Breaking Posts

16/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

REKLAM


 

Dhimbje kyçesh dhe shenja të tjera të mungesës së vitaminës B5


Vitamina B5 ose acidi pantotenik është një nga ilaçet më të mira për të qëndruar të dobët dhe energjik. 
Stimulon zemrën dhe përmirëson përqendrimin dhe, përveç kësaj, parandalon plakjen e parakohshme dhe formimin e rrudhave.

Emri i kësaj vitamine vjen nga fjala greke "pantos" që do të thotë "kudo". Me të vërtetë gjendet kudo, por jo në ushqimet që shfaqen çdo ditë në pjatat tona. Megjithatë, ekziston ende një besim i vjetëruar midis specialistëve të metabolizmit se problemi i mungesës së acidit pantotenik nuk ekziston.

Vitamina B5 ose acidi pantotenik

Çfarë ndikon mungesa e acidit pantotenik
Çfarë përmban acidi pantotenik
Acidi pantotenik është arkitekti i një trupi të hollë
Pasojat e mungesës së acidit pantotenik
Si hyn acidi pantotenik në qelizat e trupit
Si funksionon acidi pantotenik Sa
funksionon acidi pantotenik kemi nevojë?
Gjërat për t'u marrë parasysh

Në realitet, gjithçka duket krejtësisht ndryshe. Fakti është se struktura e metabolizmit ka ndryshuar shumë gjatë dekadave të fundit, kur ushqimet e gatshme, ushqimi i konservuar, patatinat e skuqura, pica, buka e bardhë, makaronat, sheqeri, ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer filluan të shfaqen gjithnjë e më shpesh në vendin tonë. frigoriferë.

Në produkte të tilla, përmbajtja e acidit pantotenik u zvogëlua përgjysmë (për shembull, në të gjitha produktet e bëra nga mielli i grurit). Përveç kësaj, ekziston një mungesë e gjerë e substancave që ndërveprojnë me acidin pantotenik. Kjo rezulton në një mungesë të vazhdueshme të kësaj vitamine të vlefshme.

Çfarë ndikon mungesa e acidit pantotenik?
Para së gjithash, kjo mungesë prek të moshuarit dhe të moshuarit. Ata shpesh nuk janë në gjendje të blejnë ushqim të freskët dhe të hanë atë që ruhet në raftet në frigoriferë dhe ngrirës: perime dhe fruta në kanaçe ose ambalazhe plastike, ushqime të gatshme të konservuara ose të ngrira, salcice, petë, oriz të rafinuar, ëmbëlsira etj. . Ata hanë më pak dhe, në përputhje me rrethanat, konsumojnë më pak lëndë ushqyese jetike. Për më tepër, ata shpesh lënë shumë ushqim në pjatat e tyre. Prandaj, pothuajse një e treta e të moshuarve dhe të moshuarve kanë nivele shumë të ulëta të acidit pantotenik në gjak.

Nëse e keni të vështirë të përkulni krahët dhe këmbët kur ngriheni nga shtrati në mëngjes për shkak të ankilozës ose artritit, mund të keni mungesë të acidit pantotenik. Gjatë studimeve klinike, vazhdimisht zbulohet se pacientët me artrit kanë nivele shumë të ulëta të pantotenit në gjak. Doza të mëdha të vitaminës mund të lehtësojnë dhimbjen brenda një deri në dy javë. Por nëse më pas kaloni në ushqimin tuaj të zakonshëm, sëmundja gradualisht kthehet.

Ata që hanë ushqime kryesisht të përgatitura nga kanaçe, bukë të bardhë, pica dhe petë, dhe hanë shumë sheqer dhe ëmbëlsira, kanë mungesë të vitaminës shumë të rëndësishme B5, të cilën ekspertët e quajnë acid pantotenik.

Shenjat e para të mungesës së acidit pantotenik:
Dhimbje kyçesh
Rënie flokësh Flokë
gri të parakohshme
Çarje të vogla në cepat e gojës
Mpirje, ngërçe në krahë dhe këmbë
Dobësimi i shikimit dhe kujtesës
Nervozizëm Kapsllëk Në
çfarë

gjendet acidi pantotenik:
Mëlçia, veshkat, e verdha e vezës dhe buka me krunde janë veçanërisht të pasura me acid pantotenik. Në formën e tij më të koncentruar, gjendet në majanë e birrës dhe pelte mbretërore. Ky lëng ushqyes përmban një substancë që vret mikroorganizmat e dëmshëm, ka një efekt anti-inflamator dhe në këtë mënyrë ruan shëndetin e bletës mbretëreshë. Qumështi i bletës është jashtëzakonisht i dobishëm për njerëzit.

