SI TË ÇFRONI AROMËN E PAKENDSHME NGA GOJA?Era e keqe e gojës është shpesh një shenjë e helmimit në trup dhe akumulimit të toksinave në zorrën e trashë, zorrën e hollë ose infeksion në zgavrën me gojë. Mund të jetë për shkak të dispepsit kronik ose përthithjes së dobët. Kur tretja është e ngadaltë ose e ngadaltë, ushqimi i ngrënë i nënshtrohet fermentimit dhe kalbëzimit në traktin gastrointestinal, gjë që çon në formimin e ama (toksinave), e cila ka një erë të neveritshme.
Shikoni në pasqyrë gjuhën tuaj. Nëse pjesa e pasme e gjuhës është e veshur, kjo është shkaku i erës së keqe të gojës.
Për të parandaluar dhe eliminuar erën e keqe të gojës, rekomandohen mjetet e mëposhtme:
• Para së gjithash, kini kujdes dietën tuaj. Është e rëndësishme të mos hani ushqime të rënda dhe të shmangni pijet e ftohta si akullorja, djathi dhe kosi pasi ato pakësojnë zjarrin tretës, i cili ngadalëson tretjen.
• Pas çdo vakti (kryesisht pas drekës dhe darkës), bëjeni zakon të përtypni farat e pjekura të koprës dhe qimnonit (të përziera në përmasa të barabarta prej 1/2 lugë çaji). Kjo do të përmirësojë tretjen dhe do të ndihmojë në pastrimin e zorrës së trashë nga toksinat.
• Përtypja e një ose dy farave të kardamomit ngadalë gjithashtu ndihmon në minimizimin e halitozës. Kardamomi nxit tretjen dhe ndihmon në djegien e ama.
• Për të përmirësuar tretjen, pini një filxhan çaj të bërë nga qimnon, koriandër dhe kopër (në përmasa të barabarta) pas çdo vakti. Krijoni 1/4 deri në 1/2 lugë çaji të secilës barishte për një filxhan me ujë të nxehtë.
• Një tjetër shkak i erës së keqe të gojës është higjiena e dobët e gojës. Është e rëndësishme të lani dhëmbët pas çdo vakti. Përdorni një pastë dhëmbësh Ayurvedic që përmban vaj margosa ose një pastë bimore. Përdorni fillin e depiluar çdo ditë për të pastruar mes dhëmbëve tuaj. Masazhi i butë i mishrave të dhëmbëve me një sasi të vogël të pjesëve të barabarta të përziera të vajit margosa dhe vajit të pemës së çajit do të parandalojë zhvillimin e sëmundjes periodontale dhe atrofinë e mishrave të dhëmbëve. Kini kujdes të mos gëlltisni vajin e mbetur; duhet ta pështyni.
bubullimalana@gmail.com