ishte i njohur për vetitë e tij të dobishme që në Rusinë e lashtë. Konsumohej nga brenda dhe përdorej gjithashtu nga jashtë për kujdesin e lëkurës dhe flokëve.
Duhet të jetë i pranishëm në dietën e grave shtatzëna: vaji i farave të lirit përmban sasinë më të madhe të acideve yndyrore të pangopura Omega-3 (se në të gjithë vajin e njohur të peshkut), të nevojshme për zhvillimin e duhur të trurit të fëmijës. Dihet gjithashtu me siguri se ngrënia e vajit të lirit ul rrezikun e goditjes në tru me 40%.
Vaji i lirit përmban gjithashtu një sasi të madhe të vitaminës E, e cila është vitamina e rinisë dhe jetëgjatësisë, si dhe vitaminë F, e cila parandalon depozitimin e kolesterolit “të keq” në arterie dhe është përgjegjëse për gjendjen e mirë të flokëve dhe lëkurës. Vitamina F nxit humbjen e peshës duke djegur yndyrën e ngopur. Vitamina F në vajin e farave të lirit ndërvepron lehtësisht me vitaminën E.
Vaji i farave të lirit përmban gjithashtu vitamina të nevojshme për trupin tonë, si vitamina A, e cila rinovon qelizat e lëkurës sonë, duke e bërë atë më të njëtrajtshme, të lëmuar dhe kadifeje, dhe nxit rritjen e flokëve, si dhe vitamina B, të cilat kanë një efekt të dobishëm në rritjen e thonjve dhe shëndetin e lëkurës dhe ekuilibrin e sistemit nervor.
Nëse merrni një lugë gjelle vaj liri me stomakun bosh në mëngjes, flokët tuaj do të bëhen më voluminoz dhe me shkëlqim dhe ngjyra e lëkurës tuaj do të jetë më e njëtrajtshme.
Ju gjithashtu mund të bëni maska ​​për flokët nga vaji i lirit. Për ta bërë këtë, aplikoni vajin e ngrohur në një banjë me ujë në flokë të thatë, mbuloni me film dhe një peshqir të ndezur, lëreni për tre orë dhe më pas shpëlajeni si zakonisht. Kjo maskë i bën flokët e thatë më pak të brishtë dhe nxit rritjen dhe shkëlqimin e flokëve.
Kur hani vaj liri, duhet të keni parasysh që ky produkt duhet të konsumohet pa trajtim termik, pasi kur ekspozohet ndaj temperaturave të larta përkeqësohet: shfaqet një erë e pakëndshme dhe një ngjyrë e errët. Prandaj, është mirë që sallatat t'i rregulloni me vaj liri ose ta konsumoni në formën e tij të pastër.
Kur blini vaj liri, mos harroni se ai duhet të ruhet në frigorifer, në një shishe të errët dhe jetëgjatësia e tij është e kufizuar.

VAJ SINAPI.

Disa shekuj më parë, vaji i mustardës mund të shijohej vetëm në oborrin mbretëror në ato ditë, ai quhej një "delikatesë perandorake". Vaji i mustardës përmban absolutisht të gjitha vitaminat e tretshme në yndyrë, ka një aromë specifike dhe shije pikante, është i përsosur për të gatuar sallata dhe thekson shijen e perimeve. Përveç kësaj, sallatat me këtë salcë qëndrojnë të freskëta më gjatë. Çdo produkt i pjekur që përmban këtë produkt rezulton me gëzof dhe nuk bajatet për një kohë të gjatë.
Për sa i përket vetive të tij dietike dhe gastronomike, është dukshëm superior ndaj lulediellit popullor: "delikatesa perandorake" përmban vetëm një herë e gjysmë më shumë vitaminë D. Në përgjithësi, vaji i mustardës përmban absolutisht të gjitha vitaminat e tretshme në yndyrë. Ai përmban shumë vitaminë A, e cila nxit rritjen e trupit dhe përmirëson imunitetin, vitamina K dhe P, të cilat përmirësojnë forcën dhe elasticitetin e kapilarëve dhe substancën e përgjithshme forcuese karoten. Përveç kësaj, vaji i mustardës përmban vitaminë B6, e cila luan një rol kritik në metabolizmin e azotit dhe proceset e sintezës dhe zbërthimit të aminoacideve në trup.
Shumë nutricionistë naturopatikë e konsiderojnë "delikatesën perandorake" si një ilaç të gatshëm. Falë vetive të tij antiseptike dhe baktericid, ky vaj vegjetal është i përsosur për trajtimin e ftohjeve gastrointestinale, kardiovaskulare dhe. Disa mjekë rekomandojnë që pacientët e tyre të pinë një lugë gjelle vaj mustardë çdo mëngjes në stomak bosh si masë parandaluese.

