Jo vetëm mjekësia shkencore tradicionale, por edhe moderne e përdor mjaltin në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme. Por që të jetë sa më i dobishëm, duhet të ruhet dhe hahet siç duhet.1. Mjalti nuk mund t'i nënshtrohet trajtimit termik, sepse kur nxehet në më shumë se 60 ° C, substancat e dobishme që përmbahen në të vdesin.
2. Shumë mjaltë – më shumë se tre lugë gjelle në ditë – nuk mund të hani. Në mënyrë që mjalti të përthithet më mirë, duhet të merret 1,5-2 orë para ngrënies ose 3 orë pas.
3. Është më mirë t'u jepet mjaltë fëmijëve bashkë me ushqimet e tjera. Për shembull, shtoni në qull, përzieni me fruta. Një fëmijë ka nevojë për 1-2 lugë çaji mjaltë në ditë.
4. Gjatë ruajtjes afatgjatë mjalti trashet, bëhet i turbullt dhe kthehet në masë të dendur, pra ëmbëlsohet. Ky nuk është një defekt, por një tregues i cilësisë. Vetëm disa varietete të rralla nuk i nënshtrohen sheqerosjes. Nëse nuk ju pëlqen pamja e këtij mjalti, mund ta ktheni lehtësisht në lëng. Për ta bërë këtë, vendosni një enë me mjaltë në ujë të ngrohtë (por jo më të lartë se 50 ° C).
5. Nëse gjatë ruajtjes krijohen dy shtresa (të sheqerosura në fund, dhe si shurup sipër), atëherë keni mjaltë të papjekur. Ky mjaltë nuk do të zgjasë shumë.
6. Produkti i bletës nuk mund të ruhet me lagështi të lartë, në kushte të tilla mund të bëhet i thartë. Temperatura më e mirë për mjaltin është 5-10 °C në një dhomë të thatë dhe të ajrosur mirë në një enë qelqi.
Dhe tani disa këshilla se si të njohim një fals?
Nëse jeni në treg, atëherë përpiquni të bëni një mini-degustim. Nga mjalti natyral duhet të gudulisni në fyt ose ka një ndjesi djegieje. Mjalti sintetik është më pak i pasur dhe aromatik se mjalti natyral. Gungat ose viskoziteti i fortë duhet të alarmojnë. Kjo do të thotë se mjalti është holluar me substanca të huaja, zakonisht niseshte, glicerinë. Gjithashtu, shitësit dinakë ndonjëherë shtojnë sheqer të rregullt në mjaltë.
Cilësia e mjaltit kontrollohet lehtë me një shkop druri, i cili duhet të zhytet në mjaltë dhe më pas të hiqet. Mjalti i vërtetë do ta ndjekë atë me një fije të gjatë të vazhdueshme. Kur fija prishet, ajo duhet të vendoset në sipërfaqe në një frëngji, e cila më pas shpërndahet ngadalë. Mjalti i rremë është si ngjitës, ai do të kullojë shpejt dhe do të pikojë nga shkopi, duke formuar një spërkatje. Dhe gjithashtu produkti i duhur duhet të mbështillet në një shkop druri, si një litar.
A keni blerë tashmë mjaltë?
Pastaj kontrolloni cilësinë e tij. Merrni pak mjaltë, holloni me ujë dhe shtoni një pikë jod. A u bë blu? Kështu hollohej me miell ose niseshte. Shkëlqimi verbues i qelibarit duhet gjithashtu të alarmojë. Kjo do të thotë që mjalti iu nënshtrua trajtimit të nxehtësisë: ai, natyrisht, u bë më i bukur dhe tërhoqi vëmendjen e blerësve, veçanërisht tuajin, por shumë substanca të dobishme në të u shkatërruan.
bubullimalana@gmail.com