Acidi pantotenik është arkitekti i një figure të hollë.Efekti
anti-inflamator i acidit pantotenik shpjegohet me funksionet e tij metabolike në korteksin adrenal, ku kjo vitaminë është e përfshirë në prodhimin e kortikoideve. Ato ndihmojnë një person të kapërcejë situatat stresuese dhe në të njëjtën kohë të luftojë proceset inflamatore në të gjithë trupin. Për shkak se korteksi i veshkave, më efikasi nga të gjitha gjëndrat tona, mund të prodhojë hormone vetëm gjashtë orë në ditë dhe pushon pjesën tjetër të kohës, i duhen rezerva të mëdha të acidit pantotenik për të luftuar me sukses stresin dhe inflamacionin. Meqenëse kortikoidet, më shumë se çdo përbërës tjetër, nxisin konsumimin e rezervave të yndyrës, acidi pantotenik në mënyrë indirekte ndihmon në ruajtjen ose rivendosjen e një figure të hollë. Nga ana tjetër, mungesa e kësaj vitamine kontribuon në mbipeshë.

Në përgjithësi, acidi pantotenik mund të quhet një vitaminë dhe arkitekti i një figure të hollë. Hormonet e stresit si kortizoli prodhohen vetëm me qëllim të eksitimit dhe stimulimit të zemrës dhe përqendrimit. Vetëm kështu mund të përballojmë stresin gjatë rrezikut, konfliktet në punë dhe në familje, gjatë punës së palodhur dhe sportit. Kështu, acidi pantotenik na ndihmon të jemi të freskët dhe të gatshëm për çdo sfidë.

Vitamina B5 na ndihmon të përballojmë situatat stresuese dhe ndihmon në ruajtjen ose rivendosjen e një figure të hollë.

Pasojat e mungesës së acidit pantotenik
Mund ta imagjinoni se çfarë çon mungesa e kësaj vitamine. Ata që janë të ekspozuar ndaj stresit të rëndë nga mëngjesi deri në mbrëmje përdorin rezervat e pantotenit në korteksin e veshkave dhe për këtë arsye humbasin shpejt energjinë vitale. Ata që merren me punë të rënda fizike ose sporte reduktojnë gjithashtu rezervat e acidit pantotenik në gjëndrat mbiveshkore. Kjo është arsyeja që atletët elitë, pas garave të vështira, rraskapitëse, shpesh janë afër një krizë nervore dhe nuk mund të përballojnë stresin.

Kjo vitaminë "fillon" procesin e lipolizës - çlirimin e yndyrave nga dhjamosja (qelizat dhjamore). Në qelizën e trupit, ajo është përsëri aty për të ndihmuar në djegien e yndyrës. Kjo prodhon energji shtesë të nevojshme për t'u mbrojtur nga stresi.

Vitamina gjithashtu luan rolin e një burimi shkas në sintezën e indeve, veçanërisht të lëkurës dhe mukozave. Kështu, mbron mukozën nga infeksionet. Edhe rritja dhe pigmentimi i flokëve, domethënë ngopja me ngjyra, nuk mund të bëjnë pa pjesëmarrjen e acidit pantotenik. Kjo vitaminë gjithashtu parandalon plakjen e parakohshme dhe rrudhat.

Vitamina B5, ose acidi pantotenik, është një nga mënyrat më të mira për të qëndruar të dobët dhe energjik. Stimulon zemrën dhe përmirëson përqendrimin dhe, përveç kësaj, parandalon plakjen e parakohshme dhe formimin e rrudhave.

Si futet acidi pantotenik në qelizat e trupit
Gjysma e vitaminës B5 humbet kur drithi përpunohet në miell dhe kur orizi pastrohet. Gjatë skuqjes dhe zierjes së mishit humbet 35% e acidit pantotenik. Përveç kësaj, kjo vitaminë është e ndjeshme ndaj acideve. Enët që derdhen bujarisht me uthull dhe më pas ruhen për ca kohë, nuk përmbajnë fare vitaminë B5. Kafshët në kushte natyrore hanë drithëra të parafinuar dhe nuk i skuqin schnitzel në një tigan. Në të njëjtën mënyrë, nuk u shkon mendja të përmirësojnë shijen e zarzavateve të mrekullueshme të sallatës me uthull. Prandaj, përqendrimi i acidit pantotenik në gjakun e kafshëve është vazhdimisht i lartë.