VAJ MISRI.

Faktorët kryesorë që përcaktojnë vetitë dietike të vajit të misrit duhet të konsiderohen përmbajtja e tij e lartë e acideve yndyrore të pangopura (vitamina F) dhe vitaminës E.
Një sasi e madhe e vitaminës E në vajin e misrit ndihmon në forcimin e sistemit imunitar të njeriut. Kjo vitaminë quhet edhe “vitamina e rinisë” sepse është një antioksidant dhe ngadalëson procesin e plakjes në trup, ndikon në proceset metabolike, nivelet e kolesterolit në gjak dhe përmirëson funksionimin e mëlçisë, zorrëve dhe fshikëzës së tëmthit. Vitamina E në vajin e misrit është e domosdoshme në trajtimin e sëmundjeve "femërore" dhe nervore.
Acidet yndyrore të pangopura që përmbahen në vajin e misrit rrisin rezistencën e trupit ndaj sëmundjeve infektive dhe lehtësojnë largimin e kolesterolit të tepërt nga trupi. Vaji i misrit i parafinuar është përdorur prej kohësh në mjekësinë popullore për trajtimin e migrenës, rrjedhjes së hundës dhe astmës.

VAJ ULIRI.

Homeri i madh e quajti vajin e ullirit "ar të lëngshëm". Vaji i ullirit është përdorur që nga Egjipti i lashtë. Ulliri ka qenë një simbol i paqes dhe pastërtisë dhe gjithmonë është vlerësuar për përfitimet e shumta shëndetësore.
Vaji i ullirit konsiderohet më i shëndetshmi nga të gjitha vajrat bimore. Normalizon presionin e gjakut, përmirëson funksionimin e zemrës dhe organeve të tretjes. Ka dëshmi se konsumimi i rregullt i vajit të ullirit ul disa herë rrezikun e kancerit të gjirit. Kur përdoret nga jashtë, ka veti dezinfektuese dhe rinovuese.
Vaji ekstra i virgjër i ullirit mund të konsiderohet më i miri (etiketa e tij thotë në italisht: Olio d'oliva l'extravergine ose anglisht: vaj ulliri ekstra i virgjër). Ky vaj ulliri zakonisht ka më pak se 1% aciditet dhe besohet se sa më i ulët të jetë aciditeti i vajit, aq më i lartë është cilësia e tij. Vaji i ullirit i "shtypjes së parë të ftohtë" konsiderohet edhe më i vlefshëm, megjithëse ky koncept është mjaft arbitrar - vaji gjithashtu nxehet në një shkallë ose në një tjetër gjatë "shtypjes së ftohtë".
Shija e vajit të ullirit përkeqësohet me kalimin e kohës, ndaj rekomandohet të konsumohet e gjithë furnizimi i produktit brenda një viti.
Rekomandohet ruajtja e vajit të ullirit në një vend të thatë, të freskët (por jo të ftohtë), të errët, larg aromave të ndryshme të kuzhinës, pasi i thith lehtësisht.

VAJ KUNGULLI.

Vaji përmban një numër të madh të substancave biologjikisht aktive: fosfolipide, vitamina B1, B2, C, P, flavonoide, acide yndyrore të pangopura dhe të pangopura - linolenik, oleik, linoleik, palmetik, stearik. Ka një erë thjesht të mahnitshme, konsistenca është pak më e dendur se zakonisht.
Studimet farmakologjike dhe klinike të shkencëtarëve kanë zbuluar efektet e mëposhtme të vajit të kungullit:
- normalizon aktivitetin e gjëndrës së prostatës dhe parandalon zhvillimin e adenomës;
- rrit fuqinë;
- të dobishme për aterosklerozën dhe sëmundjet koronare të zemrës;
- parandalon formimin e gurëve të tëmthit;
- mbron mëlçinë dhe përmirëson funksionimin e traktit gastrointestinal;
- ul nivelin e kolesterolit në gjak;
- ka një efekt anti-inflamator;
- ka efekte antiulçere dhe antiseptike;
- mbron nga djegia nga dielli, përshpejton rigjenerimin e indeve;
- stimulon imunitetin e organizmit;
- ka efekte antifungale, antiparazitare dhe antihelmintike;
- përmirëson gjendjen e lëkurës;
- nxit restaurimin dhe përshpejtimin e rritjes së flokëve dhe thonjve.

