Ata që përballen me probleme me zorrët këshillohen të shtojnë kungull i njomë në dietën e tyre. Kjo perime përmban shumë mikroelemente të dobishme dhe është lehtësisht e tretshme.Kungull i njomë nuk shkakton alergji dhe tretet lehtë. Hulumtimet tregojnë se mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të kancerit. Fibra që përmban kungull i njomë ndihmon në normalizimin e funksionit të zorrëve, ndihmon në lidhjen e kolesterolit dhe acideve biliare dhe i largon ato nga trupi.
Kungull i njomë është i mirë për njerëzit e moshuar dhe ata që kanë lëvizje të ngadalta të zorrëve. Është i pasur me fibra, pektinë, vitamina (A, B, C, H, biotinë, niacinë) dhe minerale (kalium, kalcium, zink, fosfor, hekur, magnez, natrium).
Fibrat dhe pektina ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zorrëve. Kungull i njomë është i ulët në kalori (24 kalori për 100 gram), prandaj rekomandohet për ata që janë të kujdesshëm për peshën e tyre.
Veçanërisht të dobishme janë kungull i njomë me lëkurë të hollë që nuk ka nevojë të qërohet. Lëvorja përmban antioksidantë të rëndësishëm dhe farat e papjekura janë të pasura me acide yndyrore Omega-3, të cilat shpesh mungojnë në dietë. Kungull i njomë përgatitet më së miri me kujdes: mund t'i përdorni në blender, t'i zieni në avull ose madje t'i hani të papërpunuara në sallata.
Kungulli i njomë ka një efekt diuretik, duke ndihmuar në largimin e ujit të tepërt dhe kripërave nga trupi. Është i dobishëm për urolithiasis, përdhes dhe çrregullime të tjera metabolike.
Zëvendësimi i orizit dhe patateve me kunguj të njomë shpjegohet me faktin se ato nuk rrisin nivelin e sheqerit në gjak. Pektina ndihmon në stabilizimin e proceseve redoks në trup, përmirëson qarkullimin e gjakut, lëvizshmërinë e zorrëve dhe redukton nivelet e kolesterolit në gjak. Përveç kësaj, konsumimi i rregullt i kungujve mund të përmirësojë shikimin.
bubullimalana@gmail.com