Hirra është një nga të ashtuquajturat “nënprodukte” më të vlefshme të përpunimit të qumështit dhe kjo nuk është për t'u habitur, sepse gjatë procesit të prodhimit arrin të ruajë të gjitha vetitë e dobishme të vetë qumështit. Në përgjithësi, hirra përmban rreth dyqindkomponente jetike biologjikisht aktive dhe ushqyese. Prandaj, vetitë e dobishme të hirrës mund të përdoren në trajtimin e sëmundjeve.
Përbërja minerale meriton një diskutim të veçantë.
Këtu mund të gjeni pothuajse të gjitha vitaminat dhe mikroelementet me të cilat është kaq i pasur qumështi i lopës. Po flasim për kalium dhe magnez, kalcium dhe fosfor, vitamina C, E, A dhe B.
Duke konsumuar një litër hirrë çdo ditë, ju mund të plotësoni njëqind për qind nevojën ditore të trupit tuaj për kalcium. Në vitaminë B 2 - tetëdhjetë përqind, B 12, B 6 dhe B 1 - tridhjetë përqind, kalium - dyzet përqind.
Vetitë e dobishme më të vlefshme për të cilat hirra është e famshme janë se ajo stimulon në mënyrë më aktive funksionin e zorrëve, përmirëson funksionin e mëlçisë dhe normalizon funksionin e veshkave. Nëse jeni të shqetësuar për peshën e tepërt, atëherë thjesht nuk mund të gjeni një ilaç më të mirë dhe më të butë për ta luftuar atë.
Përveç të gjitha sa më sipër, hirra ndihmon në largimin e butë të toksinave dhe mbetjeve nga trupi, si dhe lëngjeve të tepërta.
Nëse vuani nga hipertensioni ose reumatizma, atëherë thjesht duhet ta përfshini këtë produkt të shëndetshëm në dietën tuaj të përditshme. E njëjta gjë është e vërtetë nëse dëshironi të parandaloni zhvillimin e aterosklerozës dhe të përmirësoni qarkullimin e gjakut.
bubullimalana@gmail.com