Për vetitë e tij shëruese, vaji i farës së kungullit quhet gjerësisht "Farmacia në miniaturë".
Vaji i kungullit përdoret më shpesh si salcë sallate. Nuk rekomandohet ngrohja e tij: në këtë rast, ai humbet një pjesë të konsiderueshme të vetive të tij të dobishme. Ruani vajin e farës së kungullit në një shishe të mbyllur fort në një vend të freskët dhe të errët.

VAJ KEDRI.

Vaji i kedrit siberian është një produkt natyral që është një koncentrat natyral i vitaminës E dhe përmban një sasi të madhe acidesh të pangopura që nuk sintetizohen në trup dhe mund të furnizohen vetëm me ushqim.
Nga mjekësia popullore dihet se vaji i kedrit:
- ka një efekt të përgjithshëm forcues
- ndihmon në eliminimin e sindromës së lodhjes kronike
- rrit aftësitë mendore dhe fizike të trupit të njeriut
- rikthen forcën e trupit
- rrit fuqinë tek meshkujt

Në kohët e vjetra, kedri siberian Vaji u quajt ilaç për 100 sëmundje. Vetitë e tij shëruese njihen jo vetëm nga mjekësia popullore, por edhe nga mjekësia zyrtare. Rezultatet e analizave tregojnë efektivitetin e lartë të vajit të kedrit në terapi komplekse në trajtimin e sëmundjeve të mëposhtme:
1. pankreatiti, kolestiti;
2. venat me variçe, ulçera trofike;
3. Ulçera peptike e duodenit dhe stomakut;
4. gastrit sipërfaqësor;
5. parandalon tullacën, flokët dhe thonjtë e brishtë;
6. përmirëson përbërjen e gjakut, ndihmon në rritjen e hemoglobinës;
7. rregullon metabolizmin e lipideve, d.m.th. ul nivelin e kolesterolit në gjak
8. Efektive për sëmundje të ndryshme të lëkurës, djegie dhe ngrirje.

Vaji i kedrit është konsideruar gjithmonë një delikatesë. Përthithet lehtësisht nga trupi, ka veti të larta ushqyese dhe shëruese dhe është jashtëzakonisht i pasur me vitamina dhe mikroelemente. Vaji i arrës së pishës përmban një gamë të gjerë substancash të dobishme për trupin e njeriut: acide yndyrore të pangopura, proteina, vitamina A, B, E, D, F, 14 aminoacide, 19 mikroelemente.
Vaji i kedrit rekomandohet të shtohet në sallata për të shtuar një shije të rafinuar.
Përdorimi i vajit të kedrit siberian për masazh në banjë ose sauna jep efektin e përtëritjes së lëkurës, e bën atë të fortë dhe elastike, si dhe siguron parandalimin e sëmundjeve të lëkurës.

GJALP KIKIMIKE.

Vaji i kikirikut përdoret gjerësisht për tiganisje, skuqje të thellë, salcë sallate, përgatitjen e salcave, për të gjitha llojet e pjatave të ftohta, në gatimet brumi, në kuzhinën aziatike.
Vaji i kikirikut përdoret gjerësisht në mjekësi:
- në trajtimin e plagëve purulente dhe që nuk shërohen mirë, nuk ka të barabartë;
- rrit potencën dhe libidon;
- përmirëson kujtesën, vëmendjen dhe dëgjimin;
- ul nivelin e kolesterolit në gjak;
- ka një efekt shërues për sëmundjet e sistemit kardiovaskular dhe çrregullimet e funksioneve hematopoietike;
- normalizon funksionimin e veshkave dhe fshikëzës së tëmthit, një nga agjentët më të mirë koleretikë;
- parandalon formimin e mpiksjes së gjakut;
- ka një efekt qetësues në sistemin nervor;
- Rekomandohet për personat që vuajnë nga mbipesha, probleme gastrointestinale, sëmundje të mëlçisë dhe veshkave.
Gjalpi i kikirikut është plotësisht i lirë nga kolesteroli.

VAJ I ARRES.