Vitamina lirohet nga ushqimi në zorrët. Mikroorganizmat e zorrëve mund ta prodhojnë vetë, me kusht që mikroflora e ndjeshme e zorrëve të mos shkatërrohet ose të mos balancohet. Në mënyrë tipike, molekulat e vitaminave të prodhimit tonë përbëjnë mungesën e molekulave të pantotenit në ushqim dhe anasjelltas. Por ky ekuilibër ruhet vetëm në kushtet e ushqyerjes relativisht të duhur. Nëse ky kusht nuk plotësohet, atëherë të dyja burimet e vitaminave thahen dhe shfaqen simptomat e mësipërme. Për shkak të faktit se truri ynë konsumon pothuajse një të katërtën e të gjithë lëndëve ushqyese, mungesa e vitaminës ndikon kryesisht në gjendjen e sistemit nervor.

Në ushqim, vitamina përmbahet në formën e një koenzime, nga e cila lëshohet dhe lëshohet në plazmën e gjakut për të siguruar akses në çdo qelizë të trupit, pasi çdo qelizë lahet me gjak duke përdorur enë të vogla mikroskopike. Nëpërmjet receptorëve të caktuar, molekula e vitaminës hyn në qelizë dhe menjëherë formon koenzimën A, e cila është e rëndësishme për prodhimin e energjisë së muskujve.Acidi pantotenik i tepërt ekskretohet nga trupi me urinë, ndaj duhet të kujdeseni vazhdimisht për rimbushjen e rezervave të vitaminës.

Si funksionon acidi pantotenik
Vitamina është e përfshirë në krijimin e qindra enzimave në qelizat e trupit. Këto enzima janë të lidhura me njëra-tjetrën duke përdorur të ashtuquajturën apoenzimë - pjesë e një molekule proteine ​​- dhe kështu fitojnë energji më të madhe potenciale. Kjo mund të krahasohet me një copë druri të pajetë në të cilën sillet një shkrepëse.

Një nga këto reagime, i kryer me ndihmën e acidit pantotenik, është shndërrimi i kolinës së vitaminës B në tru në neurotransmetues (ngacmues nervor) acetilkolinë. Neurotransmetuesit luajnë një rol shumë të rëndësishëm në tru dhe në sistemin nervor, sepse të gjitha sinjalet e mendimit dhe impulset nga shqisat kalojnë përmes tyre. Kjo është arsyeja pse përqendrimi i vitaminës B në qelizat e trurit është kaq i lartë. Brenda një dite, acidi pantotenik fjalë për fjalë mund të freskojë trurin, të lehtësojë mungesën e mendjes, dyshimin, harresën, mungesën e vëmendjes dhe çrregullimet e lehta depresive.

Sa acid pantotenik na nevojitet?

Fëmijët, adoleshentët dhe të rriturit kanë nevojë për 5 deri në 10 mg vitaminë në ditë, dhe gratë shtatzëna dhe laktuese kanë nevojë për deri në 15 mg. Për t'i siguruar të porsalindurit marrjen e nevojshme të vitaminave gjatë formimit të trurit dhe indeve, qumështi i nënës përmban acid pantotenik në një përqendrim shumë të lartë - deri në 5 mg për litër. Ata që janë të stresuar ose të angazhuar në punë fizike kërkojnë më shumë acid pantotenik sesa njerëzit me një mënyrë jetese të qetë dhe të matur.

Çfarë duhet marrë parasysh

Ushqime të rafinuara dhe të përpunuara - oriz, makarona, bukë e bardhë, etj. - përmbajnë vetëm sasi të vogla të acidit pantotenik.

Temperaturat e larta gjatë gatimit shkatërrojnë vitaminën. Acidet, si uthulla në marinada, perimet e konservuara, mustarda, dekompozojnë molekulën e vitaminës, veçanërisht nëse ushqimi është në kontakt me uthullën për një kohë të gjatë. Megjithatë, substancat alkaline, si soda e bukës, janë gjithashtu të dëmshme për vitaminën.

Është shumë e rëndësishme që trupi të furnizohet në mënyrë të barabartë dhe vazhdimisht me acid pantotenik, pasi vitamina e tepërt (për shembull, e marrë në formë tabletash) eliminohet shpejt. Furnizimi uniform i vitaminës sigurohet nga ushqimi i duhur, duke shmangur ushqimet “boshe” si sheqeri, ëmbëlsirat, spageti, patatet e skuqura etj.

Në çfarë kontribuon acidi pantotenik (vitamina B5):
Vitalitet i lartë
Parandalimi i proceseve inflamatore
Mbrojtja nga stresi
Reduktimi i rezervave yndyrore
Përqendrimi
Lëkurë e shëndetshme
Ruajtja e flokëve Ruajtja
e qarkullimit normal të gjakut.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad

 Kujdes! Informacioni është vetëm për qëllime informative dhe nuk synon të diagnostikojë ose të përshkruajë trajtim. Gjithmonë konsultohuni me një mjek të specializuar!



 

REKLAM