Vaji i arrës është një produkt shumë ushqyes me cilësi të vlefshme shije:
- është një produkt ushqyes i shkëlqyer gjatë periudhës së rikuperimit pas sëmundjeve dhe operacioneve;
- nxit shërimin e plagëve, plasaritjeve, ulcerave afatgjata jo shëruese;
- efektive në trajtimin e psoriazës, ekzemës, furunkulozës, venave me variçe;
- një mjet i shkëlqyer për humbjen e peshës dhe rinovimin e trupit;
- ul prodhimin e kolesterolit, forcon murin vaskular;
- zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kardiake;
- nxit largimin e radionuklideve nga trupi;
- regjistroni përmbajtjen e vitaminës E - tonifikon shumë dhe rrit mbrojtjen e trupit;
- një mjet i shkëlqyer për të humbur peshë.

VAJ I BUCKHIN DETI.

Është një vaj shërues unik i njohur në kohët e lashta.
Vaji i gjembave të detit ka fituar famën e tij falë vetive të tij të jashtëzakonshme kuruese. Vetitë unike të këtij vaji përdoren gjerësisht si në mjekësinë popullore ashtu edhe në atë tradicionale për trajtimin dhe parandalimin e një sërë sëmundjesh.
Ky vaj ka një shije dhe aromë natyrale. Për parandalim, rekomandohet shtimi i tij në sallata në kombinim me çdo vaj tjetër vegjetal. Vaji i gjellës së detit mund të përdoret gjithashtu për të përgatitur çdo pjatë, duke i dhënë atyre një shije të jashtëzakonshme dhe duke rritur vlerën e tyre ushqyese.
Buckthi i vogël është një produkt me përmbajtje të lartë të karotenoideve, vitaminave: E, F, A, K, D dhe substancave biologjikisht aktive. Përdoret si burim i beta-karotenit.
Vaji i gjembave të detit ka treguar rezultate të shkëlqyera në trajtimin e:

- inflamacion i mukozave të traktit tretës (përdoret në trajtimin kompleks të ulçerës gastrike dhe duodenale)
- sëmundjet gjinekologjike: erozioni i qafës së mitrës, kolpiti, vaginiti, endocerviciti.
- djegie, rrezatim dhe lezione ulcerative të lëkurës, plagë në shtrat, ulçera në stomak, kancer rrezatimi i ezofagut.
- sëmundjet kronike të traktit të sipërm respirator: faringjit, laringit, sinusit.
- ulcerat e kornesë së syrit.
- proceset patologjike të rektumit.
- sëmundjet inflamatore të mishrave të dhëmbëve dhe sëmundjet periodontale.
- ateroskleroza.
- luspa dhe pityriasis versicolor dhe neurodermatitis.
- për shërimin e shpejtë të plagëve, gërvishtjeve dhe lezioneve të tjera të lëkurës. Në të njëjtën kohë, një tipar karakteristik i vajit të detit është cilësia e lartë e shërimit - mungesa e ndonjë plage në vendin e lezionit.
- për të rivendosur lëkurën pas djegieve nga dielli dhe rrezatimi, duke përshpejtuar formimin e indeve.
- kundër rrudhave, njollave dhe njollave të moshës, akneve, dermatiteve dhe çarjeve të lëkurës.
- përmirëson shikimin.
- parandalon formimin e mpiksjes së gjakut.

VAJ KEPI.

Që nga kohërat e lashta, fara e kërpit është përdorur si një ushqim ushqyes dhe i shëndetshëm (në traditën sllave - ëmbëlsira me kërp). Gjithashtu, popujt e lashtë sllavë prodhonin dhe konsumonin në ato ditë vaj kërpi të shijshëm dhe shumë popullor, i cili ka shumë veti shumë të dobishme që sot pothuajse janë harruar. Ky vaj është një alternativë e shkëlqyer ndaj vajit të ullirit, vajit të arrave dhe gjalpit.

Përdoret si vaj i cilësisë së lartë për përgatitjen e sallatave dhe pjatave të tjera të ftohta me perime dhe përdoret me sukses për pjekje në skarë, pjekje në tigan, në marinada dhe salca. Për sa i përket përbërjes së tij kimike, vaji i kërpit është më afër të tjerëve sesa vaji i lirit, por ndryshe nga ai, ky vaj i shijshëm ka një aromë delikate arrë, pikante. Vaji i kërpit, së bashku me vajin e farave të lirit, perimet me gjethe jeshile dhe vajin e peshkut, është një nga produktet e pakta ushqimore që përmban formën joaktive të acidit yndyror të pangopur të nevojshëm për trupin tonë - OMEGA-3.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM